Ovako vaš mali stan može izgledati veće: Fantastične i vrlo korisne ideje

by | November 9, 2023
Ovako vaš mali stan može izgledati veće: Fantastične i vrlo korisne ideje

Mali stan može biti posebno težak za uređivanje i zahteva pametno planiranje.  

Mali stan: Kako da izgleda veće?

Iako živite u malom stanu sa ograničenim mogućnostima, to ne mora da označava loš kvalitet života. Svi smo videli te male kuće ili kompaktne stanove koji nekako uspevaju da deluju prozračno, uredno i lepo. Odabrali smo nekoliko primera koji vas mogu inspirisati da na jednostavan način i vi unapredite svoju svakodnevicu.

Mali stan: Granice i u malim prostorijama

Mali stan je uglavnom veličine jedne prostorije koja obuhvata i dnevne i noćne aktivnosti.  Unutar ove prostorije nalazi se i kuhinja, deo za ručavanje i dnevni boravak koji se u tokom večeti transformiše u mesto za spavanje. Kako bi ova prostorija lepše izgledala, svaka funkcija trebala da bude jasno definisana čak iako je vrlo mala.

Kao što vidimo na prikazanoj fotografiji, kuhinja i trpezarija su definisane drugačijom podnom oblogom u vidu pločica zanimljivog dezena, a granice su suptilno istaknute i na zidovima, kao i na plafonu.

Spavaća soba je neophodna!

Zvuči nemoguće organizovati poseban kutak u funkciji spavaće sobe u malom stanu, ali ako uzmemo u obzir da nam je zapravo za ovaj kutak neophodan samo udoban krevet, onda ova ideja počinje da poprima realne okvire.

Dizajneri su oberučke prihvatili ovu ideju i trude se da je uključe u svaki projekat koji se odnosi na mali stan. Potrebno je odrediti idealnu poziciju kreveta optimalnih dimenzija, a zatim odabrati način kako mu obezbediti privatnost. Da bi se obezbedio kvalitetan protok vazduha obično se biraju drvene letvice koje će vizuelno zakloniti ovaj kutak, a jednako su postale popularne draperije.

Savršen kolorit za mali stan

Dizajneri savetuju da odabir kolorita u malom stanu bude ujednačenih nijansi, sa pretežnom upotrebom neutralnih boja za osećaj celine i urednosti. Međutim, to ne znači da ambijent treba da deluje monotono. Uvedite jarke boje kroz detalje i na taj način ćete dobiti savršen ambijent.

Praktičan dom: Stvari koje treba izbegavati


Borjana Božić

Peter_visual/gettyimages