Kuhinje skrivene od pogleda: Kako ih dizajnirati?

by | November 22, 2023
Kuhinje skrivene od pogleda: Kako ih dizajnirati?

Skrivanje da bi se integrisala – ovo nije paradoks! Takav je slučaj sa nekim domovima u kojima zajednički prostori zahtevaju da kuhinja bude skrivena iza vrata ili drugih rešenja.

Kuhinje skrivene od pogleda: Elegantan dizajn

Ideja je da ih možete otvoriti i koristiti ili ih integrisati kad je potrebno, ali da niko ne primeti njihovo prisustvo. Kako se one dizajniraju? Koje opcije postoje za skrivanje kuhinje? Pogledajmo nekoliko primera.

Vrata u boji za živopisan enterijer

U ovom projektu arhitekte Diego Revollo, kuhinja je skrivena iza vrata sa šarenim dizajnom. Vrata su sastavljena od nekoliko listova koji se skupljaju kao harmonika s jedne strane, sve obojeno u intenzivnoj nijansi nane. Na taj način se ograničava prostor za obedovanje, a pored velike pregrade, nalazi se prilagođeni modul sa skladištem i podrumom za vino.

Vidljivo ali skriveno

Na ovoj slici možete videti kako iz dnevnog boravka, organizovanog sa nekoliko sofa u dnevnom delu i srednjim zidom koji deli hodnik, možete videti, u pozadini, odvajajući element kuhinje: venecijansku zavesu od lamela od drveta, koja je motorizovana i prilagođena. Iza nje je kuhinja, polu-skrivena. Ovom rešenju dobija se svetlost i kontinuitet, a ulaz svetlosti i privatnost regulišu se položajem lamela zavese.

Ostrvo koje je vidljivo – kuhinja koja je skrivena

Ovaj projekat Arclinee Barcelona je vrlo interesantan jer eksponira estetsko ostrvo sa šankom i skriva radni prostor u kocki prekrivenoj drvetom do koje se dolazi dvostrukim kliznim vratima. Naziv sistema koji skriva radnu površinu kuhinje je Modus Doors i sastoji se od horizontalno otvarajućih vrata. Kontrast između drveta skrivenog dela kuhinje i nerđajućeg čelika vidljivog ostrva vrlo je interesantan.

Sa sklopivim vratima

Prednji deo koji bi se lako mogao smatrati zidom prekrivenim furnirom od prirodnog drveta ili prednjom stranom kabineta, zapravo se koristi za smeštanje kuhinje. Moduli imaju vrata koja se sklupčavaju ili povlače u zavisnosti od njihove upotrebe i, kada se otvore, otkrivaju prostor za pranje, skladištenje i aparate. Ovo je pažljiv dizajn Tristán Domecq Estudio, idealan za stan ili da se upotpuni ostrvom na kojem možete postaviti šporet i dobiti prostor za pripremu.

Ormarić izgleda kao orman

Još jedno praktično rešenje za skrivanje kuhinje je iza poda-do-stropa prednjeg dela sa otvaranjem u zig-zag. Ovaj tip otvaranja olakšava ostavljanje vrata povučenih na jednu stranu, bez ometanja upotrebe kuhinje. Zato su i sklopiva vrata veoma funkcionalna, jer su sakrivena sa strane nameštaja.

Prednosti sklopivih vrata i za skrivenu kuhinju

Koriste se u ormarima za doručak, ali sklopiva vrata su takođe odlična opcija u kuhinjama koje žele nestati iz vida na estetski način, ali koje su udobne i praktične kada se koriste, odnosno otvorene. Ovo je Roka kolekcija od Rekker Kitchens. Omogućava kreiranje različitih zona, nudeći ujednačen i elegantan izgled. Može se dizajnirati od poda do plafona kako bi se iskoristio svaki centimetar prostora.

Veliki električni otvarajući paneli

Ovo je jedno od najnovijih inovacija od Cocinas Rekker. Revego mehanizam od Blum-a. Ovo rešenje vam omogućava da sakrijete kuhinju sa fleksibilnom upotrebom, ne zanemarujući pritom dizajn i čistoću linija nameštaja. Omogućava brzo i intuitivno otvaranje celih prostora kada je potrebno, i zatvaranje kada se ne koristi. Sklopiva vrata optimizuju prostor i imaju električni sistem otvaranja koji se aktivira jednostavnim pritiskom sa strane.

 


Borjana Božić

Ilija Erceg/gettyimages