Kako pravilno orezati ruže za bujno cvetanje

by | June 4, 2024
Kako pravilno orezati ruže za bujno cvetanje
Ruže su omiljeno cveće zbog svoje lepote i mirisa, ali da bi ruže zaista procvetale u punom sjaju, potrebno im je pružiti odgovarajući tretman, uključujući pravilno orezivanje.

Orezati ruže je presudno za dvostruko više cvetova

Orezivanje ruža je ključni korak u održavanju zdravih i raskošnih biljaka. Evo kako to učiniti pravilno.

Zašto je orezivanje važno?

Orezivanje ruža nije samo estetski potez. Ono pomaže u uklanjanju mrtvih, oštećenih i bolesnih grana, što omogućava biljci da usmeri energiju na novi, zdrav rast. Na taj način podmlađujete ruže i pomažete im da razviju jače i zdravije cvetove. Dobro orezane ruže će vas nagraditi prelepim cvetnim ukrasima.

Kada orezati ruže?

Najbolje vreme za orezivanje ruža je u proleće, kada su prošli svi mrazevi i kada biljka počinje da se budi iz zimskog mirovanja. Izbegavajte orezivanje u jesen ili zimu, jer to može oštetiti biljku.

Koraci za pravilno orezivanje ruža

Stručnjak za baštu i biljke dao je nekoliko ključnih saveta za pravilno orezivanje ruža:

  1. Pripremite pravi alat: Uvek koristite oštre baštovanske makaze. Za deblje grane, koristite veće makaze kako biste napravili čist rez.
  2. Nosite rukavice: Ruže imaju trnje koje može biti nezgodno. Rukavice će vas zaštititi od povreda.
  3. Uklonite mrtve i oštećene grane: Prvo se oslobodite svih stabljika koje su smežurane, obezbojene ili izgledaju bolesno.
  4. Napravite čist rez: Režite pod uglom od 45 stepeni odmah iznad zdravog pupoljka ili grane. To će pomoći biljci da se brže oporavi i smanji rizik od infekcija.
  5. Birajte pupoljke okrenute ka spolja: Seckajte iznad pupoljaka koji su okrenuti ka spolja kako biste podstakli širenje grana i omogućili bolji protok vazduha kroz biljku.

Prednosti pravilnog orezivanja

Pravilno orezane ruže imaju brojne prednosti. One ne samo da izgledaju urednije, već i cvetaju bujnije i duže tokom sezone. Takođe, smanjujete rizik od bolesti i štetočina, jer se uklanjaju oštećeni delovi biljke koji bi mogli biti izvor infekcije.

Orezivanje ruža je jednostavan, ali važan postupak koji će osigurati da vaše ruže budu zdrave i cvetaju raskošno. Pratite ove korake i uživajte u predivnim cvetovima tokom cele sezone. Sa malo truda, vaše ruže će biti prava zvezda vaše bašte.

Sada kada znate kako pravilno orezati ruže, ne oklevajte da se upustite u ovaj zadatak i obezbedite svojoj bašti prelep, cvetni ukras.

Borjana Božić

Yana Tatevosian/gettyimages