Milano Design Week: Pregled trendova u svetu dizajna

by | November 28, 2023
Milano Design Week: Pregled trendova u svetu dizajna

Kada se uzburkanost sajma Salone del Mobile 2023 počne smirivati, oni koji su prisustvovali vraćaju se unazad kako bi se prisetili ključnih trenutaka ove izvanredne edicije Milano Design Week.

Milano Design Week: Funky, boje i avangarda

Italijanski minimalizam iz devedesetih godina

U showroomu Flexforma u Breri, retrospetiva ikoničnih projekata brenda bila je izložena zajedno s živopisnim reklamnim slikama. Stolica A.B.C. dizajnirana 1999. godine od strane Marie Vittorie Backhaus izgledala je iznenađujuće savremeno. Tokom Design Week, oblici mekih i suptilnih linija, podsećajući na visokotehnološki minimalizam iz osamdesetih i devedesetih, činili su se vrlo šik.

Avangardni ciglani zidovi

Cigla kao materijal postaje trend, uz nove oblike i uzbudljive primene unutar enterijera. Patricia Urquiola je koristila ciglane Jali za stvaranje savremenih oblika u galeriji Nilufar Depot. Aurélien Veyrat je koristio otpadne kamenčiće s gradilišta za arhitektonske skulpture. Materijal koji je dugo postojao sada se transformiše na neočekivane načine.

Milano Design Week: Fascinacija čvorom

Organizirani sto Basket od Zanellato/Bortotto za Objets Nomades od Louis Vuitton i stolice od rukom pletene metalne fibre od Loewe pokazuju novi nivo jednostavnosti i elegancije u dizajnu nameštaja. Čvorovi, tkanje i pletenje pojavljuju se u neočekivanim materijalima i formatima, dodajući sofisticiranost.

Boja sezone – zelena Villa Savoy

Zelena boja koja se primećuje na Villa Savoye Le Corbusiera postaje boja sezone. Ova bogata nijansa zelene s plavim tonovima izdvaja se na različitim komadima nameštaja, predstavljajući potencijalno ključnu boju sezone.

Dekorativni tubularni elementi

Struktura postaje dekoracija, pretvarajući se iz mehaničke funkcije u estetski trik za kreativno oblikovanje. Tubularni elementi se koriste u svrhu stvaranja emocionalnih svetlosnih efekata i inovativnih formi, često kombinujući mekoću i boju.

Funky dizajn

Antropomorfne, neformalne, igračke forme dominiraju dizajnom. Nova kolekcija tepiha Illulian dizajnirana od strane Paula Cademartori, nazvana Beijos, izražava ljubav kroz univerzalno prepoznat simbol – poljubac. Funky dizajn donosi nekonvencionalne oblike, jarke boje i note humora u domove.

Milano Design Week 2023 ponudio je raznolike trendove, od klasičnog minimalizma do inovativnih i eksperimentalnih pristupa materijalima i oblicima. Dizajneri su istraživali prošlost, spajali je s budućnošću i stvarali jedinstvene i inspirativne komade koji obeležavaju savremeni svet dizajna.


Borjana Božić

ismagilov/gettyimages