10 stvari koje dom čine neurednim prema rečima Martha Stewart

Izbegavajte ove uobičajene greške u dizajnu za čistiji i uredniji izgled.

by | June 26, 2024
10 stvari koje dom čine neurednim prema rečima Martha Stewart

Od izbora savršene palete boja do odabira prelepog dekora i nameštaja, potrebno je vreme da uredite dom sa kojim ste zadovoljni. Ali ako ste se potrudili i još uvek imate osećaj da neki delovi vašeg doma ne odgovaraju vašoj viziji, možda pravite neke uobičajene greške koje doprinose ovom osećaju.

Stvari koje dom čine neurednim i šta kažu stručnjaci da treba uraditi umesto njih

Čak i ako vam je estetski stil eklektičan ili maksimalistički, postoje stvari koje možda radite a koje vaš dom čine neurednim. Da bismo vam pomogli da izbegnete ove uobičajene greške, razgovarali smo sa dizajnerima enterijera koji su podelili nekoliko stvari koje vaš dom čine neurednim.

Previše šara i uzoraka

Iako su šare i uzorci odličan način da unesete ličnost u prostor, previše njih može vizuelno preplaviti prostor. Da biste to sprečili, smanjite broj uzoraka i birajte kohezivne uzorke koji se međusobno usklađuju.

Članak se nastavlja posle reklama

Ostavljanje kablova i žica na vidljivom mestu

Iako je to ponekad teško izbeći, ostavljanje kablova i glomaznih razvodnika na vidljivom mestu može narušiti konačan izgled dizajna. Kada shvatite da je to problem, može biti kasno za ispravku. Ugradnja podnih utičnica ispod stolova, osiguravanje da imate zidne utičnice na pravim visinama pored kreveta ili čak nabavka nameštaja sa integrisanom strujom će vam pomoći da se unapred pripremite.

Nedovoljno mesta za vaše stvari

Stvari bez određenog mesta mogu stvoriti neuredan izgled. Da biste to izbegli, uspostavite određene prostore za odlaganje različitih predmeta i osigurajte da se vraćaju na svoje mesto nakon upotrebe. Investiranje u rešenja za odlaganje kao što su korpe, kutije, police i fioke može pomoći u održavanju organizacije i urednosti.

Stvari koje dom čine neurednim: Previše jastuka

Jastuci dodaju udobnost i stil sofama, stolicama i krevetima, ali previše njih može preplaviti prostore za sedenje. Odaberite uravnoteženi aranžman sa nekoliko pažljivo odabranih jastuka koji dopunjuju vaš dekor bez pretrpavanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Previše dekoracije na policama

Uređivanje polica sa ličnim uspomenama, vintage blagom i slično može vašem domu dati eklektičan izgled—ali ne preterujte. Pretrpavanje polica sa previše predmeta može učiniti prostor pretrpanim. Da biste to izbegli, uredite dekor na policama tako da uključite kombinaciju značajnih predmeta i ostavite dovoljno prostora da svaki predmet zasija.

Pogrešno nameštanje kreveta

Nameštanje kreveta ujutro ne samo da vam započinje dan na pravi način—već i daje sobi uredniji izgled. Neuređen krevet može odmah učiniti sobu neurednom, čak i ako je ostatak prostora uredan. Da biste to izbegli, učinite pravljenje kreveta svakodnevnom jutarnjom rutinom. Potrebno je samo nekoliko minuta, ali može znatno poboljšati ukupni izgled vaše spavaće sobe.

Članak se nastavlja posle reklama

Natrpano predsoblje

Vaš ulaz može postaviti ton za ceo dom, tako da je najbolje primeniti pristup manje je više u ovom prostoru. Pojednostavite svoj ulaz uključivanjem funkcionalnih rešenja za odlaganje kao što su kuke, korpe i klupe kako biste održali stvari urednima i pristupačnima.

Martha Helen Stewart je američka biznismenka, spisateljica, kuvarica, televizijska ličnostn i bivša manekenka. Kao osnivačica Martha Stewart Living Omnimedia, uspeh je postigla raznim poslovnim poduhvatima koji su obuhvatali izdavaštvo, emitovanje, trgovinu i e-trgovinu. Napisala je brojne bestseler knjige, izdavačica je magazina Martha Stewart Living.

Članak se nastavlja posle reklama

Mike Coppola/gettyimages

 

Članak se nastavlja posle reklama

Pretrpane radni površine

Lako je ostaviti najčešće korišćene aparate i osnovne namirnice na radnim površinama za lak pristup, ali to može učiniti vašu kuhinju neurednom i eliminisati prostor za pripremu hrane. Da biste to izbegli, razmislite koji aparati zaista treba da budu na radnoj površini i koji mogu biti uskladišteni na pristupačan način.

Previše slika i ukrasa na zidovima 

Zidna umetnost je odličan način da se prostor oseća potpunim, ali ne bojte se ostaviti malo praznog prostora ovde i tamo. Zid prekriven previše umetničkih dela može delovati preplavljujuće. Stvorite vizuelnu ravnotežu razmakom između umetničkih dela i odabirom komada koji se međusobno dopunjuju i okolnim dekorom.

Nameštaj koji se ne koristi

Razmotrite veličinu i raspored sobe koju uređujete pre nego što je napunite nameštajem. Pretrpavanje sobe sa previše nameštaja može je učiniti skučenom i haotičnom. Uredite svoje komade na one koji su neophodni i koji imaju svrhu, i omogućite lak kretanje kroz prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

gzorgz/gettyimages