„Jastuk preko glave“ je viralan na TikTok-u, ali šta stručnjaci misle o tome?

Jastuk preko glave je pomagalo za spavanje koje je dizajnirao Sleep Crown.

by | June 18, 2023
Jastuk preko glave

Trendovi postoje i u svetu snova, a “jastuk preko glave” je trenutno popularan na TikToku. I dok sve veći broj korisnika želi da isproba ovaj trend, evo šta kažu stručnjaci.

Jastuk preko glave: Kakav je ovo trend?

Dobar san je veoma važan za pravilno funkcionisanje organizma. Veliki broj nas je do sada pokušalo na milion načina da obezbedi dobar san, ali nam retko to pođe za rukom, Ipak, novi trend jastuka preko glave osvaja internet.

@thehealthmason I cannot sleep without my @Sleep Crown. So obsessed. This is the travel size (with a pillow cover that is now sold out) and it is now an essential part of my sleep routine! Definitely grab one when they’re back in stock! Well worth the price!! #sleepcrown #sleeppillow #wellnessproducts #topproducts2022 #fyp #foryou ♬ original sound – ALLIE

Jastuk preko glave je pomagalo za spavanje koje je dizajnirao Sleep Crown. U pitanju je mekani jastuk zakrivljenog oblika koji prelazi preko vaše glave (ostavljajući prostor za nos i usta) blokirajući sve što vas ometa da utonete u san.

Kome je namenjen jastuk preko glave i šta smatraju stručnjaci?

Ovaj jastuk je idealan za radnike u smenama, obolele od migrene i oni koji spavaju pored onih koji hrču. Osim toga, mogu ga koristi svi koji imaju bilo kakve poremećaje sna.

Međutim, dok je jedan deo stručnjaka odobrio ovaj jastuk, drugi deo je pomalo skeptičan jer izostaju naučni dokazi da on utiče na bolji san, a takođe postoji i strah da bi ovakav jastuk mogao da umanji protok vazduha. Zatim, ovaj jastuk se ne preporučuje ljudima koji su klaustrofobični.

Dakle, da je jastuk preko glave bezbedan?

Stručnjaci još nisu usaglasili svoje stavove, ali za to vreme se na društvenim mrežama širi krug zadovoljnih korisnika. Jastuk je napravljen od hipoalergenog materijala što je velikom broju korisnika veoma važno. Ipak, ovo je veliki korak ka rešenju problema ljudima koji loše spavaju. Ako ovo i bude imalo mana, sledeći korak će biti da se i ta problematika reši i da imamo miran i dobar san kojim ćemo se zaista odmoriti.

Nije na odmet da ga isprobate, pa se možda i iznenadite rezultatima. Sa druge strane, možete i sačekati jasan stav stručnjaka pre nego što vas zanese ovaj TikTok trend.


Snežana Vranić

whyframestudio/GettyImagesPlus