Pantone boja godine za 2024: Predstavljamo vam Peach Fuzz

by | December 11, 2023
Pantone boja godine za 2024: Predstavljamo vam Peach Fuzz

Upotpunite svoj prostor elegancijom i sofisticiranošću, kombinujući Peach Fuzz sa živopisnim tonovima ili neutralnim nijansama. Pantone Boja Godine 2024. je više od trenda – to je umetnost stvaranja doma koji odražava saosećanje i kreativnost.

Pantone Boja Godine za 2024. godinu: Peach Fuzz

Sećate li se boje godine za 2023. godinu? “Viva Magenta” prosto je sijala energijom i strašću. Ova nestašna nijansa, bliska karminu, purpuru i boji maline, označila je godinu koja je ličila na novu eru punu promena i preporoda. S moćnom energijom ulazimo u novu godinu, ali na neki drugačiji način. Naime, Pantone Boja Godine za 2024. godinu je – bubnjarski solo – “Peach Fuzz“! Baršunasta breskvasta nijansa može da bude suptilnija u poređenju sa “Viva Magenta”, ali svedoči o prijatnoj svežini i novoj nežnosti, ne gubeći pritom na elegantnoj odlučnosti. Ova boja predstavlja žudnju za ljudskim zajedništvom, trenucima mira i sigurnosti.

Pantone Boja Godine za 2024. godinu, Peach Fuzz, je poput zagrljaja.

U svetu posle pandemije, gde se dešava nekoliko tragičnih događaja istovremeno, ljudi shvataju koliko je važno negovati svoj unutrašnji svet, brinuti se o sebi i pronaći trenutke mira, kreativnosti i ljudskosti usred užurbanosti modernog života.

“Peach Fuzz” bi trebalo da predstavlja upravo takvo utočište i zato će imati veliku ulogu prilikom uređenja domova. “Nijansa koja zrači saosećanjem, pruža taktilan zagrljaj i lako uspostavlja most između mladalačkog i večnog”, objašnjava Leatrice Eiseman, izvršna direktorka kompanije Pantone. Boja breskve će se pojaviti na zidovima, tapetama, tkaninama i nameštaju u enterijeru, stvarajući mesta tišine i ravnoteže, koje toliko želimo. Pre svega, nova trend boja za 2024. godinu će dominirati u dnevnim i kupatilskim prostorima, gde najviše volemo da boravimo.

Na prvi pogled, Pantone boja godine za 2024. može delovati u suprotnosti sa trenutno prevladavajućim plavim i zelenim tonovima, koji se takođe pojavljuju u brojnim trend prognozama za 2024. godinu. Međutim, upravo zbog velike upotrebe ovih hladnih boja, “Peach Fuzz” sada ulazi u igru – jer pruža neophodnu harmoniju i ravnotežu.

Peach Fuzz: Istovremeno akcentna i dominantna

Pantone Boja Godine za 2024. godinu, “Peach Fuzz”, može postati oslonac u kombinaciji s jarkim nijansama, ali takođe funkcioniše i s neutralnim tonovima. Ono što ne funkcioniše je kombinacija sa bež i braon bojama. Isto važi i za materijale. Na površinama poput kamena i poliranog betona, boja godine za 2024. godinu ima izbalansirajući efekat, kao i na tamnijim drvenim i metalnim površinama, ali se takođe dobro slaže i s svetlim hrastovim drvetom ili svetlijim metalnim i bakrenim tonovima. “Kako možete koristiti svoju kreativnost da boja funkcioniše?”, pita Leatrice Eiseman, pozivajući na dalje istraživanje: “Pokušajte biti pametni i uraditi nešto što ide iznad uobičajenog.”


Borjana Božić

TanyaRow/gettyimages