5 načina kako možete koristiti prostor iznad kuhinjskih ormarića

by | February 29, 2024
5 načina kako možete koristiti prostor iznad kuhinjskih ormarića

Ako vaši kuhinjski ormarići ne dosežu do plafona, verovatno postoji oko jednog metra vertikalnog prostora koji trenutno ne koristite, osim što skuplja prašinu, čak i ako možda nikada niste mnogo razmišljali o tome.

Prostor iznad kuhinjskih ormarića: Kako ga pametno iskoristiti?

U našim modernim životima u kojima nedostaje prostora za skladištenje, imati prazninu poput ove u našim domovima zaista je gubitak – jer postoji nekoliko načina na koje možete iskoristiti taj prazan prostor.

Skladištenje

Najočiglednija upotreba tog prostora je dodatno skladištenje. Možete odlučiti da napravite ugrađene produžetke ormarića (suštinski drvene kutije koje odgovaraju dimenzijama vaših postojećih ormarića), ali to će vam verovatno stvoriti probleme jer će biti teško dohvatiti bilo šta odatle, i brzo ćete zaboraviti šta je skriveno u tim ormarićima.

To ne znači da ne možete koristiti ovaj prostor za skladištenje – samo morate biti promišljeni u vezi sa tim šta i kako skladištite:

Odaberite retko korištene predmete. Najbolje stvari koje možete staviti tamo su stvari koje nećete često koristiti. Velike pladnjeve za poklone sa vašeg venčanja koje ste koristili jednom u deset godina? Savršeno!

Aranžirajte ih na umetnički način. Ključ je upravljati vizualnim uticajem stvari koje skladištite tamo. Složite podudarajuće predmete od velikih do malih, i stavite najviše stogove u sredinu i sve aranžirajte po veličini prema stranama. Zato želite da tamo stavite stvari koje retko koristite, tako da vreme koje uložite u aranžiranje neće biti uzaludno. Držite se jedne “vrste” stvari, takođe: činije i poslužavnicu, ili luksuzne aparate koje nikada ne koristite – ne oboje nasumično mešane. Pošto je toliko vidljivo, želite da izgleda kohezivno, ne nasumično.

Dekoracija

Slično tome, možete jednostavno koristiti taj prostor za dekoraciju. Umesto što ćete tamo stavljati stvarne kuhinjske alatke i aparate, napravite lep aranžman koristeći dekorativne predmete poput vaza, sobnih biljaka ili bilo kojih drugih sitnica koje se dobro uklapaju sa postojećim izgledom i dizajnom vaše kuhinje.

Izlaganje

Ako razmišljate o korišćenju prostora za dekoraciju, razmislite o kombinovanju te ideje sa malo više svrhe i pretvorite je u prostor za izlaganje:

Kolekcije

Ako imate naviku sakupljanja predmeta – figurina, dekorativnih tanjira, starih radio-aparata – zašto ih držati zatvorene u kutijama ili sakrivene? Šta god da je u pitanju, izložite svoju kolekciju na vrhu tih ormarića. To će stvoriti fokusnu tačku razgovora za goste i omogućiti vam da zaista uživate u svojoj kolekciji.

Knjige

Vrh vaših ormarića je gotovo idealno mesto za knjige. Kuvarske knjige bi bile najočigledniji izbor, ali bilo koja biblioteka će raditi tamo sa dizajnerske tačke gledišta. Za dodatne poene, birajte knjige sličnih dimenzija i razmišljajte o boji kraljeva (ako ih raspoređujete na taj način) ili o tome kako prednje korice rade zajedno ako ih postavljate licem prema spolja.

Fotografije ili umetnost

Taj prazan prostor takođe može biti savršeno mesto za neke uokvirene slike ili umetnost koju ste pokupili tokom vremena. Neke lepe fotografije vaših prijatelja ili porodice, slike koje ste dobili od lokalnih umetnika (ili koje ste sami napravili), ili bilo koja grupa lepih predmeta može pretvoriti vašu kuhinju u galeriju.

Prostor iznad kuhinjskih ormarića sa vinskim stalkom

Odličan način korišćenja tog čudnog prostora je mesto za skladištenje vaše rastuće kolekcije vina. Ako ste osoba koja kupuje flašu u prodavnici da bi je odmah popila, ovo neće imati smisla, ali ako uživate u ispijanju vina i kupujete ga po kartonima da biste ga uživali tokom vremena, znate da pronalaženje mesta za skladištenje može biti izazov (osim ako nemate vinsku podrum ispod vaše kuće, vi elegantna osobo).

Možete jednostavno dodati neke samostalne vinske stalke tamo. Za ambiciozniji projekat, možete napraviti ugrađeni vinski stalak poput ovog, što bi imalo prednost čuvanja vaših boca bez prašine.

Tabla za kredu

Jednostavan način korišćenja tog prostora je da ga obojite visokokvalitetnom bojom za tablu za kredu (opciono: koristeći boju za tablu za kredu kao vašu pozadinu takođe kako biste sve povezali). Zatim ga možete dekorisati na bilo koji način koji želite koristeći obojenu kredu, ili koristiti prostor kao meni tablu za večere, nezaobilaznu tablu za porodične poruke, kalendar koji obeležava mesečne događaje, ili mesto za kreativno crtanje kad god poželite.

Ovi načini korišćenja prostora iznad kuhinjskih ormarića mogu dodati funkcionalnost, lepotu i lični pečat vašoj kuhinji, čineći je istovremeno praktičnijom i estetski privlačnijom.


Borjana Božić

ArchiViz/gettyimages