Praznična večera spremna za sat vremena

by | December 7, 2023
Praznična večera spremna za sat vremena

Spremite se za ušuškavanje i sočne ukuse jer ova praznična večera za dvoje pruža nezaboravan dejt sa partnerom ili okupljanje porodice. Sve je postavljeno na stolu za manje od sat vremena.

Praznična večera spremna za sat vremena

Predjelo: štapići umotani u pršutu

Ukupno vreme: 10 minuta | Nivo: Lako

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci:

  • Tanki hlebni štapići (koji se nazivaju i grisini)
  • Tanko isečena pršuta

Priprema:

20 minuta pre večere zamotajte grisine u pršutu i ostavite da odstoji. Ovaj korak će omekšati hrskave grisine i pružiti još lepši ukus.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Zagrejte rernu na 200°C.

2. Svako parče pršute prepolovite po dužini.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Obmotajte pršutu oko štapića pod uglom. Koristite 2 isečena komada pršute po štapiću za hleb

4. Pecite 5 minuta. Pustite da se malo ohladi pre serviranja.

Članak se nastavlja posle reklama

Praznična večera: Punjeni svinjski file

Ukupno vreme: 45 minuta | Nivo: Srednji

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci:

  • 1,5 kilograma svinjskog mesa
  • 2 kruške isečene na kockice
  • 2 srednja luka isečena na kockice
  • 1 kašika slanog putera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice crnog bibera
  • 2 šolje belog vina
  • 1/2 šolje sitnog (ili narendanog) sira
  • 3 grančice ruzmarina
  • kanap ili čačkalice
  • 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Rastopite puter u tiganju za rernu na srednjoj temperaturu. Dodajte luk i 1/4 kašičice soli i 1/8 kašičice crnog bibera. Pržite 2 minuta, često mešajući. Dodajte krušku i belo vino. Ostavite da lagano krčka oko 12 minuta ili dok se tečnost ne upije i kruške ne postanu providne.

3. Dok se kruške krčkaju, isecite svinjsko meso horizontalno po sredini. Isecite gotovo do kraja, a zatim ga položite ravno.

4. Kada su kruške i luk budu spremni, sipajte smesu u centar mesa.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Izmrvljeni sir stavite na luk i kruške Isecite mesarski kanap na komade od 15cm. Zatim pritisnite i spojite meso. Odozgo stavite ruzmarin i zavežite kanapom. Najlakša tehnika je da gurnete mesarski kanap ispod svinjetine, a zatim povučete svinjetinu i zavežite je. Odrežite višak kanapa nakon vezivanja. Pospite meso preostalom solju i biberom.

6. Zagrejte maslinovo ulje u istom tiganju (nema potrebe da ga perete) na srednje jakoj vatri. Kada se tiganj zagreje, dodajte meso i pržite 2-3 minuta dok ne porumeni. Okrenite meso u tiganju 2-3 puta, pustite da sve strane porumene.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Stavite poklopac, a tiganj stavite u rernu da se zapeče. Ostavite da se peče još 12 minuta.

8. Izvadite meso iz tiganja i stavite ga na dasku za sečenje da se odmori oko 5 minuta. Ovo zadržava sokove u mesu, čineći ga mekim.

9. Po želji, pola litre pileće supe sipajte u tiganj u kom ste pripremali meso. Krčkajte na srednjoj vatri, stružući zapečene komadiće drvenom kašikom. Ostavite da se zgusne 5 minuta, stvarajući sos.

Članak se nastavlja posle reklama

10. Isecite mesni rolat, uklanjajući mesarski konac. Poslužite sa sosom prelivenim preko mesa.

Desert: Affogato

Ukupno vreme: 5 minuta | Nivo: Lako

Sastojci:

  • Vanila sladoled
  • 1 šoljica kafe ili 2 šoljice espresa
  • Maline

Priprema:

1. Pre večere pripremite kafu ili espreso i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

2. Posle večere, u činije sipajte sladoled od vanile, prelijte kafom, a na vrh dodajte maline. Poslužite odmah.


Miljana Momirović

Vitalina/GettyImagesPlus