Feng shui kuhinja: 5 osnovnih saveta za harmoniju i dobru energiju

by | February 3, 2024
Feng shui kuhinja: 5 osnovnih saveta za harmoniju

Feng shui može pomoći u stvaranju kuhinje u kojoj možete živeti s potpunim mirnim umom. Od skladištenja, svetlosti do palete boja, evo nekoliko saveta kako uspešno dizajnirati Feng Shui kuhinju koja će biti harmonična, umirujuća i prijateljska.

Feng shui kuhinja: Kako je dizajnirati?

Održavajte urednost i čistoću u Feng Shui kuhinji

Čistoća i skladištenje su važni prema načelima Feng Shui-a u svim prostorijama kuće, ali posebno u kuhinji. Držite prostor urednim i organizovanim, izbegavajte ostavljanje stvari koje ne pripadaju kuhinji, i vodite računa o urednosti unutar kuhinjskih ormara. Postavite lepu košaru voća na radnu površinu kao simbol obilja, ali pazite da voće ne propadne.

Članak se nastavlja posle reklama

Dopustite “Qi” da cirkuliše u kuhinji

U kući je važno dopustiti “qi”-u, vitalnoj sili koja upravlja srećom, prosperitetom i zdravljem, da cirkuliše slobodno. Pazite na raspored elemenata u kuhinji, izbegavajte pretrpane ili agresivne elemente kao što su preveliki ostrva. Ako imate dovoljno prostora, centralno ostrvo je moguće, ali izbegavajte postavljanje rerne i šporeta na njega.

Feng Shui kuhinja: Provetravanje

Redovno provetravajte kuhinju, čak i zimi, posebno nakon kuvanja mirisnih jela. Kvalitetna napa će takođe pomoći u efikasnom odvođenju neprijatnih mirisa.

Članak se nastavlja posle reklama

Stvaranje harmonije između elemenata

Postizanje ravnoteže između pet elemenata – drvo, vatra, zemlja, metal i voda, ključno je u Feng Shui kuhinji. Izbegavajte postavljanje vode (umivaonik i frižider) i vatre (rerna i šporet) jedno pored drugog ili iznad drugog. Ako je prostor ograničen, postavite drveni element između njih, poput drvene radne površine, košare od pruća ili biljke.

Razmišljajte o bojama u Feng Shui kuhinji

Boje igraju ključnu ulogu u postizanju ravnoteže između elemenata. Izbegavajte previše boja povezanih s vodom (crna) i vatrom (crvena) i koristite ih samo u malim količinama. Bela, povezana s metalnim elementom, simbolizuje čistoću, dok žuta, povezana s elementom zemlje, donosi radost i prijatnu atmosferu. Zelena, povezana s elementom drveta, pruža prirodnu i umirujuću atmosferu u kuhinji.

Članak se nastavlja posle reklama

Sledeći ove smernice, možete stvoriti Feng Shui kuhinju koja će ne samo izgledati estetski prijatno, već će i podsticati pozitivnu energiju, harmoniju i dobro raspoloženje u vašem domu.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

pexels