Kako naterati sebe da redovno čistite stan: 12 zabavnih trikova

by | June 5, 2024
Kako naterati sebe da redovno čistite stan: 12 korisnih trikova

Čišćenje doma često se doživljava kao dosadan i zamoran zadatak koji zahteva mnogo vremena i truda. Međutim, održavanje urednog i čistog prostora može imati brojne prednosti za naše fizičko i mentalno zdravlje. U čistom i organizovanom okruženju, lakše se opuštamo, produktivniji smo i bolje se osećamo.

Kako se motivisati da redovno čistite stan?

Da bi čišćenje postalo prijatnije i motivišuće, važno je pristupiti mu sa pozitivnim stavom i pronaći načine da ga učinimo što efikasnijim i zabavnijim. U nastavku ćemo vam predstaviti 12 jednostavnih i praktičnih saveta koji će vam pomoći da se motivišete za čišćenje i pretvorite ga u korisnu i zadovoljavajuću aktivnost.

Uz ove trikove biće vam lako da redovno čistite stan:

Čišćenje može biti izazovno, ali uz malo motivacije, može postati prijatno i korisno iskustvo. Evo nekoliko saveta kako da se motivišete da održavate svoj dom čistim i urednim:

 1. Budite pozitivni u pogledu čišćenja
  Znatni deo svog života provodite čisteći, ne da biste sebe mučili, već za svoje dobro. Život u čistom domu, gde je sve na svom mestu, dobar je za dobro raspoloženje, produktivnost i opšte zdravlje. Pokušajte da ne doživljavate čišćenje kao težak posao, već kao investiciju u prijatan odmor.
 2. Dajte sebi nagradu
  Ako vam je teško da započnete čišćenje, smislite način kako da se nagradite nakon što to uradite. Obećajte sebi ukusan desert ili novu epizodu omiljene TV serije.
 3. Očistite kada nikoga nema kod kuće
  Većina ljudi lakše dovede stvari u red kada su sami kod kuće. Ne pokušavajte da počnete sa čišćenjem kada bi vas mogli prekinuti, jer to može izazvati iritaciju i doneti malo koristi.
 4. Nemojte se baviti svim sobama odjednom
  Ne morate da čistite sve delove stana odjednom. Podelite zadatke na manje delove. Danas operite kuhinju, sutra očistite kupatilo – ukupan izgled stana neće patiti.
 5. Napravite raspored
  Razmislite kako vam je lakše da čistite: jednom ili dva puta nedeljno po nekoliko sati ili svakog dana 20-30 minuta. Na primer:

  • Ponedeljak: sredite odeću u ormanu.
  • Utorak: obrišite prašinu, stavite stvari na police.
  • Sreda: operite pod u celom stanu.
  • Četvrtak: očistite kupatilo.
  • Petak: očistite šporet.
  • Subota: sredite stare stvari na balkonu.
  • Nedelja: promenite posteljinu, pošaljite stvari na pranje.
 6. Tretirajte čišćenje kao sport
  Sat vremena brisanja sagoreva oko 200 kalorija. A ako obavite temeljno čišćenje tepiha, isti rezultat možete postići za pola sata. Čišćenje može biti fizički zahtevno, pa ga posmatrajte kao oblik vežbanja.
 7. Pustite aktivnu muziku
  Aktivna muzika vas može motivisati da se krećete. Uključite muziku koja vas podstiče na kretanje i podiže raspoloženje.
 8. Zatvorite društvene mreže
  Izbegavajte ometanja. Isključite obaveštenja i zatvorite sva ćaskanja dok čistite kako biste se fokusirali na zadatak.
 9. Počnite sa najtežim
  Počnite sa zadatkom koji vam najviše smeta. Kada završite najteže, oslobodićete se velikog tereta i motivisati sebe da nastavite dalje.
 10. Oslobodite se nepotrebnih stvari
  Prestanite da beskonačno preuređujete, brišete i ređate stvari koje vam nisu potrebne. Kada oslobodite prostor, poželećete da ga sredite i održavate čistim.
 11. Dodajte nešto novo u unutrašnjost
  Kupite svetlu vazu, lampu, postavite ukrasne sveće ili okačite nove zavese. Nova stvar može dodatno motivisati da održavate svoj dom čistim.
 12. Odmah očistite male stvari
  Počnite da perete sudove odmah nakon jela, vraćajte knjige na mesto, sredite krevet. Mali svakodnevni zadaci pomažu da se održava red bez potrebe za velikim naporom.

Sa ovim savetima, čišćenje može postati manje stresno i više motivišuće iskustvo. Uredan dom doprinosi boljem raspoloženju i kvalitetu života, pa vredi uložiti trud u njegovo održavanje.

Borjana Božić

nensuria/gettyimages