Feng šui: Privucite sreću u kuću

Privucite sreću u kuću pomoću ove drevne veštine uređenja prostora. Ne morate da kupujete nov nameštaj, samo razmestite postojeći. 

by | August 15, 2023
Feng šui: Privucite sreću u kuću

Privucite sreću u kuću pomoću ove drevne veštine uređenja prostora. Ne morate da kupujete nov nameštaj, samo razmestite postojeći. 

Poslednjih decenija je feng šui je postao popularan i u zapadnom dizajnu enterijera. Prema feng šui učenju važno je uskladiti jin i jang elemente i na taj način poboljšaju protok čija, ili životne snage u domu. To, naravno donosi mnoge blagodeti ukućanima.

Privucite sreću u kuću: Kako da to uradite?

Pokazaćemo vam kako da prema feng šuiju napravite raspored u dnevnoj sobi, spavaćoj sobi, kao i u ostalim delovima doma. Naravno to su i neoizstavni “pojačivači” čia u vidu biljaka, umetničkih dela i ostalih dekorativnih predmeta. Sve u cilju da privučete sreću.

Imajte na umu da feng šui uvećava sve što je oko njega, tako da ako je vaš dom pretrpan ili ispunjen nesrećnim uspomenama, primena feng šuija neće funkcionisati efikasno sve dok ne očistite nered i osvežite prostor. Pokazaćemo vam neke osnove feng šuija.

Privucite sreću u kuću: Očistite nered

Raščišćavanje nereda je ključna prva faza kada praktikujete feng šui. Naime, ered može uticati na protok energije u vašem domu. Pretrpan dom često može dovesti do osećaja umora, depresije, klaustrofobije i nižeg nivoa motivacije.

Koristite rešenja za organizovanje i skladištenje stvari  da biste smanjili nered u kući, posebno oko vrata, hodnika i prolaza. Uverite se da je svaka soba u vašem domu čista od toksičnog nereda (sve što izaziva negativan osećaj).  Uklonite sve što ne volite, ne koristite ili što ne podržava vaše vrednosti, namere i želje.

Obratite pažnju na funkciju svake sobe

Da biste stvorili dobar feng šui u svom domu i privukli sreću odrediti funkciju prostorija. Uverite se da svaka soba i predmeti u prostoriji podržavaju funkciju sobe i vaš životni sti.

Osigurajte neometan protok energije

Od vitalnog značaja je osigurati takav raspored nameštaja da ne ometa protok u kući ako želite stvoriti srećan dom. Blokirani protok energije neće privući sreću. Zato bi, na primer, u dnevnoj sobi trebalo izbegavati postavljanje kauča u položaj gde je zadnji deo kauča okrenut prema ulazu u sobu.

Zaobljeni uglovi se takođe smatraju povoljnim za protok energije, pa zato je poželjniji okrugli stočić za kafu od četvrtastog.  Razmislite o tome kako se krećete po svakoj prostoriji, da li vam šta smeta i korigujte to.

Privucite sreću u kuću: Ulaz u dom

Ulaz u vaš dom ujedno predstavlja i energiju doma. Neka ulaz bude čist i bez nereda. Ulaz u vaš dom treba da bude svetao, otvoren i privlačan. Dodajte biljke u svoj ulaz kako biste se osećali prijatnije.

Vrata moraju da se skoz otvore, a ne da im smeta nameštaj, brava mora da bude ispravna i da se vrata lako otvaraju. Ulazak u dom mora da bude miran, spokojan i pozitivan doživljaj. Naravno, ako nema previše dnevnog svetla, obavezno osvetlite jer niko ne želi da ulazi u mračan prostor.

Komandna pozicija

Bilo da se radi o spavaćoj sobi ili kancelariji, komandna pozicija je od vitalnog značaja. To je pozicija koja govori o tome gde je postavljen krevet ili radni sto, stolica u odnosu na vrata. U idealnom slučaju, trebalo bi da vidite svoja vrata bilo da sedite ili ležite.

Smatra se da je idealno ako je komandno mesto postavljeno dijagonalno od ulaznih vrata s čvrstim zidom ili komadom nameštaja iza leđa. Ovo će vam omogućiti da se efikasno nosite sa svim izazovima i neprijatnim životnim situacijama.

Privucite sreću bojama

Različiti boje se korsite da spavaću sobu ili ulazna vrata, na primer. Nijanse inspirisane prirodom deluju tako opuštajuće. Svetlije i živopisnije boje će povećati nivo energije u kući. Tamnije boje treba držati niže do poda zbog “uzemljenja”.  Svetlije boje na zidovima i plafonima će obezbediti lakšu i opuštenu energiju.

Unesite biljke u dom

Za žive zelene biljke se kaže da predstavljaju element drveta u feng šuiju, a s prirodnim elementom kao delom vašeg enterijera povećaćete protok dobre energije. Međutim, obratite pažnju na biljke koje unosite u dom.

Nepoželjne su one sa bodljama, šiljatim vrhovima ili dugačkim listovima koje podsećaju na mač. Umesto toga, razmislite o kućnim biljkama sa mekim, zaobljenim listovima u obliku srca koji povećavaju protok životne energije. Zdrave biljke su obavezne. Nemojte stavljati suvo cveće.

Devet životnih oblasti

Prema feng šui učenju, kuća je raspoređena na devet oblasti i svaka od njih određuje neki životni aspekt. Za pravljenje tih kvadrata koristi se kompas i posmatra se od ulaznih vrata.Energija u svakom kvadratu se može pojačati dodavanjem određenih dekorativnih predmeta. Na primer, blagostanje se nalazi u centru doma zato pažljivo birajte umetnička dela koja ćete tu postaviti.

Kako je ulaz važan potrudite se da se i u njemu nađu lepi predmeti jer to obezbeđuje dobar protok či energij. Možete staviti i ogledalo pod pravim uglom u odnosu na ulazna vrata kako bi se pojačala dobra energija u domu. U spavaćoj sobi postavite u paru noćne stočiće i lampe jer to ukazuje na simboliku parova.

U fen šuiju se koriste i simboli koji privlače sreću poput slika zmajeva ili mndarinskih pataka. Obavezno dodajte vodeni element poput male fontane ili akvarijuma, jer to pbivlači bogatstvo.

 

 

 

 

 

 

 

 


Dijana Škorić

ArchiViz / gettyimages.com