Minimalistička kuhinja: Za minimaliste ovo ne dolazi u obzir

by | November 1, 2023
minimalistička kuhinja bez vizuelnog nereda olakšava kuvanje i organizaciju prostora

Ne samo što minimalistička kuhinja izgleda estetski privlačno i mirno, već i olakšava kuvanje, čiščenje i organizaciju. Proverite šta podrazumeva minimalistički stil u kuhinji.

Minimalistička kuhinja: Za minimaliste ovo ne dolazi u obzir

Ključni su čisti, funkcionalni prostori. Predmeti koji se nalaze na kuhinjskoj radnoj ploči se koriste svakodnevno ili ih prosto nećete pronaći ovde. Sve ostalo se čuva van vidokruga, smanjujući vizuelni nered i održavajući spokojno okruženje za kuvanje. U nastavku pogledajte šta minimalisti nikada nemaju u svojoj minimalističkoj kuhinji.

Izloženi kuhinjski aparati

U kuhinji minimaliste, svaki predmet ima svoju svrhu. Kuhinjski aparati koji se ne koriste svakodnevno mogu brzo zatrpati prostor. Međutim racinalni raspored u kuhinji koji uključuje samo najosnovnije uređaje smanjuje vizuelni nered i čini kuvanje efikansijim. Ukoliko imate aparate koje ne koristite tako često, razmislite o tome da ih skladištite na nekom drugom mestu, van okvira kuhinjske radne ploče.

Minimalističke kuhinje ponose se svojom jednostavnošću, funkcionalnošću i sklanjanjem nepotrebnog nereda. Potražite manje modele aparata koji nemaju tendenciju da zauzmi čitavu radnu površinu. Uglavnom ćete otkriti da vlasnici minimalističkih kuhinja i dalje vole aparate za kafu i tostere, ali zahvaljujući pametnom dizajnu kuhinje, oni su uredno sklonjeni i sakriveni, na primer u kuhinjskim elementima ili u ostavi.

Otvorene police

Iako otvorene police mogu biti estetski privlačne, one takođe mogu dovesti do vizuelnog nereda ako nisu vrlo pažljivo postavljene kako bi se stvorio suptilan, svrsishodan i organizovan prikaz predmeta.

Minimalističke kuhinje će vrlo retko imati otvorene police jer čak i police sa najlepšim stilom i dalje mogu da učine da se deluju pretrpano.

Neorganizovano posuđe

Ako pitate minimaliste, za njih nisu potrebi višestruki setovi kuhinjskog posuđa ili specijalni alati koji služe samo jednoj svrsi. U mininalističkoj kuhinji svega ima sasvim dovoljno, a što je najvažnije – nema viška šolja, tanjira i pribora koji se ne koristi. Svako posuđe se često koristi i u dobrom je stanju.

Prekomerni organizeri i predmeti za jednokratnu uporebu, kao što je plastična folija ili salvete mogu se zameniti održivim alternativama za višekratnu upotrebu.

Ulaganje u višenamensko i visokokvalitetno posuđe i pribor ne samo da pojednostavljuje vašu kuhinju već i poboljšava iskustvo kuvanja.

Dekorativni predmeti

Još jedna karakteristika koju nećete naći u minimalističkoj kuhinji je obilje dekorativnih predmeta. Minimalistička kuhinja obično ima jedan komad, poput savremenog umetničkog dela, a ne čitavu kolekciju predmeta koji stvaraju vizuelni nered.

Minimalističke kuhinje daju prioritet jednostavnosti i čistoći, što znači izbegavanje preterane dekoracije, previše šara ili složenih ukrasa koji ne služe funkciji.

Da biste prihvatili minimalistički stil, izaberite jedinstvene komade, monohromatske šeme boja i jednostavne elemente dizajna sa čistim linijama, kao što su elegantne ručke.

Minimalistička kuhinja nema neusklađeni pribor

Minimalisti nikada neće u svojoj kuhinji imati neusklađeni pribor za jelo ili posuđe u različitim dizajnima. Kohezivnost je ključna, tako da se odlučuju za objedinjene, vanvremenske dizajne. Veliki setovi rasparenog posuđa nisu na meniju.

Odlučite se za kolekciju raznovrsnih, visokokvalitetnih komada koji odgovaraju vašem životnom stilu i koji se mogu kombinovati. Ovo štedi prostor i doprinosi kohezivnosti.

Neoganizovane fijoke i kuhinjski elementi

Prepune fioke i ormarići nikada nisu funkcionalni, pa se neće nalaziti u minimalističkoj kuhinji. Ovo je deo razloga zašto minimalisti imaju samo osnovne stvari u svojoj kuhinji kako bi se osiguralo da je prostor za odlaganje jednostavan i da nije pretrpan.

Svaka stvar ima svoje mesto i sve je na svom mestu. Ako nema mesta u fiokama i ormarićima, razmislite o uklanjanju stvari koje nisu potrebne.

Miljana Momirović

Polina Strelkova/GettyImagesPlus