Kako da uvek imate prijatan miris u kuhinji?

by | November 18, 2023
Kako da uvek imate prijatan miris u kuhinji

Neke navike koje ni ne primećujemo narušavaju taj prijatan miris u kuhinji. Otkrivamo kako da postignete tu mirisnu magiju u prostoru.

Kako da uvek imate prijatan miris u kuhinji?

Sudopera

Neprijatan miris iz sudopere je jedan od najčešćih skrivenih krivaca za nelagodu u kuhinji. Prljavo posuđe ostavljeno u sudoperu preko noći može privući štetočine i bakterije, što dovodi do neprijatnih mirisa u vašoj kuhinji, čak i kada pospremite prostor. Pobrinite se da operete suđe posle svakog obroka ili ga barem potopite pre nego što ga ostavite preko noći.

Da biste sprečili neprijatan miris, redovno čistite odvod sudopere mešavinom sode bikarbone i tople vode. Nastavite sa mešavinom sirćeta i tople vode da bi odvod mirisao svež.

Ovako sam rešila neprijatan miris frižidera – čak i nakon čišćenja

Kanta za smeće

Ako ne praznite redovno kantu za smeće, ona može postati glavni izvor loših mirisa. Da bi vaš prostor mirisao sveže, redovno je čistite i praznite. Dešava se da ispod džaka za smeće u kantu dospeju i ostaci hrani koje ne primetite, a vremenom mogu razviti ozbiljan neprijatan miris.

Nepravilno skladištenje hrane

Čak i odlaganje hrane igra važnu ulogu kada je prijatan miris u kuhinji u pitanju. Budite pažljivi sa zatvaranjem kvarljivih namirnica jer mogu doprineti širenju baktrija. Osim toga, uverite se i da su suve namirnice, poput žitarica, brašna i šećera čuva u hermetički zatvorenim posudama.

Prijatan miris u kuhinji: Cirkulacija vazduha

Kuvanje doprinosi velikoj pari u prostoru koja se može zadržati ukoliko nije pravilno provetrena. Obavezno otvorite prozor nakon kuvanja ili kada završite kako biste dozvolili mirisima da odu svojim putem, a da kuhinja ostane sveža 🙂 U suprotnom, stvara se kondenzacija koja vremenom doprinosi razvoju buđi u prostoru.

Stari suđeri i krpe

Kuhinjske krpe bi trebalo redovno prati kako bi se, između ostalog, izbegla mogućnost pojave mirisa u kuhinji. Sunđeri mogu izgledati kao bezopasan alat u kuhinji, ali prema rečima specijaliste za čišćenje Janille Mangat, oni mogu brzo postati leglo bakterija koje razvijaju neprijatne mirise ako se ne menjaju redovno.

Čišćenje mašine za suđe

Prenatrpanost mašine za pranje sudova može dovesti do lošeg pranja i zarobljenih čestica hrane, što rezultira mirisima. Očistite filter mašine za pranje sudova kako biste sprečili nakupljanje hrane i neprijatnih mirisa. Takođe pokušajte da uključite prazan ciklus sa sirćetom kako biste eliminisali sve zaostale mirise.

Miljana Momirović

Iona Studio/GettyImagesPlus