Najbolje ideje za osvežavanje zidova vašeg doma u 2024. godini

by | January 12, 2024
Najbolje ideje za osveženje zidova vašeg doma u 2024. godini

Za obnavljanje i osvežavanje zidova vašeg doma u 2024. godini postoje mnoge kreativne ideje koje će im udahnuti novi život. Evo nekoliko fantastičnih ideja koje vam mogu pomoći da transformišete prostor od kuhinje do spavaće sobe.

Ideje za osvežavanje zidova vašeg doma

Postavite friz ili panel do pola visine

Friz ili panel do pola visine ne samo da je sjajan dekorativni dodatak, već takođe štiti zidove od ogrebotina, fleka i drugih oštećenja. Možete birati između različitih materijala i završnih obrada, s drvenim panelima kao klasičnim, ali skupljim izborom. Bela boja će dodatno povećati osećaj prostranosti u prostoriji.

Instalirajte dekorativne lajsne

Ova vrlo originalna rešenja su slična postavljanju friza, ali se u ovom slučaju poliuretanske lajsne postavljaju direktno na zid. Lako se lepe specijalnim lepkom i brzo transformišu izgled svake dnevne sobe ili spavaće sobe. Izaberite model koji najbolje odgovara vašem prostoru, zalepite ga i obojite u željenu boju.

Originalno rešenje: 3D paneli

U 2024. godini, težićemo ka primeni novih i različitih rešenja za osvežavanje prostora. 3D paneli ne samo da dekorišu, već i izoluju zidove od hladnoće i buke. Ovi drveni paneli ili drugi materijali prikazuju reljef zavisno o dizajnu. Lako se pričvršćuju na zid specifičnim lepkom i mogu se instalirati na celom zidu ili samo na određenom mestu.

Ideje za osvežavanje zidova: Snaga boje

Bojenje zidova je jedan od najjednostavnijih načina za obnavljanje i dekoraciju doma. Samo vam je potrebna boja, neki jednostavni alati i malo truda. Ako odlučite obojiti zidove određenom bojom, već ćete ih osvežiti. Takođe možete koristiti boju na različite načine, primenjujući posebne tehnike poput gradijenta, bojenja reljefnim valjcima, pravljenja pruga i slično.

Ne zaboravite na tapete

Iako nije revolucionarno rešenje, tapete će i dalje biti veoma aktuelne u 2024. godini. Postavite ih pažljivo na određenim zidovima poput uzglavlja kreveta ili zida iza radnog stola. Kvalitetan papir s tekstilnom osnovom koji je otporan i periv je pravi izbor. U ovoj godini, botanički dizajni, vintage dizajni i pruge su posebno popularni.

Odlučite se za drvene palete

Već popularan trend iz 2023. godine, drvene palete su dekorativni element koji može modernizovati zidove i dodati toplinu prostoru. Izaberite srednju boju drveta, balansiranu s nameštajem i ostalom dekoracijom, kao što je na primer hrastova nijansa.

Pločice po celoj kući

U 2024. godini, ukrašavanje zidova pločicama više nije rezervisano samo za kupatilo ili kuhinju. Sada možete koristiti pločice na bilo kojem zidu u kući, uključujući hodnik ili dnevnu sobu. Bez obzira na to da li su jednobojne ili šarene, ističu se, posebno ako izaberete neki specifičan model poput geometrijskih dizajna.

Dekorišite zidove umetničkim delima

Slike, ilustracije, uramljeni crteži, fotografije, posteri… Svi ovi elementi, postavljeni na zidove, pomoći će vam da ih potpuno obnovite. Odabir, uokvirivanje i postavljanje na zid može potpuno promeniti dekoraciju prostora. Iskoristite ovaj resurs da osvežite zidove spavaće sobe ili modernizujete prostor dnevne sobe.

…Ili se rešite zidova

Šta kažete da srušite tu pregradu koja deli prostor i napravite otvoren koncept kuće? Ako ne znate kako da obnovite zid, možete ga ukloniti ili, još bolje, zameniti staklenom pregradom s kliznim ili preklopnim vratima. Ovo rešenje je bilo jedno od najtraženijih renovacija u 2023. i i dalje je trend u novoj godini. Otvorite kuhinju ka dnevnoj sobi i instalirajte stakla kako biste dobili više svetlosti, povećali osećaj prostranosti i modernizovali prostor.

Pre nego što krenete s ovim projektom, proverite da li zid koji želite da uklonite nije nosivi zid koji podržava težinu strukture kuće. Konsultujte profesionalnog arhitektu da utvrdi da li je renovacija izvodljiva.

 

Borjana Božić

Suchada Tansirimas/gettyimages