Kako sprečiti najezdu mrava bez oštećenja biljaka

by | May 14, 2024
Kako sprečiti najezdu mrava bez oštećenja biljaka

Ako se pitate kako sprečiti najezdu mrava, u ovom članku naći ćete efikasne savete koji će vam pomoći da to uradite bez oštećenja biljaka. 

Jedan od problema s kojim se baštovani suočavaju su štetočine i bolesti biljaka. Mravi, kao i druge štetočine, mogu biti smetnja uprkos tome što igraju važnu ulogu u ekosistemu vašeg dvorišta.

Međutim, ako se mravi ne drže pod kontrolom, mogu ozbiljno ugroziti biljke. Ako ste već istražili kako da se rešite mrava u svom domu i kako da se rešite mrava na travnjacima, ali ne znate gde da počnete da se rešite mrava na otvorenom bez ubijanja biljaka, ne tražite dalje. Samo nastavite da skrolujete.

Kako sprečiti najezdu mrava u bašti: 5 najefikasnijih rešenja

1. Pospite soc od kafe oko biljaka

Ako pokušavate da se izborite s najezdom mrava, važno je znati šta će ih odvratiti – jaki mirisi. Ne samo da je soc od kafe dobar za biljke, već se može koristiti i za proterivanje  mrava iz dvorišta.

Rasporedite iskorišćeni soc od kafe oko biljaka. Snažan miris i kisela priroda pomažu u odbijanju mrava i drugih štetočina, a soc istovremeno obogaćuje tlo dok se razgrađuje. Kafa je jakog mirisa i čini zemljište kiselijim, te time stvara nepovoljno okruženje za mrave.

2. Poprskajte tlo nim uljem

Drugi način da se oterate mrave iz dvorišta jeste da se oslobodite njihovog izvora hrane. Ovo uključuje i otklanjanje lisnih ušiju, jer ih mravi uzgajaju za mednu rosu koju proizvode. Ako nikako ne možete da držite mrave podalje od određenih biljaka, koristite nim ulje.

Pomešajte ga sa vodom i tečnim sapunom i povremeno poprskajte biljke i zemlju oko biljaka. Nim ulje ubija lisne uši koje su obično poželjan izvor hrane za mrave. Takođe je bezbedno da se proguta i neće naštetiti većini biljaka.

3. Postavite koru od citrusa oko biljaka

Na sličan način kao i soc od kafe, možete koristiti kore pomorandže da oterate mrave iz bašte. Jednostavno potopite kore citrusa u vodu nekoliko dana, a zatim sipajte tečnost direktno na mrave u bašti. Alternativno, možete rasuti kore oko osnove biljaka. Snažan miris kore citrusa odvratiće mrave dok će biljke imati koristi od fosfora i kalijuma koje kore pružaju zemljištu.

4. Posadite mirisne biljke u baštu

Možete da preduzmete mere predostrožnosti da zaštitite određene biljke od mrava dodavanjem pratećih biljaka koja će ih držati podalje. Korišćenje biljaka sa jakim mirisom poput belog luka, nane i ruzmarina može odvratiti mrave. Oni nisu veliki ljubitelji neodoljivih mirisa i ove biljke deluju kao prirodni repelenti.

Postoji mnogo aromatičnog bilja koje možete izabrati kada odlučujete koje mirisne biljke ćete koristiti za odvraćanje mrava. Takođe možete dizajnirati mirisnu baštu kako biste svoje dvorište učinili neprivlačnim za mnoge štetočine.

5. Kako sprečiti najezdu mrava: Napravite rastvor sirćeta

Takođe možete napraviti dosta domaćih sprejeva kako biste se rešili mrava, poput rastvora sirćeta. Ne samo da će miris oterati mrave, već može sprečiti da se ponovo pojave. Pomešajte jednake delove sirćeta i vode i tim rastvorom prskajte baštu. Snažan miris sirćeta deluje kao prirodni repelent za mrave i briše njihov mirisni trag koji ovi insekti koriste za navigaciju nazad do izvora hrane.

Sirće neće nužno štetiti biljkama, ali treba da vodite računa da izbegnete prskanje po lišću kako biste izbegli oštećenje. Takođe možete koristiti različite vrste sirćeta da smanjite kiselost rastvora. Na primer, jabukovo sirće ima niži procenat kiseline, a može efikasno da protera mrave iz bašte.


Ranka Bulatović

Vlad Antonov/gettyimages.co.uk