7 pitanja koja treba da postavite sebi pre kupovine kuhinje

by | September 11, 2023
Saveti za kupovinu kuhinje

Kada želimo da preuredimo prostor, često zaboravimo neke važne detalje. Međutim, ovi saveti za kupovinu kuhinje će vam pomoći da učinite ovaj prostor savršenim.

Saveti za kupovinu kuhinje: Na šta treba da obratite pažnju?

Dizajniranje nove kuhinje u vašem domu ume da bude komplikovan zadatak. Kuhinja prvenstveno mora biti funkcionalna, ali je i veoma važno da bude prijatna i udobna. Zbog toga treba da postavite sebi ovih nekoliko pitanja pre nego što se odlučite na kupovinu kuhinje.

Jesenji trendovi u uređenju kuhinje: Da li ste spremni da ih unesete u svoj prostor?

Šta želite od svoje kuhinje?

Razmislite o tome kako ćete koristiti kuhinju i kakav prostor želite da napravite. Da li želite da to bude središnji prostor doma? Da li volite da kuvate ili planirate da provedete tamo što manje vremena? Da li ovaj prostor treba da bude spojen sa trpezarijom? Ovo su neke ključne smernice da biste znali kakav prostor želite.

Šta želite da imate u svojoj kuhinji?

Kada definišete kakav prostor želite da imate, onda je poželjno da napravite listu neophodnih elemenata za vašu novu kuhinju. U granicama prostora i budžeta, napravite spisak želja i razmislite o tome da li možete i kako da ih uklopite.

Saveti za kupovinu kuhinje: Koji raspored je najefikasniji?

Dimenzije sobe će odrediti i vaše mogućnosti u pogledu rasporeda kuhinje. Ovde vam dizajneri mogu biti od velike pomoći. Oni će imati za cilj da stvore različite zone za kuvanje, pranje i pripremu hrane kako bi vam omogućili nesmetan rad u njoj. Takođe, razmislite i o vodovodu i elektrici za uređaje.

Saveti za kupovinu kuhinje: Kakvo osvetljenje i grejanje želite?

Osvetljenje i grejanje su veoma važan deo svake prostorije, pa tako i kuhinje. Najbolje rešenje za osvetljenje je odgovarajući nivo svetlosti plus direktno svetlo tamo gde je to potrebno. Pto se tiče grejanja, podno grejanje ili radijatori su odlični izbori.

Koji stil kuhinje preferirate?

Kada sagledate praktičnu stranu, onda možete da razmišljate o stilu u kom želite da bude vaša kuhinja. Naravno, možete da birate tradicionalne stilove, moderne ili boho, šta god da vam je želja. Pronađite inspiraciju u časopisima, na Pinterestu ili u domu gde ste videli nešto slično.

Ostali detalji na koje treba da obratite pažnju?

Izbor vašeg omiljenog dizajna nije kraj procesa. Sada treba da obratite pažnju na detalje poput slavina, sudopere, dizajn vrata kuhinjskih ormarića, radne ploče i slično. Veoma je važno da ovo sve odaberete unapred kako ne biste došli u trenutke kada hitno treba da odreagujete.

Saveti za kupovinu kuhinje: Gde kupovati kuhinju?

Nakon što ste sve isplanirali, sada je vreme da odaberete ko će đae želje pretvoriti u stvarnost. Većina kompanija nudi dizajn, nabavku i montažu. Raspitajte se za preporuke, proverite recenzije i odaberite pravu kompaniju za vašu kuhinju.

I spremni ste za vaš novi prostor i novu kuhinju. Naravno, za ovaj proces će vam trebati strpljenja, ali verujte, trud se uvek isplati. Srećno!


Snežana Vranić

ArchiViz/GettyImagesPlus