
Ovako se organizuje francuska večera: Kompletan vodič za savršenu zabavu

Francuzi svoju hranu shvataju veoma ozbiljno i imaju posebne običaje, rituale, kao i meni. Pogledajte kako se organizuje francuska večera i zadivite goste.
Ovako se organizuje francuska večera: Kompletan vodič za savršenu zabavu
Šta poneti na francusku večeru?
Kao gost, uvek je pristojno poneti ili buket cveća, flašu vina, flašu šampanjca, nešto domaće ili neku zanatsku hranu kao što su čokolade. Ako ponesete flašu vina, odlučite se za francusko (bilo belo, crveno ili roze). Obično se smatra lepim gestom popiti flašu tokom večere ili kao aperitiv.
Koliko dugo traje francuska večera?
Večera uvek počinje u dnevnoj sobi tradicionalnim aperitivom i obično najmanje 15 minuta nakon vremena kada ste pozvali svoje goste da dođu. U Francuskoj se to zove le kuart d’heure de politesse („četvrt sata učtivosti“). Zaista, smatra se nepristojnim doći na vreme, jer se pretpostavlja da je domaćinu uvek potrebno još nekoliko minuta.
Što duže traje večera, to je više pariska. A Francuzi mogu biti uvređeni ako kao gost napustite večeru prerano (pre kraja večere). Nije ni pristojno otići odmah nakon završetka večere (jer bi to sugerisalo da ste došli samo zbog hrane).
Često se pozivaju ljudi da dođu u 20:00. i obično večera traje do do 1:30 ili 2 sata ujutru (čak i kasnije ako se to dogodi u petak uveče).
Dekoracija doma u pariskom stilu: Zadivljujući francuski dizajn
Počnite sa aperitivom
Na francuskoj večeri morate uraditi jednu stvar: aperitiv. Sastoji se od napitka pre večere praćenog mezom koja pomaže da se otvori apetit. Ovo je vreme kada se svi opuštaju i počinju veče, obično u dnevnoj sobi ili na terasi. U zavisnosti od sezone i prilike, svojim gostima možete ponuditi šampanjac, roze, belo vino, Aperol spritz, martini ili sezonski koktel.
Postavljanje stola na francuski način
Postavljanje stola: Ovako to rade Francuzi – raskošno ali sa ukusom
Kada svi gosti stignu i popiju svoj aperitiv, možete pozvati svoje goste da dođu do stola. Da biste ugostili savršenu francusku večeru, neophodno je postaviti jednostavan, ali lep trpezarijski sto. Francuzi vole da dekoraciju stola svedu na minimum, ali svaki element je nešto što vole i skupljali su godinama tako da ima priču. Srebrni pribor i kristalne čaše koje su nasledili, francuski noževi, beli pamučni stolnjak i starinski tanjiri. Francuzi obično dodaju na sto prelep buket cveća i svećnjaka.
Francuski meni
Za Francuze je meni veoma važan na večeri. Kreiranje ukusnog menija jedna je od najkomplikovanijih stvari kada se organizuje francuska večera. Francuzi su gurmani i ljubazno će vas obavestiti ako hrana nije baš ukusna.
Tipična francuska večera prati standardnu formulu: un aperitif, une entree (predjelo), un plat de resistance (glavno jelo), un plateau de formage (sir), un desert, un cafe i un digestif. Poenta je da usporite tako što ćete obezbediti dovoljno vremena između različitih kurseva. Takođe, ne zaboravite da porcije budu male kako bi vaši gosti mogli da uživaju u celoj večeri, ali uverite se da ima dovoljno hrane da svi odu zadovoljni.
Ako volite da kuvate, napravite meni koji se može pripremiti u potpunosti unapred — obično će glavno jelo morati da se podgreje ali ništa vas neće dugo zadržati u kuhinji.
Sir
Obično se nudi najmanje tri vrste sira, od kojih svaka predstavlja drugu vrstu mleka (kravlje, kozje ili ovčije mleko) ili drugu porodicu sira. Izbor uključuje svež sir, meki sir sa površinskom buđom (Brie, Camembert), meki sir sa opranom korom (Maroilles, Epoisses, Reblochon), meki sir sa prirodnom korom (Saint-Marcellin, većina kozjih sireva Crottins), plavi sir ( Rokuefort, Bleu d’Auvergne), nezagrejani ceđeni sir (Cantal, Morbier) i grejani ceđeni sir (Beaufort, Emmental). Svaki sir se može staviti oko tanjira da ga okusite, od najblažeg do najjačeg. Na taj način ima ponešto za svakoga.
Tanjir sa sirom se servira sa dovoljno hleba. Sveži baget i sir su idealan spo, ali i domaći hleb sa debelim kriškama može dobro funkcionirati. Na kraju, jelo od sira se ponekad servira uz salatu (zelena salata) koja se jednostavno zalije sa malo maslinovog ili orahovog ulja, kako ne bi došlo do sukoba sa ostalim ukusima.
Desert
Francuske poslastičarnice su divne, tako da se najčešće desert kupuje.
Francuska večera: Kafa
U Francuskoj se kafa služi kao posebno jelo posle deserta. Ponudite čaj za one koji ne piju kafu. Ali u suprotnom, samo napravite jednostavan lonac kafe ili espresa ako imate aparat za espreso. Kafa se može poslužiti direktno za stolom ili u dnevnoj sobi.
Didžestiv
Didžestiv je alkoholno piće koje se služi na kraju francuske večere (za razliku od aperitiva koji se služi pre jela). Ovo piće posle večere je slađe i ima veći procenat alkohola jer je dizajnirano da pomogne u varenju vašeg obroka. Tradicionalno, didžestiv može biti Genepi, Cognac, Armagnac, Calvados, Eau de vie (liker), Cointreau, Chartreuse ili čak Grand marnier.
Uparivanje vina
Nijedna francuska večera ne bi bila potpuna bez vina! Francuzi verski poštuju određena pravila o tome koje vino piti i kada. Prvo, vino se retko pije kao aperitiv. Zatim, belo vino ide uz ribu, morske plodove i desert. Dok crveno vino sa crvenim mesom, jelima na bazi paradajza i sirom. Takođe, tu su i specifična vina za desert. Pošto svaki obrok mora biti uparen sa određenim vinom, moguće je uživati u tri do pet različitih vina tokom francuske večere!
Et voilà! Sada tačno znate kako da organizujete savršenu francusku večeru!
Iskustvo u medijima stekla je radom na portalima lepotaizdravlje.rs i marieclaire.rs. Kao i svaka Devica, preferira minimalistički stil uređenja ali slaba tačka su joj vintidž dekoracija koju sezonski rotira za svoj mali stan. Alergična na pretrpan prostor, izuzetno vodi računa o tome da je raspored nameštaja uvek besprekoran, a dekorativnih komada sasvim dovoljno za ravnotežu enterijera.