Spremite se za proslave: Dekoracija za sto kojom ćete oduševiti goste

by | December 11, 2023
Spremite se za proslave: Dekoracija za sto kojom ćete oduševiti goste

Ovi dekorativni saveti će vam pomoći da postanete uspešan domaćin ovog decembra. Inspiraciju možete pronaći u sledećim savetima kako biste vaše planove za dom učinili uspešnim.

Dekoracija za sto koja će oduševiti goste

Decembar je mesec proslava i boravka kod kuće. Ne samo na određenim datumima kao što su Badnje veče, Nova godina, već i za sve one planove koji se pojavljuju oko Božića: sastajanje s prijateljima, organizovanje tajnog prijatelja, večera s članovima porodice s kojima nećete provesti praznike…

Evo 10 dekorativnih ideja koje će vam pomoći da vaša trpezarija uvek bude spremna: od toga kako optimizovati mali prostor do toga kako pripremiti lep sto na kojem nijedan detalj neće nedostajati.

Nedostatak prostora nije problem

Ako vam nedostaje prostora, rešenje nije u više kvadrata već u praktičnim i svestranim rešenjima poput stola koji se može rastegnuti. Ovde je model Ruskin iz Habitat-a, koji se proteže od 126 do 200 cm. Još jedna ideja je povezivanje drugog stola iste visine, poput radnog stola, kuhinjskog stola ili onog na terasi, kako bi površine bile savršeno ravne.

Pored sofe

Za neformalna ili improvizovana okupljanja gde je atmosfera opuštena i broj gostiju mali, sto za kafu u dnevnom boravku postaje idealno mesto za organizovanje večere. Možete iskoristiti pomoćne stolove kao površine za podršku i upotpuniti prostor za sedenje s pufnama ili podnim jastucima koji pojačavaju opuštenu atmosferu okupljanja.

Dekoracija za sto: Zanimljivi detalji

Prvo što treba uzeti u obzir je tema koja će dati jedinstvo prezentaciji stola. Bez sumnje, najlakše je početi s posuđem i odabrati ostale komade. Osmelite se miksati tanjire različitih servisa, kombinovati stilove, boje… Zašto ne odabrati različit tanjir za svakog gosta? Da biste postigli vizualno privlačnu i harmoničnu kompoziciju, preporučljivo je zadržati zajednički element, poput dominantne boje koja se ponavlja u svakom tanjiru. Takođe možete igrati s sličnim dekorativnim motivom na svakom tanjiru ili koordinirati dodatke poput salveta kako biste uspostavili stilsku koheziju.

Vreme je za izbor staklenog posuđa

Ako niste sigurni koje stakleno posuđe upariti sa svojim tanjirima, zapamtite ovaj savet. Idealno je da ne bude previše vizualno snažnih elemenata u prezentaciji stola; dovoljno će biti jedan ili dva koja će zauzeti centralno mesto. Stoga će se jednostavno posuđe odlično slagati s čašama koje imaju puno prisustva i pojačavaju prezentaciju stola. Ako su tanjiri upečatljivi, kombinujte ih s čašama koje neće opterećivati kompoziciju.

Vodite računa o detaljima

Za formalnije obroke obložite sto dobro ispeglanim stolnjakom (uvek dodaje dozu elegancije). Ako je okupljanje opuštenije, individualni stolnjaci su savršen izbor. Možete ih mešati za jedinstveni stil. Učinite to ličnijim pisanjem imena gostiju ili detaljima menija svojim najlepšim rukopisom. Ne zaboravite jednostavne, ali šarmantne aranžmane cveća. Što se tiče salveta, birajte ih da se slažu sa stolnjakom i preklopite ih na poseban način.

Ukrasite cvećem

Unesite život u prostor s aranžmanima cveća koji dodaju svež i šarmantan dodir. Nivo složenosti je vaš izbor: veoma elaborirani kompozicije ili nešto jednostavnije, šta god najbolje odgovara okolini koju želite stvoriti.

Božićni dodir

U ovom mesecu, neizbežno je željeti uneti duh Božića u dom. Stoga, čak i ako planirate primiti posetioce u prvim nedeljama decembra, ništa vas ne sprečava da stolu date suptilan praznični dodir.

 


Borjana Božić

Viktoriia Bielik/gettyimages