Kako eliminisati miris cigareta u domu: Najefikasnije rešenje

by | February 29, 2024
Kako eliminisati miris cigareta u domu: Najbolji recepti

Vaš dom ima divnu prirodnu svetlost, izvanredan protok vazduha, ali miriše na duvanski dim.

Miris cigareta: Temeljno eliminisanje iz doma

Pored dobro dokazanih zdravstvenih posledica, pušenje takođe ima dugačak popis neprivlačnih fizičkih efekata, poput žutih mrlja na koži i kosi, fleka na odeći, divnog kožnog stanja poznatog kao “pušačko lice”, nižih bankovnih računa i, naravno, nadmoćnog mirisa.

Dovoljno je loše kada ste na javnom mestu i morate udisati tuđi duvanski dim. Još gore je kako uticaj tuđe pušačke navike može uticati na vas dugo nakon što odu kroz magiju trećeg rukavca, koji se uvlači u gotovo sve. Ako ste nepušač i uselite se u kuću koju je prethodno koristio pušač, odmah ćete to znati. Miris, fleke i opšti osećaj nezdravlja biće prilično očigledni – i odvratni.

Površine

Pre nego što učinite bilo šta, otvorite kuću. Otvorite prozore i vrata i pustite svež vazduh da uđe. Upalite neke ventilatore. Provetravanje kuće neće u potpunosti eliminisati smrad, ali će vam pružiti najbolji početak.

Zatim, bacite što više možete. Ako ste kupili mesto i imate neki budžet, zamena tepiha, aparata za domaćinstvo i vašeg klima uređaja najlakši je način da se oslobodite tog smrada. Ako to nije opcija, možete primeniti dobro staromodno fizičko napor kako biste se suočili s najgorim. Uzmite sunđer za čišćenje dima i bočicu sa tri-natrijum fosfatom (TSP) (supstanca koja se preporučuje za uklanjanje dima od požara iz vašeg doma) i očistite.

Zidovi

Zidovi u kući dovoljno su porozni da upiju dim, i preko njih premazivanje boje (čak i upotreba kvalitetnog zaptivača) neće biti dovoljno dobro osim ako ih ne istrljate. Prvo koristite sunđer za dim, zatim ponovo očistite blagim deterdžentom.

Podovi

Tvrdi podni površine verovatno neće upiti puno trećeg rukava, ali pepeo i dimom natopljen prah mogu ostati u pukotinama. Temeljito očistite i često usisavajte usisivačem koji ima HEPA filter.

Tavanice

Tavanice mogu biti posebno loše, jer duvanski dim se uzdiže. Istrljajte sunđerom za dim, zatim ponovo očistite.

Prozori

Prozori neće upiti dim, ali mogu razviti film koji ih čini prljavim i pomaže mirisu da se zadrži, pa je neophodno dobro ih očistiti.

Zavese i draperije sakupljaju miris cigareta

Zamenite ih ako je ikako moguće, jer su savršeni sakupljači dima. Ako ih apsolutno morate spasiti, možete ih oprati u mašini za pranje veša koristeći sirće umesto deterdženta.

Tepisi i nameštaj presvučen tkaninom

Bićete mnogo bolje ako zamenite tepih i smrdljivi nameštaj, ali ako ne možete, pospite ih sodom bikarbonom, ostavite nekoliko sati, a zatim usisavajte kao da vam život zavisi od toga. Ponavljajte po potrebi, a možete obaviti i sekundarni tretman sprejom za tkaninu ako postoji blagi, trajni miris.

Filteri

Promenite sve filtere, svuda. Ako imate filter, promenite ga.

Promenite sijalice

Sijalice mogu postati prekrivene nikotinskim ostacima, koji se onda “peku” svaki put kada ih upalite. Takođe mogu sakupljati pepeo i prašinu dok lebdi kroz vazduh. Skidanje i zamena svih sijalica u kući dobra je ideja.

Premaz i farbanje

Nakon čišćenja zidova, premazite ih dobrom blokirajućom osnovnom bojom i zaptivačem. Zatim ih ofarbajte za svež izgled koji takođe ne miriše kao pepeljara.

Prečišćivač vazduha

Kao finalni dodir, puštanje prečišćivača vazduha neko vreme može pomoći da se usisa bilo kakav preostali treći rukav, pepeo ili prašina od prethodnog stanara.


Borjana Božić

Mumemories/gettyimages

Tags: