Ovako vaš mali stan može izgledati veće: Fantastične i vrlo korisne ideje

by | November 9, 2023
Ovako vaš mali stan može izgledati veće: Fantastične i vrlo korisne ideje

Mali stan može biti posebno težak za uređivanje i zahteva pametno planiranje.  

Mali stan: Kako da izgleda veće?

Iako živite u malom stanu sa ograničenim mogućnostima, to ne mora da označava loš kvalitet života. Svi smo videli te male kuće ili kompaktne stanove koji nekako uspevaju da deluju prozračno, uredno i lepo. Odabrali smo nekoliko primera koji vas mogu inspirisati da na jednostavan način i vi unapredite svoju svakodnevicu.

Članak se nastavlja posle reklama

Mali stan: Granice i u malim prostorijama

Mali stan je uglavnom veličine jedne prostorije koja obuhvata i dnevne i noćne aktivnosti.  Unutar ove prostorije nalazi se i kuhinja, deo za ručavanje i dnevni boravak koji se u tokom večeti transformiše u mesto za spavanje. Kako bi ova prostorija lepše izgledala, svaka funkcija trebala da bude jasno definisana čak iako je vrlo mala.

Kao što vidimo na prikazanoj fotografiji, kuhinja i trpezarija su definisane drugačijom podnom oblogom u vidu pločica zanimljivog dezena, a granice su suptilno istaknute i na zidovima, kao i na plafonu.

Članak se nastavlja posle reklama

Spavaća soba je neophodna!

Zvuči nemoguće organizovati poseban kutak u funkciji spavaće sobe u malom stanu, ali ako uzmemo u obzir da nam je zapravo za ovaj kutak neophodan samo udoban krevet, onda ova ideja počinje da poprima realne okvire.

Članak se nastavlja posle reklama

Dizajneri su oberučke prihvatili ovu ideju i trude se da je uključe u svaki projekat koji se odnosi na mali stan. Potrebno je odrediti idealnu poziciju kreveta optimalnih dimenzija, a zatim odabrati način kako mu obezbediti privatnost. Da bi se obezbedio kvalitetan protok vazduha obično se biraju drvene letvice koje će vizuelno zakloniti ovaj kutak, a jednako su postale popularne draperije.

Savršen kolorit za mali stan

Dizajneri savetuju da odabir kolorita u malom stanu bude ujednačenih nijansi, sa pretežnom upotrebom neutralnih boja za osećaj celine i urednosti. Međutim, to ne znači da ambijent treba da deluje monotono. Uvedite jarke boje kroz detalje i na taj način ćete dobiti savršen ambijent.

Članak se nastavlja posle reklama

Praktičan dom: Stvari koje treba izbegavati


Borjana Božić

Peter_visual/gettyimages