Majstorski trikovi za profesionalno farbanje

by | September 27, 2023
Majstorski trikovi za profesionalno farbanje

Prilikom farbanja, postizanje profesionalnog izgleda na zidovima i rubovima može biti izazovan zadatak. Međutim, profesionalci znaju nekoliko tajni koje im pomažu da postignu savršeno glatke i ravnomerne rezultate.

Profesionalno farbanje: Trikovi i saveti

U ovom članku, otkrićemo neke od najbolje čuvanih tajni profesionalnih molera koje vam mogu pomoći da poboljšate svoje veštine i postignete vrhunske rezultate. Od redosleda farbanja do tehnika izbegavanja tragova i pripreme površina, naučićemo kako farbati kao pravi majstor.

Prvo farbajte rubove, a zatim plafon i zidove

Konačno, odgovor koji smo svi čekali. Profesionalni moleri obično slede određeni redosled prilikom farbanja prostorije. Prvo farbaju rubove, zatim plafon, pa tek onda zidove. To je zato što je lakše (i brže) zalepiti traku oko ruba nego oko zidova.  Kada farbate rubove, nije potrebno da budete uredni. Samo se koncentrišite na postizanje glatke površine.

Izbeći tragove preklapanja pri farbanju zidova

Tragovi preklapanja su one ružne pruge koje nastaju zbog nejednake debljine slojeva boje, predstavljaju čest problem pri farbanju zidova. Oni se javljaju kada pređete valjkom preko boje koja je već delimično suva. Da biste izbegli tragove preklapanja, održavajte “vlažni rub”, tako da svaki pokret valjkom preklapa prethodni pre nego što se boja počne sušiti.

Da biste održavali vlažni rub, farbajte ceo zid odjednom. Počnite na jednom kraju, vodeći valjak gore i dole duž cele visine zida, pomerajući se malo sa svakim pokretom. Vratite se unazad gde je potrebno da izjednačite debela mesta ili kapljice. Ne dozvolite da valjak postane skoro suv; često ga punite kako bi uvek bio najmanje napola pun. Držite otvorenu stranu okvira valjka okrenutu prema već obojenom području. Na taj način ćete smanjiti pritisak na otvorenu stranu valjka i smanjiti rizik od ostavljanja tragova boje.

Osvetlite drvene površine i označite nepravilnosti

Upotrebite baterijsku lampu kako biste otkrili labavu boju, grube ivice i druge nepravilnosti na površini da biste odredili šta treba popraviti. Uzmite olovku i lagano obeležite mesta koja treba obraditi.

Profesionalno farbanje: Popunite rupice pre farbanja

Možda biste pretpostavili da će nova boja sakriti sitne udubljenja i ogrebotine, ali neće. Naprotiv, nova boja ističe manje nedostatke. Popunite udubljenja sa masom za izravnavanje. Za dublje rupe koristite dvostruku masu ili epoksidnu masu za drvo.

Malo je naporno koristiti je i obično završite bacanjem puno delimično stvrdnute mase (mešajte male količine), ali zakrpa će biti dovoljno čvrsta da izdrži dug period korišćenja i neće ispasti.

Kako ofarbati zidne pločice u kuhinji?


Borjana Božić

Berezko/gettyimages