Vintage Vrt: Upotrebite starinske posude za vaše biljke

by | July 24, 2023
Vintage Vrt: Upotrebite starinske posude za vaše biljke

Ako volite rustični izgled i želite da unesete jedinstvenost u svoj vrt, onda su tegle od pronađenih predmeta na sajmu starina pravi izbor za vas! Bez obzira da li su to korpe, polomljeni kuhinjski predmeti ili metalne kante, vintage materijali u seoskom stilu mogu postati kreativni i šarmantni kontejneri za vaše omiljene biljke.

Vintage vrt: Rustične baštenske saksije

Sve što vam treba je malo mašte i malo traganja po sajmovima starina ili skrivenim kutijama na farmama, tavanima ili podrumima. Oživite te rđave blaga i dopustite da biljke vode glavnu reč u ovom šarenom dijalogu boja.

Zaštita vrta od suše: 5 biljaka koje čuvaju tlo

Članak se nastavlja posle reklama

Stalak za saksije od starih merdevina

Stare i čvrste daske postavljene preko merdevina mogu odmah postati atraktivan stalak za saksije. Na ovom postolju možete kombinovati različite biljke poput elefantske školjke (Portulacaria afra), eševerije, saksiju sa vezenim papratima. Ovaj jedinstveni aranžman će sigurno privući pažnju svih posetilaca vašeg vrta.

Hranilica u novoj ulozi

Sempervivum, popularno nazvan “majka i dete”, može se smestiti sa obe strane u nekadašnjoj hranilici za žitarice od cinka. Sukulenti odlično uspevaju u kontejnerima sa plitkom bazom. Ukoliko posuda nema otvore za drenažu, na dno stavite šljunak i aktivni ugalj kako biste sprečili zadržavanje vode u zemljištu.

Članak se nastavlja posle reklama

Starinska cediljka sa dobrom drenažom

Starinska cediljka je ispunjena sa Senecio, Kalanchoe, Lampranthus, Portulaca, Aeonium i Crassula, osigurava da su sočnice dobro drenirane. Za posude sa otvorima, kao što su korpe za jaja i cediljke, možete koristiti mahovinu kao podlogu. Takođe, juta ili mreža za prozore mogu poslužiti kako bi zemlja ostala na svom mestu.

Članak se nastavlja posle reklama

Vintage vrt pomoću starih kanti

Na kućnim stepenicama, emajlirana kanta postaje akvatični vrt sa plutajućim biljkama i Ruellia brittoniana ‘Purple Showers’ (meksikanski petunije). Iza nje, mlečna kanta je zasađena sa Salvia farinacea Sallyfun ‘Blue’ i duplim petunijama.

Članak se nastavlja posle reklama

Pružite svom vrtu poseban šarm i karakter koristeći tegle i posude koje ste pronašli na sajmu starina. Ove kreativne i rustične kontejnere možete popuniti raznim biljkama, od sočnica do cveća, i na taj način stvoriti bajkoviti vrt koji će očarati sve koji ga posete. Upotrebom ovih sjajnih ideja za preradu, vaš vrt će zasijati novim sjajem i postati jedinstveni kutak u kojem će se svi diviti vašem kreativnom pristupu uređenju.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

azgek/gettyimages