Kako zagrejati prostor bez dodatnih troškova?

by | November 7, 2023
Kako zagrejati prostor bez dodatnih troškova

Borba između uštede struje i niskih temperatura ume biti iscrpljujuća. Zbog toga vam otkrivamo kako zagrejati prostor ove zime, a da ne potrošite više.

Kako zagrejati prostor bez dodatnih troškova?

Položaj nameštaja

Možda vam se čini kao da biste trebali da nameštaj postavite što bliže izvoru toplote ali je zapravo suprotno. Da biste smanjili potrošnju energije i zagrejali prostoriju, ovako postavite nameštaj kako bi radijatori (ili drugi izvori toplote) bili efikasniji: postavite sofu, krevet i veće komade nameštaja u blizini ali ne na radijator može pomoći da se prostor brže zagreje.

Izolacija prozora

Održavanje toplote i zaštita od promaje je važno kada zagrevate prostoriju okrenutu severu kako biste izbegli prodor hladnog vazduha spolja. Proverite jesu li vaša vrata i prozor krivci za sporo zagrevanje prostorije jer je moguće da postoje otvori kroz koje ulazi hladnoća.

Članak se nastavlja posle reklama

S druge strane, možete postaviti i teške termalne zavese ili roletne koje će smanjiti gubitak toplote, a tokom dana se mogu otvoriti i pustiti ono malo sunčeve svetlosti koje može takođe doprineti zagrevanjem doma.

Osim toga, postavljanje tepiha na pod takođe može da obezbedi dodatan sloj izolacije kako biste se osećali prijatnije pod nogama.

Staklo na prozorima

Čak i ako imate dvostruko staklo, mnogo toplote se gubi kroz vaše prozore. Ovo posebno važi za prozore koji su okrenuti prema severu gde ih sunce ne može zagrejati i oni deluju kao ledeni blokovi.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako biste osigurali dodatnu izolaciju pokušajte da na prozorski film dodate treći zaštitni sloj stakla – zadržavajući toplotu unutra i sprečavajući hladnoću da prodre. Za najbolju uštedu toplote koristite ih u kombinaciji sa termalnim zavesama.

Kako zagrejati prostor i održati temperaturu?

Neke prostorije u domu, a posebno one koje su okrenute ka severu, nisu samo hladnije u odnosu na ostale sobe, već mogu ispuštati hladan vazduh i kroz ostatak doma. Ovo čini grejanje sve težim i skupljim na mesečnom nivou.

Članak se nastavlja posle reklama

Iako održavanje vašeg prostora na konstantnoj temperaturi možda ne zvuči kao dobar način za uštedu novca kod kuće, zapravo je od suštinskog značaja.

Zašto su prostorije okrenute ka severu uvek hladnije?

Prostorije koje gledaju na sever će uvek biti hladnije od bilo koje druge prostorije u vašem domu jer nikada ne vide sunce. Ovo može biti sjajno leti kada vam je potrebno hladnije mesto da biste izbegli toplotu i vlagu, ali može biti nepodnošljivo zimi kada hladan vazduh prodire u ostatak vašeg doma. Zimi ćete možda morati više da zagrejete ovaj prostor da biste to sprečili ili da koristite savete za zadržavanje toplote i zaštitu od promaje da biste zaštitili svoj dom od niskih temperatura. Ovo posebno važi za prostorije okrenute prema severu sa više od jednog spoljnog zida.

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

shironosov/GettyImagesPlus