Sve je izloženo pogledu

by | November 23, 2021

Otvorene police u kuhinji, umesto zatvorenih visećih elemenata, često viđamo u tradicionalno uređenim domovima i onima u kojima prevladava retro stil, dok se u modernim enterijerima ne pojavljuju toliko često. Duž celog zida, samo u uglu prostorije ili iznad radne površine, pravougaone, kvadratne ili nekog drugog oblika – izbor je na vama!

PREGLEDNOST

Članak se nastavlja posle reklama

Najveća prednost otvorenih polica jeste ta što je na njima sve vidljivo, pa se čak i gosti mogu lako snaći. Međutim, baš zbog svoje izloženosti, ukoliko su zatrpane posuđem, čašama i raznim drugim stvarima, učiniće da i cela kuhinja izgleda neuredno. Zato je njihova dobra organizacija neophodna ukoliko želite da ulepšaju kuhinju i učine je preglednijom.

KOMBINACIJA

Članak se nastavlja posle reklama

Otvorene police mnogo su zahtevnije od zatvorenih ormarića, jer ih morate brisati više puta nedeljno i redovno prati sve predmete na njima, bez obzira na to što većinu toga ne koristite često. Zato je mnogo bolje da umesto da ceo zid – ili više njih – prekrijete otvorenim policama, ove elemente kombinujete sa zidnim ormarićima. To će kuhinju učiniti atraktivnijom, a neće preterano zakomplikovati njeno održavanje.

Članak se nastavlja posle reklama

UNESITE BOJE

Ako je vaša kuhinja potpuno bela, ili u nekim drugim neutralnim tonovima, za otvorene police odaberite predmete razigranog kolorita, koji će predstavljati samo detalje, pa se njima možete poigravati na različite načine. Izaberete li samo jednu boju kao akcenat, uvek je možete kombinovati s belom. Odlučite li se za raskošnu paletu, birajte ili različite jednobojne komade ili jedan dezen zastupljen na svim predmetima.

Članak se nastavlja posle reklama

SAVET

Članak se nastavlja posle reklama

Na vama je da odlučite da li će otvorene police biti jedini elementi za odlaganje, ili ćete ih kombinovati sa zatvorenim zidnim ormarićima. Ukoliko se odlučite za ovo prvo, verovatno ćete morati postaviti nekoliko redova polica, kako bi sve potrepštine stale na njih. U tom slučaju, na najniže stavite stvari koje koristite više puta na dan – začine, čaše, tanjire, činije… Iznad njih, mesto može naći posuđe koje nije preterano kabasto, kao što su manje šerpe i tiganji u kojima svakodnevno pripremate hranu. Na kraju, najviše police iskoristite za predmete koje ne koristite često, a koji mogu ulepšati vašu kuhinju (poslužavnici, bokali, velike činije i slično).


gettyimages

Tags: