Prugasti trend u enterijeru za letnju sezonu 2024. godine

by | June 12, 2024
pruge

U svetu enterijera, pruge su postale nezaobilazni trend za 2024. godinu. Ovaj klasični geometrijski uzorak doživljava novi uzlet, donoseći svežinu i dinamičnost u različite prostore.

Prugasti trend: Zašto je popularan svakog leta?

Mnogi dizajneri enterijera odlučuju se za pruge kako bi postigli balans, sofisticiranost i vizuelni interes u svojim projektima.

Članak se nastavlja posle reklama

Razlog popularnosti

Jedan od glavnih razloga za povratak pruga jeste želja za promjenom nakon pandemije, kada su dominirali prigušeni tonovi i minimalistički dizajn. „Posle nekoliko godina tihih zidova i jednobojnih tema, ljudi sada žele više vizuelnog uticaja,“ kaže Tatum Kendrick iz Tatum Kendrick Design. Prugasti uzorci omogućavaju jednostavan način da se unese dinamika i energija u enterijer, bez obzira na stil.

Svestranost i estetika

Pruge su izuzetno svestrane i funkcionalne. Vertikalne pruge mogu učiniti prostoriju vizuelno višom, dok horizontalne pruge šire prostor. „Linearnost pomaže da se prevari oko, stvarajući iluziju većeg prostora,“ objašnjava Alexia Sheinman iz Pembrooke & Ives. Takođe, pruge se lako uklapaju u različite stilove enterijera, od klasičnih do modernih i minimalističkih.

Članak se nastavlja posle reklama

Upotreba pruge u enterijeru

Dizajneri širom sveta koriste pruge na različite načine. U Vašingtonu, Heidi Caillier je prekrila kupatilo crno-belim prugama od poda do plafona, dok je Nicole Fuller koristila prugaste zavese i tkanine u svojim projektima u Beverli Hilsu i Majamiju. Crina Arghirescu Rogard je dodala suptilni prugasti tepih kao akcent u hodniku kuće u Bruklinu.

Prugasti uzorak nije rezervisan samo za zidove. Jarvis Wong iz Jarvis Studija preporučuje korišćenje pruga na plafonima, podovima, pa čak i stubovima, kako bi se stvorio jedinstven i neočekivan izgled.

Članak se nastavlja posle reklama

Inspiracija i preporuke za prugasti trend

Za inspiraciju, mnogi dizajneri gledaju na istorijske primere. Otto Wagner-ova Austrijska štedionica i Gio Ponti-jev Villa Planchart često se navode kao odlični primeri upotrebe pruga. Gabriela Grisoro iz Grisoro Studija preporučuje Loro Piana-ovu Bukhara Stripe tkaninu, dok Zoe Feldman predlaže tapete od Farrow & Ball-a za one koji žele da eksperimentišu sa prugama.

Pruge su trend koji je došao da ostane. Bez obzira na trenutnu popularnost, pruge su večna klasika koja se može prilagoditi različitim estetikama i prostorima. „Pruge su stil koji nikada neće izaći iz mode,“ kaže Kendrick. Ako želite da osvežite svoj dom i unesete novu energiju, pruge su pravi izbor za vas.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages