Praznična večera spremna za sat vremena
Spremite se za ušuškavanje i sočne ukuse jer ova praznična večera za dvoje pruža nezaboravan dejt sa partnerom ili okupljanje porodice. Sve je postavljeno na stolu za manje od sat vremena.
Praznična večera spremna za sat vremena
Predjelo: štapići umotani u pršutu
Ukupno vreme: 10 minuta | Nivo: Lako
Sastojci:
- Tanki hlebni štapići (koji se nazivaju i grisini)
- Tanko isečena pršuta
Priprema:
20 minuta pre večere zamotajte grisine u pršutu i ostavite da odstoji. Ovaj korak će omekšati hrskave grisine i pružiti još lepši ukus.
1. Zagrejte rernu na 200°C.
2. Svako parče pršute prepolovite po dužini.
3. Obmotajte pršutu oko štapića pod uglom. Koristite 2 isečena komada pršute po štapiću za hleb
4. Pecite 5 minuta. Pustite da se malo ohladi pre serviranja.
Praznična večera: Punjeni svinjski file
Ukupno vreme: 45 minuta | Nivo: Srednji
Sastojci:
- 1,5 kilograma svinjskog mesa
- 2 kruške isečene na kockice
- 2 srednja luka isečena na kockice
- 1 kašika slanog putera
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
- 2 šolje belog vina
- 1/2 šolje sitnog (ili narendanog) sira
- 3 grančice ruzmarina
- kanap ili čačkalice
- 2 kašičice maslinovog ulja
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C.
2. Rastopite puter u tiganju za rernu na srednjoj temperaturu. Dodajte luk i 1/4 kašičice soli i 1/8 kašičice crnog bibera. Pržite 2 minuta, često mešajući. Dodajte krušku i belo vino. Ostavite da lagano krčka oko 12 minuta ili dok se tečnost ne upije i kruške ne postanu providne.
3. Dok se kruške krčkaju, isecite svinjsko meso horizontalno po sredini. Isecite gotovo do kraja, a zatim ga položite ravno.
4. Kada su kruške i luk budu spremni, sipajte smesu u centar mesa.
5. Izmrvljeni sir stavite na luk i kruške Isecite mesarski kanap na komade od 15cm. Zatim pritisnite i spojite meso. Odozgo stavite ruzmarin i zavežite kanapom. Najlakša tehnika je da gurnete mesarski kanap ispod svinjetine, a zatim povučete svinjetinu i zavežite je. Odrežite višak kanapa nakon vezivanja. Pospite meso preostalom solju i biberom.
6. Zagrejte maslinovo ulje u istom tiganju (nema potrebe da ga perete) na srednje jakoj vatri. Kada se tiganj zagreje, dodajte meso i pržite 2-3 minuta dok ne porumeni. Okrenite meso u tiganju 2-3 puta, pustite da sve strane porumene.
7. Stavite poklopac, a tiganj stavite u rernu da se zapeče. Ostavite da se peče još 12 minuta.
8. Izvadite meso iz tiganja i stavite ga na dasku za sečenje da se odmori oko 5 minuta. Ovo zadržava sokove u mesu, čineći ga mekim.
9. Po želji, pola litre pileće supe sipajte u tiganj u kom ste pripremali meso. Krčkajte na srednjoj vatri, stružući zapečene komadiće drvenom kašikom. Ostavite da se zgusne 5 minuta, stvarajući sos.
10. Isecite mesni rolat, uklanjajući mesarski konac. Poslužite sa sosom prelivenim preko mesa.
Desert: Affogato
Ukupno vreme: 5 minuta | Nivo: Lako
Sastojci:
- Vanila sladoled
- 1 šoljica kafe ili 2 šoljice espresa
- Maline
Priprema:
1. Pre večere pripremite kafu ili espreso i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
2. Posle večere, u činije sipajte sladoled od vanile, prelijte kafom, a na vrh dodajte maline. Poslužite odmah.
Iskustvo u medijima stekla je radom na portalima lepotaizdravlje.rs i marieclaire.rs. Kao i svaka Devica, preferira minimalistički stil uređenja ali slaba tačka su joj vintidž dekoracija koju sezonski rotira za svoj mali stan. Alergična na pretrpan prostor, izuzetno vodi računa o tome da je raspored nameštaja uvek besprekoran, a dekorativnih komada sasvim dovoljno za ravnotežu enterijera.