Moderan dizajn dnevnog boravka: Primeri koji oduševljavaju

by | November 29, 2023
Moderan dizajn dnevnog boravka: Primeri koji oduševljavaju

Moderan dizajn dnevnog boravka kombinuje udobnost i gostoljubivost s elegantnim i stilizovanim elementima. Evo nekoliko ideja za stvaranje prostora koji će biti prijatan za okupljanje, ali i vizuelno privlačan.

Šta je moderan dizajn dnevnog boravka?

U navedenim idejama za dnevne boravke primetićete nekoliko sličnosti. Česti elementi uključuju čiste linije i savremeni nameštaj, koji se zagreva dodatnim detaljima poput luksuznih tkanina, šarenih umetničkih dela i svežeg zelenila. Postizanje modernog izgleda znači neutralizovanje opšteg stila prostorije. Naginjanje ka jednostavnim detaljima, funkcionalnom nameštaju, igranje sa prirodnom svetlošću i senkama.

Kako ukrasiti moderan dnevni boravak?

Ukrasiti moderan dnevni boravak može biti delikatan balans između jednostavnosti i efektnih dekorativnih komada. Izaberite elegantne, moderne svetlosne elemente koji mogu služiti i kao umetnički deo. Viseći svetiljci, podne lampe i lusteri mogu biti i funkcionalni i dekorativni sa minimalističkim osećajem.

Šta je bezvremenski dizajn dnevnog boravka?

Dnevni boravak koji odoleva testu vremena obično uključuje neutralnu paletu boja koja pruža svestranu pozadinu za dekoraciju prostora i dobro izrađen nameštaj koji traje – oboje elementi koji se mogu inkorporirati u moderni dizajn dnevnog boravka. Vremenski neutralni dnevni boravak je onaj koji dobro funkcioniše, ima protok, ali takođe ima komade koji traju godinama u izgledu i udobnosti. Ništa nije previše trendi, a linije u nameštaju i dekoru su čistije.

Ideje za moderan dnevni boravak

Postavite scenu za razgovor: Ako zamislite svoj dnevni boravak kao mesto za koktele i razgovore, izaberite pojedinačno sedenje umesto sekcionalnog kauča. Dizajner Jeff Andrews iz Los Angelesa kaže: “Moderan dnevni boravak prihvata životni stil vlasnika i odražava način na koji žele koristiti prostor.”

Pozovite prirodu unutra: Istaknite okolinu dodavanjem elemenata prirode u dnevni boravak, poput cvetnih aranžmana koji se slažu sa biljkama izvan prostorije. U prostoru dizajniranom od strane Poonam Khanna u kući u Hudson Valleyu u New Yorku, pogled na okolnu šumu ima prioritet nad tretmanima prozora. Nameštaj uključuje BDDW sofe, koktel sto iz Ralph Pucci International, i svetlosnu opremu David Weeks Studija; kamin je od Fireorb-a.

Dodajte upečatljivu instalaciju: Desai/Chia Architecture stoji iza dizajna stana medijskog izvršnog direktora Nicka Lehmana i njegove supruge Tracy u New Yorku. Zidna instalacija od Algue, napravljena od plastičnih elemenata koji podsećaju na biljke, stvorena je od strane Ronana i Erwana Bouroullec za Vitru, a montirala ju je porodica Lehman uz pomoć umetnika Jasona Grunwalda. Sofa je iz Blu Dot-a, a sag tepih je iz ABC Carpet & Home.

Naglasite geometriju: “Moderne dnevne sobe su prozračne, svetle i uključuju ravnotežu između linija i krivina”, kaže Emilie Munroe iz Studio Munroe iz San Francisca. Ova soba to upravo radi, prikazujući različite oblike, uključujući ugao moldovanja i umetnička dela iznad kamina, kao i zakrivljeni kauč i stolovi.

Varijacije sedenja: Zašto se zaustaviti samo na kauču kada možete imati i ležaj i fotelje? Raznovrsne opcije sedenja čine prostor svestranijim, kao što se vidi u dnevnom boravku arhitekte i dizajnera Daniela Romualdeza u Los Angelesu. Romualdez je dizajnirao sofu i ležaj, oba presvučena sirovim svilom. Vintage akrilne stolice su od Paula Rudolpha, slika na dalekom zidu je od Sarah Morris, a bela skulptura je od Alessandra Twomblyja.

Budite hrabri sa bojama: Za razliku od onoga što neki mogu misliti, moderno ne mora značiti beli dnevni boravak. Odaberite svetlu nijansu i koordinirajte je sa još jednom ili dve, ali ipak ciljajte na minimalistički izgled. Clara Jung iz Banner Day Interiors u Berkeley, Kalifornija, preporučuje “unošenje nekih dopunskih slojeva i toplote, ali obezbeđujući da se ukupni minimalistički estetski izgled poštuje”.

Zagrli prirodno drvo: Prirodni drveni nosači i koktel stolovi u skandinavskom stilu savršeno se uklapaju sa modernom umetnošću i crnim čeličnim okvirom kamina u ovom skijaškom domu u Aspenu, koji je dizajnirao Atelier AM. Dnevni boravak sadrži prilagođenu sekcionalnu sofu presvučenu pamučnim platnom Loro Piana, taburee Atelier AM u Sam Kasten bouclé, vintage stolicu Prouvé i lampu za pod Pierre Guariche; slika je od Richard Prince-a.

Izaberite minimalističku paletu: Minimalizam je ključ u modernom prostoru, kako u izboru nameštaja, tako i u dekoraciji. Jamie Young kaže: “Paleta boja od čistih belih, crnih i toplih bež tonova pruža mirnu pozadinu za dodavanje boja uz pomoć upečatljivih dodataka.”

Težite čistim linijama: Dizajner Arielle Rosenblatt radio je na ovom dnevnom boravku – delu glavne spavaće sobe – za Instagrammerku Esther Coco Berg. “Naš glavni cilj bio je fokusiranje na čiste linije, minimalizam i elegantan estetski izgled”, kaže Rosenblatt. “Instalirali smo prelepe moderne lajsne na zidu i prelep ogledalo u panelima koji okružuju kamin za malo više interesovanja… Odatle smo zadržali boje nameštaja i dekora jednostavne koristeći samo neutralne boje koje su išle uz temu njenog doma – crno i belo.”

Istaknite kamin Učinite plamenove važnim delom prostorije tako što ćete preskočiti kamin i dati mu celu zidnu površinu. Dekorater Sara Story sarađivala je sa arhitektama Lake|Flato na ovom dnevnom boravku u njenom ranču u Teksasu. Okvir kamina od čelika je uokviren panelima od furnira u obliku ljuske od strane Chapeau Design-a.

 


Borjana Božić

Anymay/gettyimages