Dvobojni zidovi: 9 zanimljivih ideja da kombinujete paletu boja

by | May 14, 2024
Dvobojni zidovi: 9 zanimljivih ideja da kombinujete paletu boja

Dvobojni zidovi su zabavan način da eksperimentišete sa paletama boja – a ove šeme su nam dale mnogo ideja za početak. Unesite svežinu u svoj dom na jednostavan način.

Izlazimo iz naše zone komfora za ukrašavanje 2024. godine, a ima li boljeg načina da to uradimo nego sa zidom u dve boje? Ovaj trik sa farbanjem postoji već neko vreme – ali i dalje ostaje odličan način za eksperimentisanje sa dinamičnijim paletama. Dizajneri i stručnjaci za boje podjednako pronalaze nove i uzbudljive načine da pristupe izgledu savremenog doma.

Dvobojni zidovi: 9 zanimljivih ideja

Što se tiče ideja za bojenje, dvobojni zid je takođe zaista svestran. Naime, zid u dva tona odlično funkcionišu u tradicionalnim domovima. Ovi zidovi mogu da istaknu arhitektonske detalje. Oni će takođe dodati interes za novu konstrukciju  – pa zašto ne probati? Zaokružili smo naše omiljene primere da bismo vas inspirisali da započnete.

1. Dvobojni zidovi: Pastelni kontrast

Dok su mnogi primeri dvobojnih zidova smeli i visokog kontrasta, pastelni tonovi se dobro uklapaju u izgled za svakoga ko želi da počne sa nečim malo nežnijim. U ovoj kuhinji, bež-ružičasta se nalazi pored bebi plave (jedan od najtoplijih trendova boja za 2024.) za mekši efekat boje koji i dalje pomaže da se istakne arhitektonske karakteristike ovog savremenog prostora.

2. Bojom vizuelno izdvojite vrata na zidu

Dvobojni zidovi nisu strogo vezani za horizontalne granice: farbanje vrata i prozora u kontrastnoj boji je još jedan način da se pristupi izgledu. Arhitektonske karakteristike kao što su grede, dimnjaci i kućišta vrata/prozora pružaju savršenu priliku za igru sa bojom.

Dodavanjem tamne boje, pogled odmah privlači sve karakteristike koje vaš dom čine posebnim. Ne zaboravite da prigrlite svoje spuštene plafone. Oni služe kao idealne tačke preloma za vaše dvobojne dizajne.’

3. Paneli sa strukturom za dvotonski efekat

Rešetkasti zidovi su sada velika novos, koriste se u dizajnu enterijera i arhitektonskim projektima zbog njihove sposobnosti da dodaju teksturu čak i prostorima koji najviše nalikuju kutijama. U ovoj prostoriji iz Studija Atkinson, senke koje bacaju grebeni stvaraju dvobojni efekat uprkos tome što je ceo zid obojen u jednu nijansu. Tehnički to nije dvobojni zid, ne – ali postavljen na svetliju nijansu kao glavni zid, ima sličan dinamički efekat.

4. Eksperimentišite sa oblicima za razigrani izgled

Odmaknite se od običnih pruga u boji ka zanimljivijim geometrijskim dizajnom da biste se poigrali oblikom i proporcijama – u ovom prostoru, crveni akcenat ističe ugao sobe i privlači fokus na ovu vešto uređenu vinjetu.

Budete smeliji sa dvobojnim dizajnom. Narandžaste, plave i ružičaste uvek predstavljaju zabavne akcentne zidove i dizajne. Spavaće sobe su takođe odlično mesto za igru sa geometrijskim izgledom.

5. Koristite zidne obloge u kontrasnoj boji

Farbanje zidnih obloga kontrasnom bojom u odnosu na nijansu iznad je jednostavan način da unesete ideju dvobojne boje u svoju sobu – pomaže da se podigne izgled i da joj daju dimenzionalniji osećaj. U ovom prostoru kompanije Dallas, Urbanologi Designs sa sedištem u Teksasu, crna se iz tog razloga mnogo udobnije nalazi nasuprot bele. Odlično pravilo je da se zid podeli na trećine, obojite donje dve trećine u jednu boju, a gornji u drugu nijansu ili boju.

6. Dvobojni zidovi: Iskoristite niše za drugu boju

Poput arhitektonskih karakteristika i panela, niše i udubljenja – poput polica, kao što ih u ovoj dnevnoj sobi vidi LA studio Alek Ieske Interiors – pružaju dobru priliku da se igrate sa idejama dvobojnih boja. Ovako što su dve boje razdvojene elementima u neutralnoj nijansi, čini se elegantnijim pristupom izgledu – a u slučaju polica, može pomoći da se istaknu dragocene stvari koje želite da budu izložene.

7. Ofarbajte ivice zidova

Priznaćemo da smo se malo prevarili – ova ružičasta spavaća soba zapravo ima zidove sda ivicama u drugoj boji. Ideja isticanja kontura sobe je odlična i nešto što možete lako ponoviti bojom za zanimljiv izgled dvobojne šeme. Na drugom mestu, videli smo da je ovaj izgled ponovo kreiran sa ružičastom farbom u sredini i koralnom bojom spolja, ubacujući sloj teksture u mešavinu – to je karakteristika dizajna u kojoj smo.

8. Spustite plafon na zid

To je klasična ideja za obojeni plafon, ali ovaj trik se takođe udvostručuje kao dvobojni zid. Da biste stvorili holistički izgled koji vas obavija u prostoriji, ofarbate plafon u istu boju kao i zidove, ali u manjoj zasićenosti. Ovo takođe pomaže u stvaranju osećaja visine. Alternativno, odlučite se za kontrastnu nijansu za više izjave, kao što to čini ova šema – uravnotežena je žutom sofom na dnu okvira.

9. Dvobojne nijanse u istoj grupi boja

Iako mnogi primeri u ovom članku imaju dvobojne zidove u kontrastnim bojama, podjednako je efikasno usvojiti bukvalni tonalni pristup ovom izgledu – odlučiti se za nijansu svetlije ili tamnije od osnovne boje za drugu boju. Ovo je posebno efikasno u starijim objektima, gde kontradiktornija paleta ponekad može da deluje poremećeno u odnosu na elegantne arhitektonske karakteristike. Krunske lajsne u kućama sa visokim plafonima sjajne su za isticanje elegantnim tonovima bele boje koji se razlikuju od bele boje na zidovima.


hikesterson / gettyimages.com