10 stvari koje odmah možete baciti za minimalistički prostor

by | January 9, 2024
10 stvari koje odmah možete baciti za minimalistički prostor

Nećemo vam reći da se rešite dekoracije i odeće koju volite ali neki predmeti zaista mogu narušiti minimalistički prostor. Napravite plan i izbacite ovih 10 stvari.

10 stvari koje odmah možete baciti za minimalistički prostor

U nastavku pogledajte kojih 10 stvari minimalisti nemaju u svom domu.

Kozmetika sa isteklim rokom trajanja

Sigurno dobro znate koliko šminka i proizvodi za negu mogu naštediti koži ako ih koristite nakon isteka roka trajanja. Zbog toga izdvojite vreme da pregledate kozmetiku i oslobodite se pokvarenih proizvoda koji samo zauzimaju prostor. Proverite etikete i vodite evidenciju o tome kada su kupljeni da biste olakšali ovaj korak.

Višak proizvoda u tuš kabini

Većina voli da ima nekoliko opcija kada su u pitanju proizvodi za tuširanje ili pranje kose. Ali šta je sa onim proizvodima koje ste jednostavno prestali da koristite? Od napola iskorišćenih gelova za tuširanje do skoro praznih krema za brijanje i proizvoda za negu kože za koje ste se mislili da ćete ih koristiti, ali ih ne koristite. Vreme je da ih pregledate i napravite prostor za ono što zapravo koristite.

Stara posteljina

Kupovina novih jorgana i čaršava da biste spavaću sobu učini otmenijom je u redu, ali šta se dešava kada je orman prepun čaršava i posteljine koju verovatno nikada više nećete koristiti? Dobro je zadržati nekoliko rezervi (posebno za goste), ali ceo ormar za posteljinu nema posebnog smisla i može izazvati neprijatan miris.

Hrana u konzervi

Minimalistički prostor možete imati čak i u ostavi tako što ćete ponovo pregledati svoje zalihe konzervirane hrane. Sigurno se tu nalaze i konzerve koje čuvate preko šest meseci i bez obzira što su u roku trajanja, neko će ih možda bolje iskoristiti. Potražite recept u kom možete da upotrebite zaostale konzerve ili ih nekom prosledite.

Hemijske i olovke

Znate koliko je frustracija posezanja za olovkom da biste otkrili da ne radi? Pa onda zgrabite drugu i ona takođe ne radi? Verovatno ih samo ostavljate po strani, umesto da ih odmah bacite u smeće. Uklonite tu frustraciju tako što ćete očistiti zalihe hemijski i olovki. Uzmite list papira i uverite se da sav pribor za pisanje dobro radi.

Knjige i minimalistički prostor

U procesu dolaska do minimalističkog prostora, vredi pregledati i naslove knjiga. Možda ste dobili neke na poklon i jednostavno ih nikada niste pročitali? Zašto ne biste prosledili nekom kome bi se dopale i omogućili vašem prostoru da diše? Naravno, knjige mogu da posluže i kao dekoracija, ali ako ne ulepšavaju vaše police, mogu da idu dalje.

Začini sa isteklim rokom trajanja

Kada ste poslednji put prošli kroz zalihu začina? Iako začini često dolaze u malim pakovanjima, mogu isteći brže nego što mislite – i mogli bi poremetiti vaša ukusna jela ako koristite začin u receptu i shvatite da je istekao pre osam meseci. Ako prestanu da mirišu kao inače ili su povukli vlagu, vreme je da ih bacite.

Odeća za sledeću sezonu

Iako bi moglo zvučati primamljivo da odmah izbacite kapute, džempere i šalove, zapravo je bolji plan (za novčanik i ormar) da se fokusirate na stvari koje ćete nositi u sledećoj sezoni. Da li onih osam bluza otvorenih ramena koje ste kupili pre dva leta i dalje odgovaraju vašem stilu u 2024. godini? Da li vam se sviđaju teksas šortsevi koje ste kupili prošle godine ili su vam sada neudobni?

Takođe, ovo je odlična ideja ako želite da prodajete svoju odeću jer mnogi trenutno traže prolećne i letnje komade, tako da će se ovi predmeti verovatno prodavati bolje od džempera koje sada nosite.

Stara papirologija

Čuvanje fascikle (ili nekoliko) sa papirologijom koja vam može zatrebati u nekom trenutku je odlična ideja, ali te fascikle mogu brzo biti preopterećene. Prođite kroz ono što imate i zaista odredite prioritet onoga što vam može zatrebati.

Aksesoari koje ne nosite

Koliko često proveravate svoje akseosare za kosu, nakit, šalove i šešire? Iako možda često pregledavate svoju odeću, ti drugi predmeti mogu lako da prođu pored stvari kada se rasčistite. Ako nosite samo pet istih ogrlica iz čitave zalihe nakita ili ako vam kolekcija šešira izmiče kontroli, pogledajte te komade i odlučite da li ćete ih donirati, prodati ili baciti.


Miljana Momirović

Lilas Gh/GettyImagesPlus