Udoban stan od 77 m² u minimalističkom stilu

by | June 11, 2024
Udoban stan od 77 m² u minimalističkom stilu

Dizajnerka Jevgenija Gazinskaja kreirala je udoban enterijer u kojem nema nijednog suvišnog detalja. Ovaj stan od 77 kvadratnih metara savršeno kombinuje funkcionalnost i estetiku, stvarajući prostor u kojem svaki element ima svoje mesto i svrhu.

Dizajn od 77 m² po meri želja klijenata

Naručioci projekta, odrasli bračni par, imali su jasnu viziju o izgledu svog budućeg doma. Glava porodice, arhitekta, čak je napravio nekoliko skica koje su poslužile kao osnova za dizajn. Imali su specifične zahteve u pogledu boja: nisu bili spremni za hladne tonove i slike na zidovima. Takođe su tražili da se koriste skrivene vrata i lajsne, kao i da se dodaju crni akcenti u vidu kvaka i ramova za utičnice i prekidače.

Spajanje funkcionalnih zona

Sve funkcionalne zone ostale su na svojim mestima: jedina promena bila je spajanje kuhinje sa dnevnim boravkom. U kuhinji-dnevnoj sobi, kuhinjsko ostrvo, sofa i TV zona postavljeni su duž jedne ose. U erkerskom delu sobe savršeno se uklopio trpezarijski sto, stvarajući udoban prostor obavijen mekom zavesom. Uski prozor koji vodi na balkon za spoljni blok klima uređaja prekriven je plisiranom zavesom od prijatnog tekstila.

Pametna rešenja za skladištenje u stanu veličine 77 m²

U nekim zidovima stvorene su niše za skladištenje, a ugradni ormari ofarbani su u boju zidova kako bi sobe izgledale prostranije. Po obodu plafona korišćen je senčasti profil koji naglašava grafiku prostorija. U hodniku, ormar duž zida sadrži grejni razvod, električne table i dugme za protivpožarni alarm sa lakim pristupom. Na drvenu ploču sa klupom pričvršćene su obične crne kukice iz vodovodne prodavnice, inspiracija dizajnerke koja voli neočekivana rešenja.

Spavaća soba i kabinet

Ritam plisiranih zavesa ponavlja se u spavaćoj sobi na visećim ormarićima, konceptualno povezujući dve prostorije. Krevet i mekano uzglavlje naručeni su posebno, a sastavljanje cele kompozicije zajedno bilo je izazovno, jer je trebalo postići simetriju u odnosu na zid, viseće noćne ormariće, utičnice i zidne lampe.

Kabinet, iako mali, lako je primio veliki ormar koji se glatko pretvara u radni sto. Oblik nosača stola odjekuje obrisima svetiljki u trpezariji, a na kraju ormara su police i niša za štampač. Takođe, u kabinetu se nalazi sofa koja može da se razvuče, a i dalje ostaje dovoljno mesta za prolaz.

Dizajnerka Jevgenija Gazinskaja uspešno je stvorila minimalistički, ali topao i udoban prostor u kojem svaki element ima svoju funkciju i mesto. Ovaj stan od 77 kvadratnih metara savršen je primer kako se pametnim dizajnom može postići funkcionalnost i estetika bez kompromisa.

Borjana Božić

Lisa Anna/pexels.com

Tags: