Koje su najbolje tehnike za čišćenje tepiha?

by | November 2, 2023
Koje su najbolje tehnike za čišćenje tepiha

Iako doprinosi ušuškanom ambijentu, prlja se brže nego što možete i da zamislite. Zato smo pripremili trikove za brzinsko ali efikanso čišćenje tepiha.

Koje su najbolje tehnike za čišćenje tepiha?

Čišćenje tepiha sodom-bikarbonom

Najlakši način za jednostavno čišćenje tepiha jeste da ga usisavate dva puta nedeljno. Ipak, vremenom ovo neće biti dovoljno da ga dobro očistite i rešite se neprijatnih mirisa u dnevnoj sobi (ili bilo kojoj prostoriji uopšte).

Umesto klasičnog usisavanja, veče pre (ili makar sat vremena ranije), pospite tepih sodom-bikarbonom. Po želji možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja. Ostavite da odstoji, a onda usisajte tepih, kao što i inače radite. Ponovite ovu tehniku dva puta mesečno i vaš tepih će biti kao nov.

Članak se nastavlja posle reklama

Dubinsko čišćenje tepiha

Za dubinsko čišćenje tepiha izdvojite vreme makar jednom godišlje. Možete pozvati profesionalca ili to uraditi sami. Jedna opcija je da koristite paročistač, a drugi da očistite tepih kombinacijom tople vode i sode-bikarbone. Sunđerom ili četkom ga dobro izribajte i isperite vodom.

Sezonsko čišćenje: Ultimativna jesenja lista

Kako se uklanja fleka na tepihu?

Kada je reč o tvrdoglavim flekama, postoji nekoliko alternativa da ih se rešite. Među njima je upotreba amonijaka svakako najefikasnija. Prvo obavezno otvorite prozore i stavite rukavice, zatim morate da sprovedete test na malom delu tepiha kako biste proverili otpornost boje. Ako eksperiment bude uspešan, sipajte nekoliko kapi amonijaka na vlažnu krpu i napadnite tu fleku. Isperite čistom vodom.

Članak se nastavlja posle reklama

Imamo rešenje i za ljubitelje prirodnih trikova. Jednostavno pomešajte 1 dcl sirćeta sa pola litre gazirane vode. Potopite čsunđer mešavinom, izribajte fleke i isperite čistom vodom.

Dezinfekcija tepiha

Tepih nažalost privlači sve vrste štetočina kao što su grinje od prašine. Da biste ih se rešili pre nego što napadnu ostatak vašeg doma. Pospite tepih sodom-bikarbonom, a zatim sačekajte oko 15 minuta. Onda usisajte. Međutim, najbolje je da uvek redovno perete tepih kako biste bili sigurni da ga grinje prašine i druge štetočine ne narušavaju zdravlje vas i vaše porodice.

Članak se nastavlja posle reklama

Najlepši tepisi za dnevnu sobu su u ovim bojama


Miljana Momirović

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus