Pravilno postavljanje stola za prazničnu večeru

by | November 28, 2023
Pravilno postavljanje stola za prazničnu večeru

Pokažite koliko ste otmeni. Pri svakoj organizaciji svečane ili čak opuštene večere, postavljanje stola je jedan od ključnih koraka. Pogledajte kako da to uradite pravilno za trpezu koja odiše stilom.

Glavna pravila za postavljanje stola

Postoje neke sveobuhvatne smernice prilikom postavljanja stola, bilo da se radi o neobaveznom događaju ili prazničnoj večeri.

Postavljanje stola: Ovako to rade Francuzi – raskošno ali sa ukusom

Šta servirate? Prvo, meni diktira na koji način ćete postaviti sto. Ukoliko ne servirate desert, nema potrebe da postavljate pribor za isti.

Kako se postavlja pribor? Pribor se postavlja tako da oni koji su najudaljeniji od tanjira se koriste prvi, a oni koji su najbliži tanjiru se koriste poslednji. Imajte ovo u vidu kada raspoređujete kašike, viljuške i noževe.

Simetrija. Konačno, pravilno postavljanje stola se vrti oko simetrije od jednog do drugog mesta za goste. Još jedna stvar koju bi trebalo zapamtiti je da dno vašeg pribora treba da bude u ravni sa glavnim tanjirom.

U nastavku možete pogledati kako da postavite pribor na trpezarijski sto za prazničnu večeru.

Pravilno postavljanje stola za prazničnu večeru

Trepezarijski sto i stolnjak

Trpezarijski sto bi trebao biti potpuno čist. Možete koristiti i šarmantan stolnjak ali uverite se da su rubovi oko ivica uvučene ispod.

Serviranje

Fokusna tačka za svakog gosta je tanjir.

Desno od tanjira se uglavnom postavlja nož sa oštrom ivicom okrenutom ka tanjiru. Ako se servira salata, nož za salatu se stavlja desno od glavnog noža. Ako se servira supa ili čorba, kašika za supu se stavlja desno od noža za salatu.

Iznad noža i kašike za supu nalaze se čaše za piće. Kada postoje dodatne opcije pored vode, uključujući čaše za crveno i belo vino, obično se čaša za vodu postavlja najdalje udesno.

Viljuška se postavlja levo od glavnog tanjira. Kada se salata ili predjelo služi pre glavnog jela, ta viljuška se postavlja levo od viljuške za predjelo. Salveta se postavlja levo od viljuške.

Ako je desert potrebno unapred postaviti, šolja za kafu i tanjir za desert se postavljaju desno od noževa i kašike za supu. Kašičica za desert se postavlja horizontalno preko glavnog tanjira sa posudom levo i drškom desno. Viljuška za desert se postavlja horizontalno preko kašike za desert tako da zupci budu desno i drška levo.

Gde se postavlja salveta?

Salveta se postavlja na levu stranu od tanjira – ili presavijena ispod viljuške ili u prstenu za salvete. Takođe se može postaviti i centralno na tanjir. Ono što nikako ne biste trebali uraditi je da stavite salvetu u čašu jer odaje utisak da nemate stila.

Gde se postavlja čaša za vino?

Čaša za vino postavlja se u gornjem desnom uglu tanjira. Čaša za vodu treba da bude čaša koja je najbliža tanjiru, odmah iznad noža, sa čašom za vino na desnoj strani.


Miljana Momirović

SeventyFour/GettyImagesPlus