Dekorativni trendovi za 2025. koje ćete viđati svuda

by | September 16, 2024
Dekorativni trendovi za 2025. koje ćete viđati svuda

Želite osvežiti izgled svog doma ili jednostavno pratiti najnovije trendove u uređenju enterijera? Otkrijte boje i materijale koji će obeležiti jesen i zimu 2024/2025. godine.

Dekorativni trendovi za 2025: Futurizam susreće nostalgiju

Ako planirate da osvežite svoj dom ili jednostavno želite da budete u korak sa najnovijim trendovima u uređenju enterijera, 2025. godina donosi niz uzbudljivih stilskih pravaca koji kombinuju futurizam sa nostalgičnim elementima prošlosti. Od kosmičkog minimalizma, preko toplih zemljanih tonova, do sofisticiranog povratka sedamdesetih godina – ova sezona obećava inovativan spoj boja, materijala i dizajnerskih rešenja koji će transformisati naše životne prostore.

Nova era minimalizma sa kosmičkim prizvukom

Sa temom koja priziva svemirska prostranstva, novi minimalizam donosi futuristički i gotovo oniričan estetski izraz. Teški materijali poput oniksa, mermera i keramike, u masivnim oblicima, stvaraju osećaj snage i stabilnosti u prostoru. Ovaj stil prevazilazi klasičnu jednostavnost i nudi avangardnu reinterpretaciju dekora, povezujući se sa estetikom sedamdesetih godina na suptilan način.

Članak se nastavlja posle reklama

Povratak zemljanih tonova u 2025.

Topli, zemljani tonovi nastavljaju da dominiraju, a terakota ostaje u centru pažnje, kako u tekstilu, tako i u dekorativnim predmetima. Pored nje, bogata smeđa boja i tamno vino unose dubinu i udobnost u prostor. Ove nijanse, inspirisane prirodnim materijalima poput vulkanske stene i meksičkog molkajetea, savršeno se uklapaju sa drvetom, kožom i keramikom, stvarajući sofisticiranu, ali udobnu atmosferu.

Članak se nastavlja posle reklama

Čelik u svim varijantama

Čelik je definitivno jedan od vodećih materijala za 2025. godinu. Njegova industrijska, ali sofisticirana estetika prisutna je u svakom aspektu enterijera. Od velikih polica do skulpturalnih stolica, čelik unosi dozu avangardnog dizajna u svaki prostor. Kombinacija sa reflektujućim površinama i jednostavnim linijama evocira klasične radove pionira dizajna kao što su Marsel Brojer i Šarlot Perijan.

Članak se nastavlja posle reklama

Plava boja u svom punom sjaju

Dok zemljani tonovi osvajaju toplinu prostora, plava boja donosi osvežavajuću dozu snova i sofisticiranosti. Tamna, skoro električna plava, inspiriše futuristički osećaj povezan sa svemirskim motivima, dok svetlije nijanse poput nebesko plave dodaju blagu, smirujuću energiju. Ove boje se mogu naći u tekstilu, osvetljenju i manjim dekorativnim predmetima, unoseći nežnost i balans.

Članak se nastavlja posle reklama

Sofisticirana verzija sedamdesetih godina

Iako stil iz sedamdesetih doživljava veliki povratak, nova verzija ovog dekora je daleko sofisticiranija. Umesto retro cvetnih dezena i pliša, akcenat je na reflektujućim materijalima poput brušenog metala, stakla sa mehurićima i teksturirane keramike. Ove materijale prate napredne tehnologije poput 3D štampe i AI generisanih oblika, stvarajući futuristički “good trip” koji najavljuje inovativnu jesen-zimu 2025. godine.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Saiful Islam/gettyimages