Kuhinja – staklo umesto pločica

by | November 22, 2021

Jedan od trendova u uređenju kuhinje svakako je stakleni zid. Radi se o postavljanju stakla na površinu između podnih i zidnih kuhinjskih elemenata. Boja stakla i dezen rade se po vašoj želji, tako da je ovo idealan način da date lični pečat ovoj prostoriji

Staklo na zidu kuhinje je dobro rešenje ne samo zato što izgleda lepo i moderno već će i zato što će sjajna površina stakla učiniti prostoriju vizuelno većom. Pritom, ono se lako održava sredstvima za čišćenje stakla, za razliku od fugni na keramičkim pločicama koje vrlo brzo postaju mesta na kojima se javlja plesan i buđ.

KAKO SE POSTAVLJA STAKLO?

Nakon što su montirani svi kuhinjski elementi i radna ploča, uzimaju se mere za staklo i označavaju se položaji utičnica. Merenje se mora izvršiti vrlo precizno, jer ne postoji način da se greške naknadno isprave.

Zid na koji se lepi staklo mora biti gotovo idealno ravan. Isključuju se osigurači i skidaju postojeće utičnice, kao i slavina ukoliko je ona ispred zida na koji se montira staklo.

Sada se postavljaju gumeni distanceri koji služe da zaštitite ivice stakla prilikom montaže – oni će poslužiti i da se lakše niveliše, odnosno pozicionira staklo.

Staklo se lepi neutralnim silikonom koji se tačkasto nanosi na zid. Silikon se može naneti i na staklo, ali praksa majstora je pokazala da je bolje kada se nanese na zid.

Ukoliko se koristi staklo sa printom, silikon se ne stavlja na celu površinu zida već samo po obodu pošto se može desiti da silikon povuče print, ali i da se ispod stakla pojave vazdušni baloni. Ako koristite bojeno staklo, onda silikon nanosite po površini posebno obraćajući pažnju na deo oko utičnica.

Sada na red dolazi najpipaviji posao – postavka stakla. Ako je dimenzija stakla umanjena za po 5 mm po širini i visini od stvarnih mera, ono bi trebalo da idealno legne sa po 2,5 mm razmaka sa svake strane.

Nakon ovoga seku se gumeni distanceri, a razmak između stakla i radne ploče i bočnih zidova popunjava se bezbojnim silikonom otpornim na buđ. Kada se silikon nanese, višak se uklanja sprejom za staklo i gumenom špaklom.

Na kraju se utičnice vraćaju na svoje mesto, međutim, kako je staklo debljine 6-8 milimetara, imajte na umu da će vam za njihovo fiksiranje biti potrebni duži šrafovi. Nakon što ste to uradili, možete da postavite slavinu.