Dekorativne lajsne na zidu: Kako da ih postavite sami

by | June 6, 2023
Dekorativne lajsne na zidu: Kako da ih postavite sami

Dekorativne lajsne će vaš jednostavan zid učiniti autentičnim, ali i vrlo elegantnim s obzirom da se vezuju za klasicizam kao stil. 

Dekorativne lajsne za lepše zidove

Dodavanje dekorativnih zidnih lajsni daje sofisticiraniji izgled vašem prostoru, posebno ako želite da postignete efekat starih salonskih apartmana ili pariski ​pied​-a-​terre​. One su jednostavne za instaliranje, tako da se lako možete upustiti u ovaj projekat.

Francuski dizajn: 6 raskošnih ideja za veličanstveni enterijer

Dekorativne lajsne: Korak po korak

Korak 1: Izmerite zid

Izmerite visinu i širinu zida, a dimenzije zabeležite na papiru. Ako vaš zid ima prozor ili vrata, izmerite od svake strane prozora/vrata do susednog zida.

Korak 2: Planirajte svoj dizajn

Koristeći dimenzije vašeg zida, odredite željeni uzorak i razmak za lajsne. Moraćete da odredite koliko okvira želite na svakom zidu, koliko daleko od plafona i poda želite da i pozicionirate, koliko daleko od susednog zida i koliko će svaki okvir biti udaljen jedan od drugog.  Takođe, razmak treba bude simetričan na svakom zidu za uravnotežen izgled.

Kada razmišljate o tome koliko okvira da dodate, predlažemo da se pridržavate pravila trećine, koje kaže da objekti grupisani u neparnim brojevima (jedan, tri, pet ili sedam) imaju tendenciju da budu estetski prijatniji.

Za referencu, naš zid u ovom tutorijalu imao je prozor u sredini, pa smo odlučili da napravimo veliku okvir sa svake strane (prozor vizuelno deluje kao treći okvir). Pomaže da napravite crtež sa svim dimenzijama i da proverite – i još jednom proverite – svoju matematiku pre sečenja kalupa. Ovo će takođe pomoći da odredite koliko kalupa treba da kupite.

Ako ste više vizuelna osoba koja treba da vidi izgled pre nego što se posvetite dizajnu, možete koristiti i krep traku da kreirate dizajn na zidu, a zatim zabeležite dimenzije.

Korak 3: Označite položaj dekorativne lajsne na zidu

Kada je vaš dizajn finaliziran, označite dimenzije na zidu. Zatim pomoću olovke nacrtajte okvire na zidu. Ovo će pomoći da proces pričvršćivanja kalupa ide brže jer samo morate da ga poravnate sa nacrtanim linijama.

Korak 4: Isecite dekorativne lajsne

Označite dimenzije na komadima lajsni i isecite ih u odgovarajućim veličinama. Da biste napravili uglove od 45 stepeni, moraćete da koristite makaze ili testeru.

Korak 5: Zakucajte kalup za zid

Otkrili smo da je najlakše prvo zabiti jedan ekser, a zatim poravnati lajsnu, pre nego što dodate još nekoliko eksera po dužini. Poravnajte ugao sledećeg kalupa i nastavite da pričvršćujete svaki komad na isti način.

Korak 6: Zalepite okvire

Koristeći pištolj za zaptivanje, popunite prostore između uglova i duž unutrašnjih i spoljašnjih ivica lajsne. Upotrebite vlažni papirni ubrus da ih izravnate i uklonite višak lepka.

Korak 7: Nanesite boju

Sada je vreme za farbanje! Možete se odlučiti da odaberete drugačiji sjaj za lajsnu od zida kako biste ga malo više istakli, ili možete u potpunosti koristiti istu boju kako bi se ujednačilo sa zidom.

Najbolje je ili prvo naneti prajmer ili koristiti boju sa ugrađenim prajmerom za blokiranje mrlja, posebno ako koristite nedovršeno drvo. Koristite ugaonu četkicu da nanesete boju/prajmer, ostavite da se osuši, a zatim nanesite drugi sloj.

Instagram foto konkurs – “Najlepši kutak u domu”


Borjana Božić

YKvision/gettyimages