Dekorativni lukovi u enterijerima: 7 elegantnih ideja za unošenje trendova 2024. u vaš dom

by | April 11, 2024
Dekorativni lukovi u enterijerima: 7 elegantnih ideja za unošenje trendova 2024. u vaš dom

Lukovi u enterijerima su sve popularniji zbog elegancije koju unose. Pridružite se ovoj tendenciji i postignite prostorije koje su privlačne i pune stila.

Dekorativni lukovi u enterijeru su apsolutni hit

Linije koje su zaobljene i krivudave su trend u dizajnu enterijera već nekoliko godina, toliko da su dekorativni lukovi sada snažno ponovo prisutni u domovima. I nemojte misliti da su rezervisani samo za klasične prostore.

Naprotiv! Ovaj arhitektonski element funkcioniše u svim vrstama enterijera, čak i u najmodernijim i najavangardnijim. Najčešće se koriste kako bi se povezali prostori, ali i kako bi se dodao jedinstveni pečat enterijeru. Da li biste želeli da unesete ovaj dodatak u svoj dom? Evo nekoliko načina kako to možete učiniti.

Beli okvir

Otvor u ovom zidu je okružen jednostavnim i uskim obodom, ali istovremeno elegantnim. Naspram bež boje zidova, ukrasi su lakirani u belo, poput vrata, prozora i komoda za knjige u trpezariji, stvarajući privlačan kontrast.

Dekorativane ivice

U ovom spavaćem sobi, projekat kompanije Terraza Balear, krevet je okružen velikom nišom koja daje karakterističan i ugodan osećaj prostoru, kao i stvaranje obuhvatajućeg osećaja. Ovaj luk pruža fokus i čini krevet centralnom tačkom pažnje.

Luk sa staklenim vratima

Zaključiti luk sa dva klizna staklena vrata je elegantna i funkcionalna opcija za razdvajanje i povezivanje prostora. Osim što očuvavaju osećaj prostranosti i vizuelne fluidnosti, pružaju mogućnost zatvaranja dnevnog boravka po potrebi.

Otvoren prolaz

Zašto ne preskočiti vrata? Otvor u obliku luka omogućava glatku tranziciju između prostora i doprinosi osećaju prostranosti. Odlična je ideja za dekorisanje uskih hodnika.

Izlaz u baštu

U ovoj kući, zidovi od kamena i veliki luk sa staklenim vratima predstavljaju savršenu kombinaciju rustičnog šarma i funkcionalne modernosti. Staklena ograda omogućava prirodnom svetlu da popuni unutrašnjost, osim što stvara vizuelnu povezanost sa baštom.

Dekorativni lukovi za specifičan enterijer

Obratite pažnju na ovu ideju arhitekata Mengíbar Blanco: otvor koji povezuje ulaz sa dnevnim boravkom je opremljen staklenim panelima koji formiraju dvostruki luk.

Slobodan prolaz

U ovoj kući, nema zida koji deli hodnik od dnevnog boravka. Umesto toga, otvoren je veliki luk koji doprinosi vizuelnoj definiciji prostora, bez žrtvovanja osećaja prostranosti i svetlosti.

 


Borjana Božić

Ilija Erceg/gettyimages