Kauč u centru dnevne sobe: Ideje za organizaciju i stilizovanje

by | November 21, 2023
Kauč u centru dnevne sobe: Ideje za organizaciju i stilizovanje

Problemi sa postavljanjem kauča u centar dnevne sobe, koji se ne oslanja direktno na zid, mogu se rešiti na dekorativan i estetski način dodavanjem odgovarajućeg nameštaja uz pozadinu.

Kauč u centru dnevne sobe: Kako ga stilizovati?

Evo nekoliko različitih opcija i rešenja koja mogu pomoći pri organizaciji prostora sa slobodno postavljenim kaučem.

Biblioteka pričvršćena za pozadinu kauča

Projekat ilustruje kako se dnevni boravak može ograničiti u prostoru otvorenog plana. Veliki kauč je centralni komad dnevne sobe, a sa zadnje strane ima biblioteku sa zatvorenim policama u donjem delu koje se poklapaju sa visinom kauča, dok gornji deo čine otvorene police koje ne ometaju prolaz svetlosti ili vizuelnu fluidnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Komoda pored kauča

U prostoriji sa više kauča koji nisu oslonjeni direktno na zid, postavljanjem komode pored kauča može se stvoriti efekat razdvajanja. Ovo može biti posebno korisno u pristupnom delu prostora koji deli dnevnu i trpezarijsku sobu.

Članak se nastavlja posle reklama

Sofa nasuprot sofe

Jedno vrlo originalno rešenje u velikoj dnevnoj sobi je povezivanje jednog kauča sa drugim kako bi se stvorile dve odvojene oblasti sa različitim namenama. Ovo može stvoriti savršen kutak za čitanje ili gledanje televizije.

Članak se nastavlja posle reklama

Police i sto pričvršćeni za jednu stranu kauča

U ovom primeru, slobodno postavljeni kutni kauč deli dnevni boravak od trpezarije, a na jednoj strani kauča dodata je polica koja takođe deluje kao pomoćni sto. Ovo je praktično dekorativno rešenje koje dodaje prostor za odlaganje.

Članak se nastavlja posle reklama

Dobijanje radnog prostora u dnevnoj sobi

Projekat studija Molins Design uključuje stavljanje radnog stola na zadnju stranu jednog od kauča, prilagođenog stilu prostora. Boje se uklapaju sa presvlakom kauča, a na taj način prostor je ograničen, ali se istovremeno koristi i dobija korisni kutak kao radni prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Postavljanje nameštaja na odgovarajuće mesto

Umesto da se nameštaj pričvrsti za dugu stranu kauča, u ovom primeru je pričvršćen na kraći kraj u obliku slova L. Ovo je lako metalno rešenje koje omogućava postavljanje lampe na stolu. Projekat je delo De Lucio Reformas.

Kauč u centru dnevne sobe: Više od komada nameštaja

Projekat studija unutrašnje arhitekture Mausha Marsá predstavlja slobodno postavljen kauč koji se naslanja na razdelni element napravljen po meri sa drvenim i staklenim profilima. Ovo nije uobičajena pregrada, već je kreirana da deli kuhinjski deo od trpezarije. Sa druge strane kauča i ove pregrade, postavlja se još jedna klupa koja podržava trpezarijski sto kao sedište.

Članak se nastavlja posle reklama

Sve po meri u obliku slova L

Ovaj nameštaj je posebno dizajniran kako bi odgovarao prostoru i vašim potrebama. Predlog studija Molins Design proteže se duž cele siluete jednog od kauča, sa zatvorenim vratima i otvorenim policama. Lakiran je u tonu sličnom presvlaci kauča, čime se blago ističe boja, ali i delimitira prostor i postaje podrška.

Članak se nastavlja posle reklama

Prednosti dekorisanja konzolom

Konzole su takođe pogodne za razmatranje u slučajevima kada kauč ne miruje uz zid. One su lagani, plitki komadi koji dekorišu kauč bez vizuelno zauzimanja ili blokiranja prolaznih prostora. Postoje konzole duboke 25-30 cm u svim mogućim završnim obradama.

Ova raznolika rešenja pružaju funkcionalne i estetski zadovoljavajuće načine za dekorisanje i organizaciju prostora sa slobodno postavljenim kaučem, pružajući vam priliku da kreativno iskoristite prostor u svom domu.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Explora_2005/gettyimages