Kako imati privatnost na terasi: 13 genijalnih rešenja za zaštitu od radoznalih pogleda

by | May 27, 2024
Kako imati privatnost na terasi: 13 genijalnih rešenja za zaštitu od radoznalih pogleda

Terasa je tvoj spoljašnji raj, ali osim ako ne živiš usred planine, sigurno ćeš imati komšije u blizini. Zaštiti se od radoznalih pogleda uz ova praktična rešenja.

Kako imati privatnost na terasi?

Da li sanjaš o privatnijoj terasi? Ove ideje ti pomažu da ostvariš taj cilj kako bi već ovog leta uživao/la u intimnijem prostoru. Tako te neće biti briga da li će te neko videti dok se sunčaš ili dremkaš. Ne radi se o tome da stvoriš bunker, već prostor na otvorenom gde možeš izaći bez obaveze da stalno pozdravljaš komšije. Među našim predlozima, neki su ekonomičniji, neki brži, ali svi su savršeni!

Vrlo jednostavno: Osiguraj privatnost zavesama

Lagane zavese koje vise na šipkama mogu ti pružiti privatnost na terasi. One će služiti kao vizuelna barijera koja takođe može zaštititi od sunca. Idealne su za pergole ili natkrivene terase. Odaberi tkaninu otpornu na pranje kako bi uvek izgledale kao nove.

Rešenje koje možeš postaviti za jedan dan: Trska

Rolne trske ili bambusa su idealne za postizanje privatnosti na terasi na jednostavan i ekonomičan način. Ove barijere se pričvršćuju za postojeću ogradu i pružaju estetski rezultat. Postoje i sintetičke verzije od PVC-a, dostupne u raznim bojama, ali prirodne verzije dodaju više šarma prostoru.

Trska i bambus na niskim ogradama

Trska i bambus mogu se instalirati na visoku površinu ili samo na ogradu određene visine. Ove barijere pružaju privatnost jer zaklanjaju donji deo terase, čak i ako je gornji deo otvoren.

Mnogo biljaka za skrivanje

Stvori zelenu barijeru sa visokim biljkama u saksijama kako bi se osećao/la manje izloženom. Biraj visoke biljke za saksije na podu ili niže grmove za ekrane na niskim zidovima.

Biljke kao završni detalj za privatnost bez zatvaranja

Dizajniraj završni deo sa biljkama na niskom zidu kako bi dodao/la privatnost na prirodan način. Ova rešenja sa integrisanim žardinjerama pružaju osećaj zaštićenosti.

PVC rešetke (dodaj mrežu za privatnost na terasi)

Rešetke od PVC-a ili drveta koriste se za stvaranje dekorativne barijere koja pruža privatnost. PVC rešetke su dostupne u raznim bojama i obrascima. Postavi mrežu za skrivanje iza za dodatnu privatnost ili biljke ispred.

Drvene rešetke i trska

Drvene rešetke sa trskom pružaju prirodan izgled i više privatnosti. Ova rešenja savršeno se uklapaju sa biljkama.

Drveni letvice

Kreiraj barijeru sa drvenim letvicama za dodatnu visinu i privatnost. Najbolje je koristiti drvo kao što je tikovina koje može izdržati spoljne uslove.

Sintetičko drvo za spoljašnju upotrebu

Sintetičke drvene ploče pružaju moderan izgled i privatnost bez potrebe za održavanjem. Dostupne su u raznim završnim obradama i mogu se postaviti vertikalno ili horizontalno.

Koristi palete za privatnost

Palete tretirane za spoljašnju upotrebu mogu pružiti privremeno i ekonomično rešenje za privatnost. Dodaj penjačice kako bi ih prekrile.

Ograde sa letvicama: Ugao instalacije pruža više ili manje privatnosti

Postavljanjem letvica pod određenim uglom možeš dobiti više privatnosti bez potrebe za dodatnim elementima.

Roletne od prirodnih vlakana (bambus, pruće…)

Roletne od prirodnih vlakana ne samo da filtriraju svetlost i sunce već i štite od pogleda. Tako terasa ostaje otvorena, ali zaštićena.

Tende i tekstilne zavese takođe štite od radoznalih pogleda “odozgo”

Tende, tekstilne zavese, i druge strukture poput pergola pružaju zaštitu od pogleda sa viših spratova ili obližnjih zgrada.

Izaberi rešenje koje najbolje odgovara tvojoj terasi i uživaj u privatnom i prijatnom prostoru na otvorenom!

Borjana Božić

Maria Korneeva/gettyimages

Tags: