9 nestvarnih pejzaža: Kao da su sa druge planete

by | September 24, 2023
9 nestvarnih pejzaža: Kao da su sa druge planete; nestvarno pink jezero u Australiji

Romantični, divlji i zadivljujući, ovi šareni i nadrealni pejzaži pozivaju vas da istražite devet prelepih krajeva sveta. Otkrivamo 9 nestvarnih pejzaža na planeti Zemlji.

9 nestvarnih pejzaža koji oduzimaju dah

1. Intrepid Potash Mine, Utah

Intrepid Potash, proizvođač đubriva, najveći je proizvođač kalijum hlorida u Sjedinjenim Državama. Nalazi se u jezerima za isparavanje potaše (kodovane i proizvedene soli) u Moabu, u Juti, gde se može videti ova nestvarna paleta boja. Lokacija bazena, okružena dubokim crvenim tlom pustinje, čini različite plave boje, od briljantnih do mekih pastelnih, još zapanjujućima.

2. Lençóis Maranhenses National Park, Brazil

Ovaj dramatični pejzaž, koji pokriva skoro 600 kvadratnih milja, nudi jedinstven i stalno promenljiv spektakl u severoistočnom Brazilu. Kada intenzivne tropske kiše padaju na tanke slojeve srebrno-belog peska, vijugavi, bukolični pejzaži poprimaju novi oblik. Valjaste peščane dine prošarane su privremenim slatkovodnim lagunama, koje formiraju magične i divlje oaze.

3. Lake Hillier, Australia

Poznato po svojoj intenzivnoj ružičastoj boji, jezero Hilier se nalazi na ostrvu Middle, najvećem od ostrva koje čine arhipelag Recherche u regionu Goldfields-Esperance, na obali Zapadne Australije. Svoju boju žvakaće gume duguje visokoj koncentraciji soli i algama koje uspevaju u ovom neobičnom okruženju. Zbunjujuće, postoji još jedno jezero u zapadnoj Australiji po imenu Pink Lake, koje je imalo sličnu živopisnu ružičastu nijansu do 2017. godine kada je koncentracija soli opala. Ako se uslovi ponovo promene u budućnosti, to jezero bi moglo ponovo biti vraćeno u prethodnu nijansu.

4. Mangya Emerald Lake, China

Prekršteno belim linijama soli i isprekidano crvenim stenama, smaragdno jezero samo nekoliko minuta od grada Huatugou veoma je popularna atrakcija. Jezero dobija svoju prepoznatljivu boju zahvaljujući tome kako se sunčeva svetlost odbija od minerala koji se nalaze u njegovoj vodi. Rezultat je pejzaž koji se nalazi na pola puta između raja na Maldivima i kristalnih snežnih planina Himalaja.

5. 9 nestvarnih pejzaža: Poyang Lake, China

Smatra se najvećim slatkovodnim jezerom u Kini, jezero Poyang napaja se rekama Gan, Xin i Xiu i pokriva prosečnu površinu od 1.400 kvadratnih milja, u zavisnosti od sezone. Kako jezero ulazi u sušnu sezonu, nivo vode se povlači, a kanali blata i vode poprimaju izgled korena drveta.

6. Fly Geyser, Nevada

Smešten 20 milja severno od grada Gerlach, u okrugu Washoe u Nevadi, ovaj poluprirodni gejzir izgleda kao vulkan koji eruptira. Nakon što je ovde iskopan bunar 1916. godine, on je napušten kada se ustanovilo da je voda blizu ključanja. Nakon toga, formiran je mali konus kalcijum karbonata. Godine 1964. iskopan je drugi bunar, ovoga puta je to uradila geotermalna kompanija. Dok je prvi put voda bila previše topla da bi bila od koristi, drugi put nije bila dovoljno topla da bi se koristila za proizvodnju energije, i taj bunar je ponovo napušten. Od tada, slojevi kalcijum karbonata se akumuliraju svake godine, stvarajući ovaj nestvarni gejzir.

7. Spotted Lake, British Columbia

Poznato kao Pegavo jezero ili jezero Kliluk, jezero sa svojim šarenim prirodnim prstenovima nalazi se 60 milja od Vankuvera u dolini Similkameen u Britanskoj Kolumbiji. Visoka koncentracija minerala u malim jezerskim bazenima, ili tačkama, isparava u zavisnosti od sezone i temperature, a promenljive koncentracije minerala menjaju boje bazena. U rasponu od bele i zelene do žute i plave, bazeni su se dugo smatrali svetim mestima. Za lokalno stanovništvo to je bila vrsta lečilišta.

8. Mount Roraima, Venezuela

Smeštena na mestu gde se sastaju Brazil, Gvajana i Venecuela, ova južnoamerička planina ima litice sa svake strane svoje visoravni. Neki od njih su visoki skoro hiljadu metara. Uslovi životne sredine na planinskoj visoravni dramatično se razlikuju od tropskih prašuma i savane koje se nalaze u njenim podnožjima. Planina Roraima, koja se smatra najvišim vrhom južnoameričkog lanca Pacaraima, podseća na ogroman kameni sto, koji lebdi iznad oblaka.

9. Olive Grove, Spain

Od kasnog 19. veka, obradive površine u blizini grada Mancha Real, u španskoj provinciji Jaén, zasađene su sa više od 730 kvadratnih milja maslinjaka. Poređana u sređene redove poput publike u ogromnom pozorištu, stabla maslina daju živopisnu notu stenovitom andaluzijskom pejzažu.

7 najneverovatnijih jednobojnih gradova na svetu

Ranka Bulatović

bennymarty/gettyimages.co.uk