Kako uklopiti kamin i TV na istom zidu u dnevnoj sobi

by | December 26, 2023
Kako uklopiti kamin i TV na istom zidu u dnevnoj sobi

U današnje vreme, gde komfor i estetika igraju ključnu ulogu, sve je više inovativnih rešenja za uređenje dnevnih soba. Jedno od najimpresivnijih rešenja su zidovi dnevnih soba koji objedinjuju televizor i kamin, pružajući savremen izgled koji se može uklopiti u različite domove.

Kako uklopiti kamin i TV u dnevnoj sobi: Savršeni primeri

Vizuelna podela zida

Jedan od projekata uključuje vizuelnu podelu glavne zida dnevnog boravka na tri dela, sa centralnom trakom koja odvaja prostor za televizor i kamin. Kamin je okviran venčanim materijalom koji mu daje dodatnu izražajnost.

Prilagođeni nameštaj sa drvenim elementima

Ako je kamin na drva, preporučljivo je odvojiti televizor od glavnog izvora toplote. Ovo se postiže prilagođenim nameštajem koji kombinuje drvo, crnu boju i integrisano LED osvetljenje. Televizor se diskretno smešta s leve strane, dok je kamin smešten u središtu.

Minimalistički dizajn za kamin i TV u dnevnoj sobi

The Room Studio predstavlja jednostavno, ali spektakularno rešenje – niska klupa sa skladištem duž zida, iznad koje je televizor direktno postavljen na zid. Sa desne strane nalazi se minimalistički kamin sa staklenim panelom.

Dvorostrani kamin za dve prostorije

Projekat UD’estudi integriše kamin u modul koji deli dve prostorije, dok je televizor smešten naspram sofe. Dvorostrani kamin omogućava uživanje u vatri iz obe prostorije, održavajući balans u volumenima i linijama.

Različiti završeci za savremeni izgled

Prilagođene kompozicije mogu uključivati kombinaciju materijala kao glavnog nameštaja na zidu dnevnog boravka. Elementi od hrastovog drveta i gotovi nameštaj u tonu slonovače ističu se, pružajući elegantan izgled dok televizor i kamin zauzimaju centralni prostor.

Kamin bez potrebe za specifičnom instalacijom

Modeli kamina koji ne zahtevaju posebnu instalaciju omogućavaju postavljanje televizora iznad. Ovi kamini pokrivaju zid prugastim panelom, a televizor se montira na gornjem delu. Kamini na vodenu paru ili bio-alkohol ne emituju toplotu, omogućavajući njihovo postavljanje ispod televizora.

Poseban nameštaj sa prostorom za skladištenje

Dizajn nameštaja za glavni zid može obuhvatiti čitavu površinu, koristeći prostor za skladištenje pored televizora i kamina. Susanna Cots Interior Design organizuje prostor sa dva sofe, jednom usmerenom ka audiovizuelnom delu i kaminu, a drugom ka prozoru.

Ove inovativne ideje omogućavaju stvaranje modernih i funkcionalnih dnevnih soba, gde televizor i kamin postaju usklađeni elementi jednog estetskog doživljaja.

Borjana Božić

Victoriia Kovalchuk/gettyimages