Privucite pozitivnu energiju u vaš dom novim paternima i teksturama

by | November 23, 2021

Vaš dom treba da bude mesto gde uvek želite da se vratite i vaša oaza pozitivne energije. Prostor koji ima dosta boja, neutralnih i intezivnih, kontrasnih i sličnih, sa odličnim odabirom nameštaja i dekorativnih predmeta, ipak može ostaviti utisak jednoličnosti i nedostatka energije. Ako želite da privučete pozitivnu energiju u vaš dom i stvorite atmosferu privlačnog prostora za sebe, prijatelje i porodicu, važno je da uspostavite dinamiku u enterijeru, koja je neophodna svakom stilizovanom ambijentu i nije ništa drugo do sinergija boja, oblika, paterna i tekstura.

U savremenom dizajnu enterijera reč „pattern“ je postala nezaobilazna, a kada govorimo o paternu mislimo zapravo na obrazac ponavljanja nekog grafičkog prikaza, šare ili oblika. Paterni se najčešće primenjuju na zidnim oblogama, pločicama, tepisima, ali i ostalim predmetima u domu, poput prostirki, jastučića, zavesa, ali i raznim vrstama dekoracije. On utiče i na stil uređenja, definiše površine i dodaje vizuelni efekat prostoru, pa ga je važno uvek imati na umu.

Ono što neretko pravi zabunu je mešanje pojmova patern i tekstura, pa je važno znati razliku između njih. Kako smo već naveli glavne karakteristike paterna, važno je znati da se pojam tekstura odnosi na vrstu materijala, ali i na kvalitet površine, da li je glatka ili gruba, reljefna ili ravna, sjajna ili mat.

Članak se nastavlja posle reklama

Sa paternom i teksturama u enterijeru se svakako možete igrati. Tekstura je veoma važan element u prostoru i na nju veoma utiče svetlost – direktno svetlo će je istaknuti, dok će difuzno svetlo ublažiti njen efekat. Savet je da koristite sjajne reflektujuće teksture u ambijentu kome je potrebno više svetlosti, a tamnije i mat tamo gde je svetlost veoma izražena.

Ukoliko želite da postignete efekat višeg prostora, pokušajte sa paternom. Predlog dizajnera enterijera je da odaberete tapete i tkanine sa vertikalnim naglaskom na dizajnu, a kako biste vizuelno povećali dužinu prostora koristite horizontalne paterne. Najbolje je da koristite dezene velikih razmera na velikim površinama i manje šare na manjim zidovima.

Primer kako kombinovati teksturu na zidu može biti upravo dodavanje zidnih polica, poput zidne police VKS-80029M u kombinaciji metala i drveta, a koja je odlična za postavljanje knjiga, dekorativnih elemenata ili čak saksije sa cvećem. Kako biste izrazili dinamiku u prostoru, možete je kombinovati sa zidnom policom VKS – 80027M u obliku obrnutog trougla, tako da dobijete i više korisnog prostora, ali i vizuelni efekat koji doprinosi celokupnom ambijentu.

Članak se nastavlja posle reklama

Odličan dodatak ambijentu dnevnog boravka je i klub sto PICO u kombinaciji dekora artisan hrasta i crnog drveta, različitih završnih obrada, svojim izgledom će doprineti da vaš dom bude opremljen po najnovijim enterijerskim standardima. Vertikalna pregrada koju poseduje odlična je za odlaganje časopisa ili knjiga, tako da možete maksimalno da iskoristite prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Budite pažljivi pri odabiru paterna i kombinacija boja za zid, a veoma je važna i tekstura nameštaja. Svakako nije cilj da ispunite prostor velikim brojem različitih tekstura, već da to bude izbalansiran odabir koji će doneti novu energiju koja vam je potrebna, a ujedno i osvežiti ambijent.

Kao akcentni komad dnevnog boravka možete odabrati ležaj BOJANA u zelenom štofu, uz koji se odlično slaže tabure BRIŽ. Kao dekoraciju, na ležaj možete da postavite jastuke sa smelim paternima i različitih tekstura.

Članak se nastavlja posle reklama

Materijali kao što su juta ili vuna su odličan način za dodavanje teksture u prostor, što možete učiniti putem tepiha, a odličan dodatak prostoru su i pleteni taburei. Boju navedenih elemenata svakako uklopite sa ostatkom prostorije.

Članak se nastavlja posle reklama

Ležaj Marbo svojim savremenim dizajnom odlično će se uklopiti u ambijent, a dobrim odabirom mekih jastučića, različitih tekstura, stvorićete efekat dodatne udobnosti.

Meke tkanine, poput somota ili pamuka na sofama ili prostirke od veštačkog krzna preko tvrdih podova, biće praktični dodaci, ali i odlična dekoracija za svaki ambijent.

Ono što dizajneri enterijera Forma Ideale ističu je da budete oprezni pri upotrebi paterna i tekstura, jer njihovo kombinovanje je ipak posebna oblast kojoj su enterijeristi posvećeni, te od njih uvek možete dobiti dobar savet. Posebno je važno obratiti pažnju na njihovu zastupljenost u enterijeru, jer su manje površine sa paternom ili sitniji elementi drugačije teksture generalno bolji izbor, kako ne bismo otišli u krajnost u kojoj je previše ove vrste slojevitosti u ambijentu.

Članak se nastavlja posle reklama

Nadamo se da su vam saveti koje smo podelili sa vama bili značajni i da ste dobili inspiraciju da se oprobate sa kombinacijama paterna i tekstura u vašem domu. Za koju god kombinaciju da se odlučite, najvažnije je da uspostavite pravi balans i onda će to sigurno privući pozitivnu energiju u vaš dom.