Kauč u centru dnevne sobe: Ideje za organizaciju i stilizovanje

by | November 21, 2023
Kauč u centru dnevne sobe: Ideje za organizaciju i stilizovanje

Problemi sa postavljanjem kauča u centar dnevne sobe, koji se ne oslanja direktno na zid, mogu se rešiti na dekorativan i estetski način dodavanjem odgovarajućeg nameštaja uz pozadinu.

Kauč u centru dnevne sobe: Kako ga stilizovati?

Evo nekoliko različitih opcija i rešenja koja mogu pomoći pri organizaciji prostora sa slobodno postavljenim kaučem.

Biblioteka pričvršćena za pozadinu kauča

Projekat ilustruje kako se dnevni boravak može ograničiti u prostoru otvorenog plana. Veliki kauč je centralni komad dnevne sobe, a sa zadnje strane ima biblioteku sa zatvorenim policama u donjem delu koje se poklapaju sa visinom kauča, dok gornji deo čine otvorene police koje ne ometaju prolaz svetlosti ili vizuelnu fluidnost.

Komoda pored kauča

U prostoriji sa više kauča koji nisu oslonjeni direktno na zid, postavljanjem komode pored kauča može se stvoriti efekat razdvajanja. Ovo može biti posebno korisno u pristupnom delu prostora koji deli dnevnu i trpezarijsku sobu.

Sofa nasuprot sofe

Jedno vrlo originalno rešenje u velikoj dnevnoj sobi je povezivanje jednog kauča sa drugim kako bi se stvorile dve odvojene oblasti sa različitim namenama. Ovo može stvoriti savršen kutak za čitanje ili gledanje televizije.

Police i sto pričvršćeni za jednu stranu kauča

U ovom primeru, slobodno postavljeni kutni kauč deli dnevni boravak od trpezarije, a na jednoj strani kauča dodata je polica koja takođe deluje kao pomoćni sto. Ovo je praktično dekorativno rešenje koje dodaje prostor za odlaganje.

Dobijanje radnog prostora u dnevnoj sobi

Projekat studija Molins Design uključuje stavljanje radnog stola na zadnju stranu jednog od kauča, prilagođenog stilu prostora. Boje se uklapaju sa presvlakom kauča, a na taj način prostor je ograničen, ali se istovremeno koristi i dobija korisni kutak kao radni prostor.

Postavljanje nameštaja na odgovarajuće mesto

Umesto da se nameštaj pričvrsti za dugu stranu kauča, u ovom primeru je pričvršćen na kraći kraj u obliku slova L. Ovo je lako metalno rešenje koje omogućava postavljanje lampe na stolu. Projekat je delo De Lucio Reformas.

Kauč u centru dnevne sobe: Više od komada nameštaja

Projekat studija unutrašnje arhitekture Mausha Marsá predstavlja slobodno postavljen kauč koji se naslanja na razdelni element napravljen po meri sa drvenim i staklenim profilima. Ovo nije uobičajena pregrada, već je kreirana da deli kuhinjski deo od trpezarije. Sa druge strane kauča i ove pregrade, postavlja se još jedna klupa koja podržava trpezarijski sto kao sedište.

Sve po meri u obliku slova L

Ovaj nameštaj je posebno dizajniran kako bi odgovarao prostoru i vašim potrebama. Predlog studija Molins Design proteže se duž cele siluete jednog od kauča, sa zatvorenim vratima i otvorenim policama. Lakiran je u tonu sličnom presvlaci kauča, čime se blago ističe boja, ali i delimitira prostor i postaje podrška.

Prednosti dekorisanja konzolom

Konzole su takođe pogodne za razmatranje u slučajevima kada kauč ne miruje uz zid. One su lagani, plitki komadi koji dekorišu kauč bez vizuelno zauzimanja ili blokiranja prolaznih prostora. Postoje konzole duboke 25-30 cm u svim mogućim završnim obradama.

Ova raznolika rešenja pružaju funkcionalne i estetski zadovoljavajuće načine za dekorisanje i organizaciju prostora sa slobodno postavljenim kaučem, pružajući vam priliku da kreativno iskoristite prostor u svom domu.


Borjana Božić

Explora_2005/gettyimages