Pravilno osvetljenje spavaće sobe: Detalji koji će vam omogućiti savršen ambijent

by | February 3, 2024
Pravilno osvetljenje spavaće sobe: Detalji koji će vam omogućiti savršen ambijent

Zidna lampa, viseća svetiljka, lampa za noćni stočić… Otkrijte kroz naš poseban tekst sve što treba da znate o osvetljenju spavaće sobe.

Pravilno osvetljenje spavaće sobe: Sve što treba da znate

Uopšteno preferiramo da spavaća soba bude ultra-udobna, puna šarma s opuštajućim svetlom. Osvetljenje u spavaćoj sobi igra ključnu ulogu u atmosferi. Između visećih svetiljki, noćnih lampi i malih zidnih svetala, postoji nekoliko načina za osvetljavanje vaše sobe. Razjasnićemo ih za vas.

Kojem osvetljenju treba dati prednost u dnevnoj sobi?

Osvetljenje spavaće sobe zavisiće od različitih funkcija prostora. Ako je spavaća soba samo prostor posvećen odmoru s jednim mestom za spavanje, možete se osloniti na nekoliko malih lampi s smanjenom svetlošću koje imaju za cilj pružiti trenutni odmor.

U slučaju prostorije koja će imati više zona, dobar trik leži u smenjivanju svetiljki kako bi svaki kutak imao odgovarajuću svetlost. Tako će zona za spavanje koristiti noćne lampe, zona za radni sto će preferirati lampu za radni sto ili podnu lampu, a zona za garderober će usvojiti složenije LED svetlo.

Koju lampu odabrati za noćni stočić?

Uobičajeno je postaviti lampu za noćni sto s obe strane kreveta na noćnim stočićima koji ga okviruju. Kako biste izbegli previše klasičnu dekoraciju spavaće sobe, zabavite se usvajanjem modernog modela koji se lako može kombinovati s uzglavljem ili tapetama.

Lampa za sto od mesinga ili u dizajnu iz sedamdesetih godina može pratiti uzglavlje od pliša ili tamnu tapetu. Za sobu s prirodnijim tonovima odabrati ćemo modernu keramičku lampu. Za dizajnersku sobu s grubim betonskim zidom ili velikim prozorima, možete se odlučiti za minimalističke crne zidne lampe za čitanje sa skidljivim glavama za svetlo koje cilja na specifičniji kutak. Zidna lampa u spavaćoj sobi postaje sve popularnija zbog svog efekta hotelske sobe.

Koju viseću svetiljku odabrati za pravilno osvetljenje spavaće sobe?

Viseća svetiljka ima svoje mesto u osvetljenju spavaće sobe. Ova je posebno pogodna za redovnu upotrebu tokom dana kada preferirate imati potrebnu svetlost, posebno ako soba gleda na sever. U velikoj spavaćoj sobi pazite da instalirate monumentalnu viseću svetiljku, prozračni model od prirodnih vlakana ili moderniju verziju od mesinga, kako ne biste stvorili disbalans u sredini ovog prostranog prostora.

 


Borjana Božić

Max Rahubovskiy/pexels