Kako da vam hodnik uvek prijatno miriše?

by | August 18, 2023
hodnik

Prvi utisak kada uđete u dom je hodnik, pa su ove stvari ključne: da bude čist i uredan ali i da miriše. U nastavku pogledajte kako da to postignete.

Kako da vam hodnik uvek prijatno miriše?

Neka nameštaj bude čist

Jedan od najlakših načina za mirisan hodnik je da se pobrinete da vaš nameštaj, tepih i otirači budu čisti. Dubinsko čišćenje je važno jer nema preteranog smisla loš miris prikrivati dobrim.

Dakle, prvi korak je čišćenje prostirke. Započite od protresanja istih i usisavanja do posipanja malo sode-bikarbone koja će upiti loše mirise. Ostavite da odstoji oko sat vremena, a zatim usisajte. Takođe možete napraviti i dezodorans za tepihe sa jednom do dve šolje sode-bikarbone i 10-12 kapi eteričnih ulja. Pospite ga na prostoriku, a zatim usisajte da lepo miriše.

Na isti način možete očistiti i tepih ili nameštaj sodom-bikarbonom ili uz pomoć pare kako biste bili sigurni da ste uklonili sve mirise.

Lako i efektno renoviranje: Hodnik u novim bojama

Neprijatan miris obuće

Kao jedan od najvećih izvora neprijatnih mirisa na ulazu su cipele koje takođe treba redovno čistiti. Postoji nekoliko načina da se to uradi, uključujući čišćenje cipela i ideje za skladištenje cipela u zatvorenom kako biste uklonili mirise.

Da biste izbegli nakupljanje mirisa u cipelama, idealno je da ne stavljate nedavno nošene cipele u fioku ili orman, jer ih prvo treba provetriti. Dobra ideja bi mogla biti da cipele koje se svakodnevno nose budu u blizini vrata.

Alternativno, možete koristiti sodu bikarbonu ili vatu natopljenu sirćetom u cipelama da bi se neprijatni mirisi upili preko noći.

Što se tiče ormarića za cipele, odaberite model od prirodnog drveta kako biste bili sigurni da će vazduh dobro da cirkuliše.

Protok vazduha

Još jedan uzrok neprijatnih mirisa u hodniku je vlaga. Ona može ući u vaš ulaz na nekoliko različitih načina. Ako vaša ulazna vrata nisu pravilno zatvorena, sa kišom se može uvući vlaga koja doprinosi mirisu. Osim toga, vlažna obuća ili odeća takođe mogu uneti vlagu. Mokra prostirka može postati izvor plesni oslobađajući plesnjiv ili vlažan izvor mirisa.

Visoka vlažnost u vašem ulazu takođe može učiniti da se vazduh oseća težim, zbog čega svaki neprijatan miris deluje  snažnije.

Izaberite miris za hodnik

Sada je vreme za zabavu: odabir najboljeg kućnog mirisa za vaš hodnik! Prijatne note pri ulazu u dom prijaće i vama i vašim gostima zbog čega će čitav utisak o enterijeru biti za klasu bolji.

Bez obzira da li želite da izaberete sveće, difuzore ili čak sveže cveće, uverite se da su to visokokvalitetni nesintetički mirisi i da se redovno menjaju ili dopunjuju.

Takođe možete koristiti tamjan ili napraviti potpuri koristeći sveže začinsko bilje kao što su ruzmarin i lavanda, kora citrusa, karanfilić i štapići cimeta da biste dodali miris svom ulazu. Možda ćete čak želeti da naučite kako da pravite sveće, tako da možete prilagoditi miris koji želite.

Prirodni tekstili

Još jedna strategija koju biste možda želeli da razmotrite je upotreba prirodnog tekstila. Materijali kao što su vuna, svila i pamuk su odlični u upijanju mirisa. Povremeno možete poprskati ove materijale odabranim mirisom kako biste stvorili dugotrajnu i suptilnu aromu. Ovo je odlično rešenje za ulazne prostore jer se ovi materijali mogu koristiti u obliku prostirki, zavesa ili presvlaka.

Takođe možete pronaći mirisne tapete i lak za nameštaj. Iako ovo nisu bitne opcije, one su ultimativna investicija za obezbeđivanje dugotrajnog prijatnog mirisa na ulazu, što znači da nećete morati redovno da pravite zalihe mirisnih sveća i difuzera.

Sobne biljke za hodnik

Korišćenje sobnih biljaka za prečišćavanje vazduha može biti odličan prirodan način za poboljšanje kvaliteta vazduha, dok mirisni cvetovi mogu prikriti mirise i učiniti da vaš ulaz miriše lepo. Biljke koje prirodno mogu da prečiste vazduh uključuju ljiljane, paukove biljke i biljke pauka i gerbera tratinčice.

Postavite aromatično cveće blizu svog ulaza u vaze ili atraktivne saksije, kao što su ruže, lavanda ili jasmin. Meki miris će posetioce dočekati eksplozijom prirodnih mirisa.

Koristite mirisno bilje poput ruzmarina, eukaliptusa ili tamijana da napravite ili kupite biljne vence. Da biste ispunili vazduh primamljivim biljnim mirisima, okačite vence na zidove ili vrata. Ovi venci ne samo da neverovatno mirišu već i daju prostoriji osećaj elegancije.

 


Miljana Momirović

FollowTheFlow/GettyImagesPlus