Kako da izaberete savršen lavabo

by | September 11, 2023
Kako da izaberete savršen lavabo

Dobro izabran lavabo može biti funkcionalan i ujedno centralna tačka u dobro opremljenom kupatilu. Sledite naše savete da biste saznali kako da to primenite u svom domu.

U prošlim vremenima, lavabo u kupatilu bio je nešto više od posude u kojoj se peru ruke. Danas je kupatilo sasvim druga priča, mnogo se obraća pažnja na funkcionalnost i dizajn, tako da su se razvili mnogi stilovi uređenja kupatila. Naravno, sada je i lavabo važna stavka. Ukoliko ste rešili da zamenite svoj stari lavbo, donosimo vam nekoliko zanimljivih ideja koje će olakšati vaš izbor. 

Kako da odaberete savršen lavabo za kupatilo?

 

Postoji skoro isto toliko stilova i boja za lavabo tako da je samo nebo granica. Pre nego što krenete u potragu za novim lavaboom, razmotrite neka pitanja. Pre svega uzmite u obzir veličinu kupatila, da li želite prostor za odlaganje ispod lavaboa i koji stil želite.

Kako izabrati lavabo: Saveti stručnjaka

 

Veliki izbor opreme za kupatilo olakšava vlasniku kuće da stvori prostoriju koja ne samo da funkcioniše optimalno, već i izgleda elegantno ili upečatljivo. Ako imate zaista upečatljiv umivaonik, to će ljudi primetiti i komentarisati. U mnogim slučajevima, sitnice za negu tela se uglavnom vrt oko lavaboa.

U poslednje vreme su u trendu lavaboi s postoljem. Dostupno je toliko stilova, bez obzira na to da li imate veliko ili manje kupatilo. Sjajna stvar kod lavaboa na postolju je što izgleda zaista upečatljivo. Postoje retro varijante koje izgledaju viktorijanski i veoma dobro izgledaju u modernim domovima. 

Razmislite o prostoru za odlaganje

Uzmite u obzir svoje potrebe za skladištenjem, kao i vodovodne i električne instalacije u kupatilu. Lavaboi s ormarićima nude dobro skladište za odlaganje stvari. Možda biste prvo trebalo da odaberete ormarić, pa tek onda lavabo. Umesto ormarića možete da ubcite set plica ili stalak za skladištenje.

Ploče na postolju

Imajte na umu da će čvrste ploče, kao što su mermerne, drvene ili granitne omogućiti omogućiti ugradnju lavaboa u ploče ili ispod njih. Takva instalacija maksimizira  radnu površinu, a bešavni dizajn se lako održava čistim.

Stilsko usklađivanje

Razmislite o usklađivanju lavaboma i kompletngh kupatila. Ako je vaš lavabo veoma stilizovan, verovatno ćete želeti da se uklapa i s drugim elementima. Pogledajte na ovom našem primeru kako je lepo uklopljen ovaj lavabo od kovanog gvožđa u retro stilu.

Predvidite eventulane probleme

Najbolje je da se konsultujete s vodoinstalaterom pre kupovina lavaboa kako biste sprečili eventualne probleme. I naravno, treba imati na umu i tehničke stvari oko lavaboma, bez obzira na to da li je samostojeći, ugradni…

Dizajnerski trikovi 

Razmislite o veličini lavaboa u odnosu na kupatilo. Mali lavaboi pružaju iluziju većeg prostora.  Ormarići dočaravaju bogat izgled, ali mogu zauzeti previše prostora u malim kupatilima.

Obratite pažnju na materijal

Imajte na umu prednosti i slabosti različitih materijala. Lavaboi za kupatilo su dostupni od skoro svih materijala, uključujući porcelan, emajlirano liveno gvožđe, stakleni porcelan, nerđajući čelik, mesing, nikl, bakar, mermer i granit. Po pravilu, ručno oslikane završne obrade su po prirodi delikatnije i zahtevaju posebnu pažnju prilikom čišćenja. Porcelan je prilično izdržljiv i ima glatku završnu obradu koja se lako čisti. Mermer i granit su među najskupljim materijalima, traju najduže i zahtevaju malo održavanja.

Ne zaboravite slavine

 Današnje slavine su modni dodaci, koji obuhvataju raspon stilova i materijala od jednostavnih i modernih do kitnjastih i ukrašenih. Uverite se da materijali i stilovi odgovaraju lavabou i obratite pažnju na visinu slavine. Na primer, lavabo u obliku činije zahteva mlaz koji je dovoljno dugačak i visok da dopre do posude – ali ne tako visok da voda prska kada udari u dno lavaboa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dijana Škorić

Apicha Thumvisead / gettyimages.com