Boje koje mali dnevni boravak čine većim

Boje koje čine većim mali dnevni boravak su upravo ono što vam treba. Dizajneri vam otkrivaju sedam jednostavnih tikova.

by | June 19, 2023
Boje koje čine većim mali dnevni boravak

Boje koje čine većim mali dnevni boravak su upravo ono što vam treba. Dizajneri vam otkrivaju sedam jednostavnih tikova.

Boje koje čine većim mali dnevni boravak: Saveti stručnjaka

Nijanse odabrane za bilo koju sobu imaju nekoliko moći. A jedna od tih moći može biti vizuelno povećanje prostora. Neke boje mogu učiniti da mali dnevni boravak izgleda veće. 

Naravno, postoji čitav niz paleta boja za dnevnu sobu kako bi izgledala veća, ali svakako vredno je znati kako da pravilno izvedete ovaj trik. Zato vam stručnjaci okrivaju šta treba da radite. 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da napravite vizuelno veći mali dnevni boravak 

Na prvom mestu treba da se fokusirate na tonove koji će stvoriti vizuelnu iluziju da je vaš životni prostor veći nego što zaista jeste. Štaviše, možda postoji više izbora boja nego što mislite. Ali, pazite da ne napravite grešku i postignete suprotan efekat. Pogledajte naš vodič za pravilno izabrane boje.

1. Mali dnevni boravak: Učinite prostor prozračnim 

Bela je klasična boja za povećanje prostora jer reflektuje svetlost i stvara “prazno platno” koje možete dopuniti drugim bojama. Međutim, bela takođe može izgledati dosadno ili sterilno ako se koristi sama. Svojim belim zidovima dodajte nežnu nijansu žute, boje kajsije ili sive. Takođe možete dodati neku teksturu ili uzorak svojim belim zidovima pomoću kalupa, ukrasa ili tapeta.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Fokusirajte se na svetle boje

Bela, naravno, nije jedina opcija kada je reč o bojama koje vizuelno povećavaju prostor. U dnevnoj sobi ima više komada nameštaja, tako da su svetle i prozračne boje najbolji izbor kako prostor ne bi izlgedao prenatrpano. 

Članak se nastavlja posle reklama

3. Mali dnevni boravak: Dodajte energiju prostoru

Svetlije nijanse koje reflektuju svetlost i mogu se koristiti da bi mala dnevna soba izgledala veća, ali opet, način na koji ih koristite je ključan za uspeh.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, boje kao što su žuta, narandžasta, nebeskoplava i zelena reflektuju više svetlosti i čine da vaš prostor bude svetliji i vedriji. One takođe mogu doneti energiju i podići  raspoloženje. Možete koristiti svetle boje na zidovima, nameštaju (poput malih kauča u dnevnoj sobi) ili dodacima, ali nemojte preterati. Uravnotežite ih s belim ili svetlim neutralnim elementima kako biste izbegli zagušenje prostora.

4. Koristite tamne boje ako je prostorija okrenuta ka severu

Članak se nastavlja posle reklama

Tamne boje ponekad mogu biti pravi izbor kako bi mala dnevna soba izgledala veća. Ono što treba da imate na umu je kakvu vrstu svetlosti prima ta prostorija. Sobe koje gledaju na sever nikada neće dobiti direktno svetlo. Zato ove prostorije zahtevaju jako zasićene boje kako bi izgledale privlačno. Idelane boje za ovakve prostore su oker, umber, zelena, crna i crvena. Takođe vodite računa o tome da je prozori i vrata u jednoj bogatoj nijansi. 

5. Mali dnevni boravak: Strateški koristite tamne boje 

Tamne boje, kao što su ugljen siva, tamnoplava, šumska zelena ili crna, mogu učiniti da vaš prostor izgleda veće ako mudro korisite boje. Mogu da stvore kontrast i dubinu zbog prostora. Možete koristiti tamne boje na zidu, plafonu ili podu da biste stvorili ovaj efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Razmislite o mekim nijansama

Ako je soba mala, ali okupana jarkim svetlom, meke nijanse mogu da izgledaju veoma lepo:  celadon, prljavo bela, moka, boja jaja ptice robin (tirkizna nijansa). 

Možete da obojite  zidove ili plafon u ovim nijansama. Možete da boju zodiva uskladite sa zavesama od plafona do poda, postavite malo veći luster.  Naime, malim sobama, bilo svetlim ili tamnim uvek je potreban i neki drmatičan efekat. 

Članak se nastavlja posle reklama

7. Mali dnevni boravak: Uvedite komplementarne boje

Ako koristite šematski krug komplementarnih boja, možete učiniti da mala dnevna soba izgleda veća.  Možete eksperimentisati s obrascima različitih razmera da biste stvorili osećaj ravnoteže. Na primer, ako se odlučite za tapete s printom, prostor možete da uravnotežite tepihom s jednostavnijim uzorkom. 


Dijana Škorić

jp_3d / gettyimages.com