Najpopularnije puzavice za balkon ovog leta 2023.

by | August 5, 2023
puzavice za balkon

Svežina, boja i miris: puzavice za balkon su najpopularniji izbor za uređenje eksterijera jer pružaju fantastičan ugođaj dok uživate u vedrim danima. 

Najpopularnije puzavice za balkon ovog leta 2023.

Bugenvilija

Ako pomislite na mediteranske terase, bugevilija vam sigurno pada na pamet. Ova biljka rodom iz Brazila omiljena je ljubiteljima cveća: voli mnogo svetlosti, bolje se prilagođava visokim temperaturama i veoma je dugovečna. Njena jarka boja će u potpunosti transformisati vaš balkon, i poslužiće kao savršen dodatak ostatku nameštaja koji odaberete. Dizajneri savetuju da je uklopite uz bele ili plave elemente koji su u kontrastu sa njenom intenzivnom ružičastom bojom.

Ako vaš prostor to dozvoli, sadnja oko ograde koja služi kao potpora učiniće da njene grane formiraju prirodnu ogradu koja će očarati vaše komšije. Čak i u ovo doba godine, to je biljka koja nije preterano zahtevna sa zalivanjem: oko jednom nedeljno (u slučaju da je posađena direktno u zemlju), ili nekoliko puta ako je u saksiji.

Članak se nastavlja posle reklama

Bršljan

Bršljan je nepogrešiva biljka za balkon. Idealna je za one početnike u svetu baštovanstva, pošto zahteva malo nege, ali je veoma razmetljiv zbog svoje vesele zelene boje i lisnatosti Posebno je pogodan za one prostore gde želite da potražite utočište od visokih temperatura ili više privatnosti. Međutim, važno je imati na umu da previše svetlosti neće prijati njegovim listovima. Pokušajte da potražite svetao prostor ali bez direktne ozračenosti.

Ne zahteva baš obilno zalivanje: dovoljno je da obratite pažnju na vlažnost zemlje, i dodate vodu kada primetite da je suva.

Članak se nastavlja posle reklama

Članak se nastavlja posle reklama

Puzavice za balkon: Jasmin

Jasmin je, bez sumnje, kralj balkona i bašta u ovom trenutku. Njegovo cveće raste od maja do septembra i osećaj njegove arome u vazduhu je nepogrešiv znak da je leto. Pored toga što brzo raste, njegovo lišče ostaje zeleno tokom cele godine.

Uprkos tome što ne zahteva previše održavanja, postoje neke smernice koje treba slediti kako bi se osigurao njegov rast i dugovečnost. Važno je da prima direktnu sunčevu svetlost (između tri i pet sati dnevno), da ga postavite na mesto gde je zaštićena od vetra, i izbegavate niske temperature. Da biste bili sigurni da dobro cveta, zalivajte ga vrlo često u leto i proleće. Međutim, zimi ograničite zalivanje na vreme kada je zemljište suvo.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

-slav-/GettyImagesPlus