Tri najbolje boje za hodnik jednog modernog stana

by | June 1, 2024
Tri najbolje boje za hodnik jednog modernog stana

Hodnik je kao uvod u priču vašeg doma. Postavite pravi ton od samog početka uz ove tri prelepe neutralne boje za ulazni prostor.

Najbolje boje za hodnik:

Plaster pink (Gipsana roze)

Volimo gipsanu roze zbog njene topline i osećaja radosti koji stvara. Postala je jedna od najpopularnijih boja već neko vreme, sinonim za gostoljubive enterijere. Dizajneri je koriste svuda, od ulaznih prostora, dnevnih soba, spavaćih soba, pa čak i kuhinja, i sada se smatra neutralnom bojom.

“Blush ili gipsana roze trenutno je vrlo popularna – ali oduvek je bila moj izbor za neutralnu boju,” kaže dizajner enterijera Metju Vilijamson. “Toplija od sive, zanimljivija od bež i oprostivija od bele, to je boja koju stalno iznova biram za prekrivanje zidova,” dodaje dizajner. Ako koristite gipsanu roze, ne bojte se da je uskladite sa plafonom u istoj nijansi, ili za hrabriji izgled, uparite je sa prirodnom zelenom.

Bež tonovi

Žuto bazirani bež tonovi su trenutno najpopularniji neutrali, bilo da se radi o svetlim bež nijansama ili toplim braon i tamnijim čokoladnim tonovima. Kao boja za ulazne prostore, posebno, svetlija nijansa može stvoriti svetao i pozivajući osećaj, dok će tamnija, bogatija boja delovati ugodnije.

“Ulazni prostor postavlja ton za ostatak doma,” kaže ekspert iz Benjamin Moore-a Helen Šo. Sjajna stvar kod bež boje je njena neverovatna svestranost, pa se možete igrati različitim akcentima boja i menjati dodatke bez brige da se neće slagati sa bojom zidova.

“Bež tonovi savršeno funkcionišu kao neutralna pozadina koja komplimentira ostatku enterijera i vašim omiljenim nameštajem,” objašnjava Helen. “Topli tonovi kao što je Muslin OC-12 pružaju domaću atmosferu, stvarajući gostoljubiv prostor kada gosti uđu. Ulazni prostori su često uski i bez prirodnog svetla, pa odabir svetlijih nijansi poput Calm OC-22 može pomoći da se prostor otvori i učini većim,” dodaje ekspert.

Bledo plava

Za one koji preferiraju nešto hladnije, i vole efekat sive nijanse, svetle nijanse plave su pravi izbor. Smirujuća i spokojna, plava boja podseća na prirodu i stvara mnogo mekši izgled od stroge sive.

“Prvi korak pri odabiru boje za određenu prostoriju je uvek razmišljanje o tome kako želite da se osećate u tom prostoru. Želite li da se osećate smireno i opušteno? Birajte hladne tonove, kao što je plava, i zatim radite sa nekoliko dodatnih nijansi ove boje kako biste opremili prostor većim predmetima. To stvara elegantan, harmoničan osećaj,” kaže Metju. Za hrabar izgled, uparite je sa kontrastnom bojom, poput fuksije.

Betsi Smit, ekspert za boje u Graphenstone-u misli da je bledo plava savršena alternativa beloj u ulaznom prostoru ili hodniku. “Graphenstone-ova Whisper je savršena alternativa beloj,” kaže ekspert. “Ima prozračan kvalitet koji se menja u različitim svetlosnim uslovima i daje lagan, čist i podižući osećaj svakom prostoru. Oštra ali ne hladna, idealan je neutralan ton i posebno dobro funkcioniše za proleće i leto. Uparite je sa Duck Egg za oblaganje zidova. Ova meka plava ima bezvremenski kvalitet koji komplimentira žute i crvene tonove u drvetu, obogaćujući prirodnu strukturu i čineći je živopisnijom,” dodaje ona. Ekspert savetuje da obratite pažnju na pripremu i završnu obradu zidova pre bojenja u plavu boju. “Plave su diskretne i imaju tihu eleganciju, pa je kvalitetna završna obrada ključna za postavljanje tona za sve unutar sobe,” kaže Betsi.

Borjana Božić

Valeria Venezia/gettyimages

Tags: