Kako urediti balkon: Kutak za uživanje i opuštanje

by | July 27, 2023
Kako urediti balkon: Kutak za uživanje i opuštanje

Kako urediti balkon? Balkon često postaje mesto za odlaganje nepotrebnih stvari ili samo dodatna pomoćna prostorija, ali može postati i mesto gde se možete opustiti ili baviti svojim hobijem.

Kako urediti balkon: To ne treba da bude skladište

Kreativni kutak

Ako se bavite ručnim radom ili ste dugo želeli da počnete da crtate ili šijete, možete urediti svoj kreativni kutak na balkonu. Zamislite kako će biti sjajno slikati sliku na zalasku sunca. Da biste to uradili, biće vam potreban mali udoban sto koji se uklapa u usku prostoriju i stolica na rasklapanje. Sve potrebne sitnice za kreativnost mogu se postaviti na viseće police iznad stola ili staviti u komodu. Ako ima vrlo malo prostora, možete ugraditi sklopivi sto. Na zid iza stola možete okačiti dasku na kojoj će se nalaziti stvari za ručni rad, ili dasku od plute za vaše kreativne ideje.

Savet: Možda će vam trebati i dodatno osvetljenje iznad stola uveče. Za ovo je pogodna podesiva stona lampa.

Mesto za jogu ili gimnastiku

Balkon može biti zgodno mesto za jogu, posebno ako u stanu nema dovoljno prostora, a ukućani ili kućni ljubimci ne dozvoljavaju privatnost. Pored toga, aktivnosti na otvorenom su mnogo korisnije nego u zagušljivoj prostoriji. Za to će vam trebati udobna prostirka za jogu koja se lako može sklopiti i odložiti kada nije potrebna.

Savet: Ako ima dovoljno prostora, na balkonu se može postaviti i druga sportska oprema, na primer, traka za trčanje ili bicikl za vežbanje.

Mesto za opuštanje, meditaciju ili čitanje

Ako vam nedostaje skroviti kutak u kojem možete samo sediti u miru i tišini, uredite takvo mesto na balkonu. Postavite udobnu stolicu, kao što je pletena stolica ili stolica za ljuljanje, dodajte jastuke i ćebe. Takođe možete postaviti malu baštu u japanskom stilu i sto na koji možete postaviti držač za mirišljavi štapić i šolju čaja.

Ako planirate da ovde provedete prijatne večeri uz knjigu, razmislite i o dodatnom osvetljenju. Na primer, pogodna je podna lampa, koja ne zauzima mnogo prostora. Bolje je ostaviti police za knjige u stanu, jer se knjige mogu pokvariti zbog visoke vlažnosti. Ali uvek možete poneti svoju omiljenu knjigu ili časopis sa sobom.

Savet: Da bi atmosfera bila udobnija, dajte prednost niskom nameštaju, koji će biti niži u od glavnog nameštaja u stanu. Ako površina balkona dozvoljava, ovde možete okačiti viseću mrežu na kojoj će biti tako prijatno ležati.

Mesto za romantične sastanke ili prijateljska okupljanja

Na balkonu možete da organizujete romantične sastanke sa voljenom osobom ili sastanke sa prijateljem uz šoljicu kafe ili čašu vina. Trebaće vam mali sto i nekoliko stolica. Sav nameštaj se može sklopiti radi uštede prostora. Postavite mekani tepih na pod u minimalističkom stilu koji će pridoneti udobnosti. Takođe možete da okačite lampu s papirnim abažurom – to će stvoriti meko difuzno svetlo. Ne zaboravite sveće i lepe čaše.

Umesto stola, možete staviti drvenu kutiju, posebno ako je vaš enterijer u skandinavskom stilu. Kutija može biti obojena belom ili bilo kojom pastelnom bojom. Druga opcija je da napravite šank. Može da se poveže sa stanom ako to dozvoljava raspored, ili takav stalak pričvrstiti na spoljnu ivicu balkona i popiti čaj ili kafu sa pogledom na grad.

Savet: Za romantično okruženje okačite viseće sijalicama na balkon ako je zatvoren. Sveće možete staviti u fenjere.

Kako urediti balkon: To može biti vaša bašta

bašta na balkonu

Ako biljke u stanu mogu oštetiti kućni ljubimci ili mala deca, dobra ideja bi bila postavljanje cveća na balkon. Postavite drvene police duž zida i na njih postavite saksije sa biljkama. Ili ubacite vieće saksije za cveće. Čak i na balkonu možete uzgajati začinsko bilje i povrće. Stavite ovde kutiju paprika ili paradajza, lonac peršuna ili bosiljka i imaćete svoje sveže bilje za kuhinju, čak i u gradu.

Savet: Ako je balkon zastakljen i izolovan, ovde možete napraviti zimsku baštu. Vodite računa o dodatnom osvetljenju zimi, a za isticanje cveća postavite posebne lampe. U leto može biti potrebna dodatna zaštita od direktne sunčeve svetlosti, posebno ako su prozori okrenuti prema jugu.

Vintage Vrt: Upotrebite starinske posude za vaše biljke

Ranka Bulatović

in4mal, Svetlana Evgrafova/gettyimages.co.uk