Cafecore kuhinjski trend osvaja svet: Kako da vaša kuhinja liči na omiljeni kafić?

by | February 26, 2024
Cafecore kuhinjski trend osvaja svet: Kako da vaša kuhinja liči na omiljeni kafić?

Da li želite da budete vaš sopstveni barista? Volite udobnu atmosferu vašeg omiljenog kafića?

Cafecore trend u kuhinjama: Ambijent omiljenog kafića kod kuće

Želite da prihvatite dizajn kuhinje koji odiše gostoprimstvom? Pa, estetika kuhinje u stilu kafića obuhvata sve navedeno, i to je najnoviji trend u svetu dizajna enterijera.

Krajem prošle godine, ‘Pinterest Predicts’ izveštaj o trendovima imenovao je kuhinje u stilu kafića kao jedan od najistaknutijih dizajnerskih stilova u predstojećoj godini, i brzo ih viđamo u našim svakodnevnim domovima. Kanališući odabrani, kičasti kafić osećaj, one uključuju elemente kao što su kafe barovi, pronalasci iz radnji za staro i rabljeno na otvorenim policama, retro inspirisani nameštaj i bistro stil ručavanja. To je sve što volite kod udobnih kafića, u udobnosti vašeg doma.

Za razliku od drugih, nešto izazovnijih trendova, ovaj je mnogo lakši za prihvatanje u vašem prostoru. Samo uz nekoliko jednostavnih izmena možete pretvoriti vašu kuhinju u prijatnu zonu za opuštanje, gde možete uživati u jutarnjoj kafi, popodnevnoj kafi, pa čak i večernjem čašu vina.

Šta je cafecore kuhinjski trend?

Kao što ime sugeriše, ‘cafecore’ kuhinjski trend je sve o tome da se gostoprimstvo atmosfere vašeg omiljenog kafića unese u vaš glavni kulinarski prostor. Najbolje se uklapa u kuhinje otvorenog plana gde je lako uvesti udobne aranžmane za sedenje kako bi se postigla potpuna kafić atmosfera, ali je podjednako moguće i u malim, zatvorenim kuhinjama.

Zašto su cafecore kuhinje tako popularne?

Neki trendovi provode svoj celokupni životni vek na ivici sveta dizajna dok drugi, poput ovog, brzo postaju novi oblik normalnosti. Sve više, svi prihvatamo nivo bariste iskustva sa kafom u našim domovima. Prošla su vremena instant granula i kafa iz aparata za kafu. Kafe barovi kod kuće sada uključuju profesionalno opremu sa mogućnošću podešavanja stepena mlevenja, pare i digitalnih displeja.

Kako da prihvatite cafecore kuhinjski trend:

Cafecore kuhinje obično imaju otvorene police za stilizovano posuđe, posvećeni kutak za kafu sa kvalitetnim zrnima, jedinstvene šolje i možda rustični aparat za kafu. Takođe ćete verovatno pronaći teksturirane tkanine u zemljanim tonovima, toplu rasvetu kroz viseće lampe ili strategijski postavljene lampe, i vintage ili antikvitetni kuhinjski pribor za udobnu i gostoljubivu kafe inspirisanu estetiku.

Iako neki zajednički elementi svakako podržavaju cafecore estetiku, na vama je kako ćete prilagoditi stil svom prostoru. Možda želite da kreirate posvećenu kafu stanicu kako biste optimizovali svoju jutarnju rutinu, ili možda želite da renovirate svoju kuhinju kako biste uključili klupe za sedenje ili barske stolice. Bez obzira da li ste svakodnevni gost Starbucks-a ili radije posećujete lokalni restoran, izbor je vaš kada je u pitanju usmeravanje ovog trenda. Evo nekoliko ideja kako da započnete.

Odaberite otvorene police

Najveći trend protekle godine su otvorene police u kuhinji. Umesto masivnih zidnih ormara koji zauzimaju prostor, stilizovana polica sa kolekcijom kuhinjskog posuđa, dekorativnih predmeta, pa čak i prenosivih lampi, i dalje je u porastu i sjajan način da unesete ukus kafe kulture u vašu kuhinju.

Da biste postigli ovaj izgled, posvetite zid bar jednoj hrabroj, uokvirenoj polici i stilizujte je sa autentičnim espressi šoljama, keramičkim tanjirima i možda vašim omiljenim sirupom za kafu. Sledeći put kada pravite kafu biće kao poseban ritual.

Dodajte drugačije sedenje

Kafići uvek imaju najudobnije stolice – govorimo o kožnim stolicama u koje se udubite, bistro trpezarijskim stolovima za uživanje u zalogaju hrane i zakrivljenim klupama koje vas pozivaju unutra. Ako vam prostor dozvoljava, kreirajte zonu za sedenje unutar svoje kuhinje. To može biti trpezarijski sto za doručak, udobna stolica, ili čak sedište pored prozora.

Napravite kafe stanicu

Stvaranje kafanske stanice za kafu ili topli napitak u vašoj kuhinji ili ćošku takođe je savršen način da kreirate idealnu kafić atmosferu kod kuće. Uključila sam ovaj trend u dom jednog klijenta tako što sam napravila ćošak za čaj sa mesinganim, drvenim i mermerom materijalima, dajući povišen, luksuzan osećaj i nasleđenu varijantu Cafecore trenda. Ako nemate posebnu površinu ili prostoriju na raspolaganju, ćošak vašeg radnog pulta može poslužiti jednako dobro.

 

Borjana Božić

pexels