Kako održati kupatilo bez prozora mirisnim i čistim?

by | October 26, 2023
Kako održati kupatilo bez prozora mirisnim i čistim

Sigurno vam je poznat neprijatan miris kada uđete u kupatilo bez prozora. Otkrivamo kako da ga održite mirisnim i čistim bez skupih osveživača.

U kupatilu bez prozora, nedostatak prirodnog svetla i ventilacije stvaraju vlagu koja može brzo dovesti do razvoja bakterija i buđi. Međutim, uz redovno održavanje i ove savete za čišćenje, vaše kupatilo će uvek biti mirisno.

Kako održati kupatilo bez prozora mirisnim i čistim?

Cirkulacija vazduha

U kupatilu bez prozora, vlaga se može lakše akumulirati zbog ograničenog protoka vazduha. Ova zarobljena vlaga može dovesti do buđi, što ne samo da oštećuje površine već razvija i ozbiljan neprijatan miris.

Trebalo bi da provetrite svoje kupatilo kad god je to moguće korišćenjem ventilatora. Ovo je posebno važno posle ili tokom tuširanja ili kupanja, kada je nivo vlažnosti u vašem kupatilu veći. Ako ostavite ventilator da radi nekoliko minuta, pomoći će da se osuši vlaga u kupatilu, smanjujući verovatnoću razvoja buđi.

Takođe možete investirati u odvlaživač vazduha da biste održali optimalne nivoe vlažnosti. Ako vaše kupatilo bez prozora ima prećiščivač vazduha, obavezno menjajte filter redovno. Čist filter poboljšava kvalitet vazduha i pomaže u kontroli mirisa i vlage.

Kupatilo bez prozora: Redovno čišćenje

Održavajte dosledan raspored čišćenja kako biste sprečili nakupljanje sapuna i prljavštine. Očistite sve površine, uključujući umivaonik, toalet i tuš, efikasnim sredstvom za čišćenje kupatila. Ne zaboravite da dezinfikujete područja koja se često pipkaju kao što su prekidači za svetlo i kvake.

Takođe bi trebalo da obrišete zidove kako biste sprečili razvoj buđi i plesni. To možete učiniti tako što ćete ih poprskati sirćetom i obrisati vlažnim sunđerom.

Održavanje peškira

Sušenje i redovna rotacija peškira je još jedan ključan korak za održavanje kupatila bez prozora čistim i mirisnim. Okačite peškire na dobro raspoređene kuke koje omogućavaju bolji protok vazduha. Ovo će pomoći da se efikasno osuše. Nemojte prenatrpavati kuke vlažnim peškirima, jer se neće dobro osušiti.

Kako da peškiri za kupatilo ponovo budu mekani?

Pločice u kupatilu

Fugne se vremenom mogu zaprljati i lako postati prostori u kojima će se razvijati buđ. Vodite računa da ih pločice redovno održavate čistim i suvim. Za detaljno čišćenje pločica možete pomežati pola šolje sode-bikarbone, četvrtinu šolje vodonik-peroksida i jednu kašičicu tečnog sapuna. Ostavite da ova pasta deluje, a zatim izribajte fugne starom četkicom za zube.

Najlakše skidanje buđi sa pločica u kupatilu: 4 jednostavna načina

 


Miljana Momirović

kostolom/GettyImagesPlus