Pre / posle: Pariski stan od 100 m² pretvoren u prelepo potkrovlje sa dodatnom spavaćom sobom

by | May 16, 2024
Pre/posle: Pariski stan od 100 m² pretvoren u prelepo potkrovlje sa dodatnom spavaćom sobom

Pariski stan u srcu prestonice – transformacija koju je orkestrirao arhitekta Glen Medioni. Savršena optimizacija prostora, dodatna spavaća soba i moderan raspored naglašavaju ambiciozno renoviranje.

Nakon kupovine porodičnog stana, koji se nalazi u staroj zgradi u pariskom okrugu Montorgeil, par u četrdesetim godinama, sa malim detetom, nastoji da optimizuje svoj stan kako bi stvorio dodatnu spavaću sobu sa pogledom na dolazak drugog deteta. Oni dolaze u kontakt sa arhitektom Glennom Medionijem.

Pre i posle: Pariski stan u potkrovlju nakon renoviranja

Temeljno restrukturiratie prostore da biste dobili dodatnu spavaću sobu, a istovremeno uneli betonski stil u ovaj stan od 100 m² sa terasom: ovo je bila misija arhitekte. Profesionalac će potpuno obrisati prašinu sa zastarelog izgleda prostorija kako bi im uneo odlučno moderan i trendovski karakter, podržan dodirima drveta, čelika i bakra, sve za porodičnu atmosferu iu skladu sa vremenom.

Pariski stan u potrkovlju u novom ruhu

Otkrijte ovu inspirativnu transformaciju poznatog argitekte

1/10 Pre: kuhinja od tamnog drveta

Postavljena odmah na ulazu, kuhinja je prilično zastarela. Napravljena od drveta i bez mnogo svetlosti, zahtevala je potpunu reviziju svog rasporeda i izgleda.

2/10 Posle: Duga kuhinja prepuna svetlosti


Renovirana u industrijskom stilu, sa plemenitim i sirovim materijalima, kuhinja menja situaciju kada uđemo u ovaj stan i uranja nas u svet potkrovlja. „Upotreba plemenitih i sirovih materijala kao što su hrast, čelik, kamen i cigla unosi autentičnost u prostor“, kaže arhitekta Glen Medioni.

Za prelazak u dnevnu sobu, stakleni krov sa čeličnim stubovima uzdiže se do plafona, privlačeći pogled prema gore. Arhitekta je čak imao i genijalnu ideju u svom tretmanu. „Prekrili smo njegov fronton staklom u ogledalu da bismo stvorili efekat trompe-l’oeil i svi veruju da postoji prostorija iza njega“, kaže on.

3/10 Pre: Mračna i ne baš funkcionalna dnevna soba

Neprijateljski, dnevnu sobu ometali su trpezarijski sto i mlinarsko stepenište koje je vodilo do međusprata.

4/10 Posle: Dnevna-trpezarija uveliko poboljšana bibliotekom


U dnevnoj sobi koja je zadržala svoje prelepe proporcije, centralni element projekta bio je stvaranje biblioteke karaktera za smeštaj knjiga vlasnika. Arhitekta je dizajnirao strukturu od čelika premazanog prahom i hrastovog furnira koji naglašava visinu plafona koju nudi krov katedrale, sa svojim čeličnim stubovima koji se kreću po celoj visini. Prostor oživljava niz punih i praznih kutija, postajući lakši prema gore.

Naslonjena na potporni zid, ova polica za knjige se obavija oko nje, skrivajući kompaktno stepenište koje vodi do međusprata, sada pretvorenog u spavaću sobu za goste. Estetski, polica za knjige nije ništa manje multifunkcionalna, jer skriva i multimedijalne uređaje, integriše televizor i omogućava vam da čuvate datoteke. „Naš posao je da predvidimo i najmanji gest klijenta i ispišemo njihov svakodnevni život“, priseća se arhitekta.

5/10 Pre: Premala spavaća soba

Iza potpornog zida dnevne sobe, prostor od 35 m² je preuređen u dve spavaće sobe, kupatilo i plakar. Vlasnici su želeli dodatnu spavaću sobu.

6/10 Posle: Prostor pretvoren u tri spavaće sobe

Ovaj prostor je pretvoren u dve dečije spavaće sobe i malu glavnu spavaću sobu zahvaljujući dobrom triku „Dizajnirali smo raspored tri spavaće sobe u odnosu na tri postojeća prozora i uključili dijagonalnu cirkulaciju kako bismo potrošili što manje prostora“, objašnjava Glen. Medioni.

7/10 Posle: Renovirana dečija soba


Vlasnici su imali želju za razigranim nameštajem za spavaću sobu svojih starijih. Arhitekta im je ponudio stolariju po meri sa elementima dizajniranim u obliku cigli iz čuvene igre Tetris. „Volim ovu igru, čak sam izvadio i svoj Game Boi za tu priliku da proučim oblik modula.”

8/10 Pre: Kancelarija sa zidom od cigle

Stan je imao malu kancelariju, premalu da bi se pretvorila u spavaću sobu, ali koja se mogla pretvoriti u kupatilo. Prostoriji nije nedostajalo karaktera sa zidom od cigle koji se dobro uklapao u stil potkrovlja i vlasnici su želeli da ona postane dekorativna polazna tačka sobe.

9/10 Posle: Industrijsko kupatilo u “japanskom stilu”

Ovi vlasnici su želeli kadu i tuš za zgodnu i brzu upotrebu ujutru, ali je bilo teško optimizovati dužinu sobe. Glen Medioni je predložio rešenje industrijski stil inspirisan japanskim arhitektom Kengo Kumom.

10/10 Posle: Prostor za tuš-kadu poboljšan bakarnim akcentima

Podigavši kupatilo na platformu, pozicionirao je tuš i kadu zajedno iza zida i vlasnike je osvojila ova pametna nova ideja njihovog arhitekte.


Delpixart / gettyimages.com